Karo laivas „Zhigulevsk GS-19“ pastebėtas už devynių jūrmylių nuo Latvijos teritorinių vandenų.

Kaip anksčiau informavo Nacionalinės ginkluotosios pajėgos, praėjusį penktadienį netoli Latvijos buvo aptiktas Rusijos „Kilo“ klasės povandeninis laivas ir „Parchim“ tipo korvetė „Kazanets 311“. Šeštadienio popietę jų gretas papildė karinis laivas „SS-750“. Jie paliko Latvijos išskirtinę ekonominę zoną šeštadienio vakarą.

Be kita ko, Nacionalinės ginkluotosios pajėgos lapkričio 10 dieną šalies išskirtinėje ekonominėje zonoje pastebėjo „Tarantul“ klasės laivą „R-2“.

Nuo vasario 1 dienos iki rugsėjo 1-osios Rusijos ginkluotųjų pajėgų lėktuvai ir laivai netoli Latvijos sienos buvo pastebėti 173 kartus. Per pastaruosius penkerius metus jų aktyvumas itin išaugo, pažymi Latvijos gynybos ministerija.

Rusijos orlaiviai dažniausiai atsisako įvykdyti radaro dispečerio prašymą identifikuotis ir dažnai skrenda be skrydžio plano.

Latvijos užsienio reikalų ministras: ES turi pakankamai įrankių prieš Rusijos agresiją

Europos Sąjunga (ES) ir kitos šalys turi pakankamai įrankių, galinčių didinti spaudimą Rusijai dėl jos kišimosi į Ukrainos vidaus reikalus, Latvijos laidai „900 sekundžių“ sakė užsienio reikalų ministras Edgaras Rinkevičius.

Ministras priminė, kad Bendrija vis dar nėra paskelbusi Rusijai visiško karinių prekių embargo. ES taip pat nepasinaudojo galimybe visiškai uždrausti naujų technologijų eksportą į Rusiją.

„Žinoma, mes vis dar turime galimybę apsvarstyti tolimesnių finansinių sankcijų pritaikymą“, – teigė E. Rinkevičius.

Anot jo, pritaikyti visas sankcijas vienu metu būtų neprotinga, tačiau užsienio reikalų ministras teigė, kad dar yra pakankamai priemonių, padėsiančių didinti spaudimą Rusijai, jeigu reikės.

Be kita ko, E. Rinkevičius akcentavo, kad ES pritaikytos sankcijos užkirto kelią padėties blogėjimui Ukrainoje.

„Akivaizdu, kad vadinamieji nacionalistų demonai iš Rusijos tapo nevaldomi“, – teigė ministras.

Kaip anksčiau skelbė ES užsienio politikos vadovė Federica Mogherini, ES užsienio reikalų ministrai per susitikimą lapkričio 17 dieną aptars, ar plėsti sankcijas Rusijai, ir svarstys, kaip padėti Ukrainai šiuo sunkiu laikotarpiu.