Po mėnesį trukusių lenktynių tarp buvusio Londono mero B. Johnsono ir užsienio reikalų sekretoriaus Jeremy Hunto, iki 160 tūkst. paštu balsuojančių Konservatorių partijos eilinių narių nuspręs, kas stos prie valdančiosios politinės jėgos vairo.

Rinkėjai turi galimybę atiduoti balsą iki 17 val. vietos (19 val. Lietuvos) laiku.

Rezultatai bus paskelbti antradienį; nugalėtojas iš karto taps naujuoju konservatorių lyderiu, o trečiadienį – bus paskirtas premjeru.

Abu kandidatai savo rinkimų kampanijos pabaigoje susidūrė su rimtais iššūkiais.

Iždo kancleris Philipas Hammondas sekmadienį pareiškė, kad demonstratyviai atsistatydins prieš prisaikdinant B. Johnsoną, nes visiškai nesutinka su jo deklaruojama „Brexit“ strategija.

Tuo metu J. Huntui tenka raminti politinę audrą, kilusią šalyje Iranui užėmus Persijos įlankoje vieną su JK vėliava plaukiojusį tanklaivį.

Kadenciją neužilgo baigsianti vyriausybės vadovė Theresa May pirmininkaus Britanijos vyriausybės nepaprastųjų situacijų komiteto COBR posėdžiui, turinčiam prasidėti apytiksliai 10 val. 30 min. vietos (12 val. 30 min. Lietuvos) laiku.

„Per COBR posėdį ne tik bus išgirsta naujausios informacijos iš ministrų ir pareigūnų, bet ir bus aptartos priemonės laivybos saugumui Persijos įlankoje palaikyti“, – nurodė Dauningo gatvės atstovė.

Pasak J. Hunto, parlamentas pirmadienį bus informuotas apie padėtį Persijos įlankoje.

Johnsonas gali likti be daugumos

Paskutiniai balsalapiai turi būti atvežti į Konservatorių partijos būstinę Londone pirmadienio rytą. Likusius balsalapius partijos nariai turės pristatyti iki pirmadienio pavakarės asmeniškai arba per kurjerį.

Internetu savaitgalį atlikta 1 199 torių apklausa parodė, kad 73 proc. respondentų palaiko B. Johnsoną.

Konservatoriai turi nedidelę daugumą žemuosiuose parlamento Bendruomenių Rūmuose, o B. Johnsono oponentai – tiek toriai, tiek kitų partijų atstovai – nori sutrukdyti jo vadovavimui.

B. Johnsonas pažadėjo išvesti JK iš Europos Sąjungą spalio 31 dieną, net jei tai tektų padaryti neturint jokio susitarimo su Bendrija.

„Brexit“ priešininkai ir JK pasitraukimo iš ES be susitarimo scenarijui nepritariantys britų politikai jau planuoja, kokių žingsnių imsis prieš B. Johnsoną.

Kai kurie konservatoriai, įskaitant Ph. Hammondą, užsiminė, kad neketina susitaikyti su „Brexit“ be sutarties scenarijumi ir yra net pasirengę sužlugdyti savo vyriausybę.

Borisas Johnsonas ir Jeremy Huntas

Ph. Hammondas sakė neliksiantis savo poste, jei premjeru taps B. Johnsonas.

„Negaliu susitaikyti su idėja, kad (teks) palikti (ES) be jokio susitarimo spalio 31-ąją“, – pareiškė iždo sekretorius.

Teisingumo sekretorius Davidas Gauke'as sekmadienį taip pat pareiškė ketinąs atsistatydinti, jei premjeru bus išrinktas B. Johnsonas.

Laikraštis „The Sunday Times“ savo ruožtu paskelbė, kad šeši proeuropietiškų pažiūrų torių parlamentarai B. Johnsono pergalės atveju svarsto prisidėti prie liberaldemokratų, tada naujasis Konservatorių partijos lyderis ir JK premjeras liktų be daugumos Bendruomenių Rūmuose.

Paskutiniai Th. May reikalai

Ph. Hammondas, Th. May ir J. Huntas yra vieninteliai vyriausybės nariai, tebedirbantys nuo 2010-ųjų, kai į valdžią grįžo konservatoriai, kuriems tuomet vadovavo Davidas Cameronas.

Th. May trečiadienio vidurdienį vietos (14 val. Lietuvos) laiku paskutinįkart atsakinės į klausimus parlamente kaip premjerė, o po šios sesijos vyks į Bakingamo rūmus pranešti apie savo atsistatydinimą karalienei Elžbietai II.

Tuomet valdovė pakvies naująjį Konservatorių partijos lyderį suformuoti savo administraciją.