Mažiausiai du žmones teko skraidinti į ligoninę, Kaldoro gaisrui pasiekus vieną kaimą, esantį už 80 km nuo Sakramento.

Nevaldomam gaisrui siaučiant Eldoreido nacionaliniame miško draustinyje, tūkstančiams žmonių nurodyta pasitraukti į saugias vietas.

„Labai prašom paisyti įspėjimų ir kai jūsų prašoma išvykti, išvykite, – laikraščiui „The Sacramento Bee“ sakė ugniagesių vadovas Thomas Porteris. – Mums reikia, kad pasitrauktumėte iš kelio, kad mes galėtume apsaugoti jūsų namus nuo gaisrų.“

Įspūdingai pademonstruodamas, kaip gali transformuotis tokie gaisrai, šeštadienį kilęs ir antradienį ryte 2,6 tūkst. ha plote plote siautęs Kaldoro gaisras, genamas stipraus vėjo sparčiai išplito perdžiūvusiuose miškuose.

Kaldoro gaisras yra vienas iš dešimčių, siaučiančių Jungtinių Valstijų vakarinėje dalyje. Žmogaus veiklos nulemtam pasauliniam atšilimui keičiant įprastas orų schemas, regioną alina chroniška sausra.

Trečiadienį Leiko apygardos šerifo įstaiga paskelbė evakuacijos įsakymus kai kurioms Louer Leiko miestelio dalims, įskaitant dvi mokyklas ir namelių ant ratų parką, tame rajone kilus naujam gaisrui.

„Jei esate Louer Leike, turbūt turėtumėte iš ten išvykti, – socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbtame vaizdo įraše sako šerifas Brianas Martinas . – Yra gan keblių situacijų. Tai labai, labai rimtas įvykis.“

Leidinys „Lake County News“ pranešė, kad ugniagesiai matė degančių kemperių. Taip pat pranešama, kad pareigūnai eina nuo durų prie durų ir ragina žmones bėgti nuo greit plintančio Kašo gaisro.

Diksio gaisras siaučia toliau

Labiau į šiaurę tebesiaučia prieš mėnesį kilęs milžiniškas Diksio gaisras, jau išdeginęs daugiau kaip 240 tūkst. hektarų. Tai antras pagal dydį gaisras per visą Kalifornijos istoriją.

Naujienų agentūros AFP žurnalisto padarytose nuotraukose matyti didžiulės medžius prie vieno greitkelio ryjančios liepsnos ir ugniagesiai, bandantys įrengti ugnies stabdymo linijas.

Džeinsvilio miestelyje teberūkstančiame pomiškyje stovėjo išdegę automobiliai, kitose vietose nuo didžiulio karščio išsilydė pašto dėžutės. Aitrūs gaisrų dūmai privertė trečiadienį paskelbti įspėjimą San Francisko ir aplinkinių rajonų gyventojams dėl oro kokybės.

Elektros ir dujų kompanija PG&E, kuri pripažino, kad Diksio gaisrą galėjo sukelti jos įranga, antradienį pradėjo atjungti elektros tiekimą daugiau kaip 50 tūkst. vartotojų.

Kompanija nurodo, kad elektra atjungiama siekiant išvengti incidentų, kai ant sausų augalų nukrenta laidai, kuriais teka elektra.

Pastarąjį dešimtmetį gamtinių gaisrų JAV vakaruose smarkiai padaugėjo.

Anot mokslininkų, iškastinio kuro deginimo nulemta klimato kaita skatina ilgalaikes sausras JAV vakarinėje dalyje ir Kanadoje, ir tai savo ruožtu sudaro sąlygas kilti sparčiai plintantiems bei itin niokojamiems gaisrams.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)