Šis žingsnis atliktas panaikinus 18 metų valstijoje galiojusį tos pačios lyties asmenų santuokų draudimą.

Rinkėjai šiuo klausimu pasisakė per lapkričio 3-iąją vykusius JAV prezidento rinkimus. Galutiniai balsavimo rezultatai buvo paskelbti šiomis dienomis.

Rinkėjai 62 proc. balsų pritarė pataisai dėl teisės į santuoką nepriklausomai nuo lyties. Prieš šią pataisą balsavo 38 proc. rinkėjų, pranešė Nevados valstijos sekretoriaus biuras.

„Gerai, kad leidome spręsti rinkėjams, – televizijai „NBC News“ sakė teisių gynimo organizacijos „Equality Nevada“ prezidentas Chrisas Davinas. – Tai nusprendė žmonės – ne teisėjai ar įstatymų leidėjai. Tai buvo tiesioginė demokratija – taip viskas ir turėtų vykti.“

Anot Ch. Davino, ši iniciatyva labai svarbi LGBTQ bendruomenės nariams, daugelis kurių nerimauja, kad šalies Aukščiausiasis Teismas, dominuojamas konservatyvių pažiūrų teisėjų, gali bandyti atšaukti nutartį, visose Jungtinėse Valstijose įteisinusią tos pačios lyties asmenų santuokas.

Nevados priimtas naujas teisės aktas panaikina 2002 metų referendume patvirtintą įstatymą, kuriame santuoka apibrėžiama kaip dviejų skirtingos lyties asmenų sąjunga.

2009 metais valstijos įstatymų leidėjai priėmė partnerystės (bendro gyvenimo neįregistravus santuokos) įstatymą. Tačiau tik 2015 metų birželį JAV Aukščiausiasis Teismas visose valstijose panaikino draudimą tos pačios lyties asmenims sudaryti santuoką.

Tokią teisę Nevados konstitucijoje įtvirtinantis teisės aktas leidžia valstijos religinėms organizacijoms ir dvasininkams atsisakyti sutuokti homoseksualias poras.