Europa nebegali kliautis Jungtinėmis Valstijomis saugumo srityje. Būtent mes turime užtikrinti Europos saugumą“, – savo kalboje apie naujus Prancūzijos diplomatijos tikslus pažymėjo E. Macronas.

E. Macronas paragino Europos Sąjungos partneres imtis daug didesnių reformų pastangų.

„Mes turime padvigubinti savo pastangas“, – sakė jis pirmadienį kalboje Paryžiuje Prancūzijos ambasadoriams. Praėjus metams po savo kabos Sorbonos universitete Paryžiuje apie ES viziją, E. Macronas paskelbė apie „naujas iniciatyvas“ ir „naujus aljansus“.

Kaip pavyzdį jis įvardijo glaudesnį bendradarbiavimą saugumo ir gynybos politikoje. „Europa nebegali savo saugumo perleisti Jungtinėms Valstijoms“, – pabrėžė E. Macronas.

Todėl, anot jo, ES turi pati atstovauti savo interesams. Esą būtinas bendradarbiavimas su Europos parneriais „plačiąja prasme, įskaitant Rusiją“, – akcentavo prezidentas.

Siūlymai šiuo klausimu bus atskleisti „artimiausiais mėnesiais“, sakė prezidentas per audienciją, kurioje dalyvavo apie 250 diplomatų, įstatymų leidėjų ir tarptautinių santykių ekspertų, grįžusių iš vasaros atostogų.

„Norėčiau, kad atliktumėme išsamų tyrimą dėl mūsų saugumo su visais Europos partneriais, įskaitant Rusiją“, – pridūrė E. Macronas.

Jo komentarai nuskambėjo po virtinės JAV prezidento Donaldo Trumpo žingsnių, padidinusių įtampą su tradiciniais NATO sąjungininkais.

Pernai į valdžią atėjęs E. Macronas pažadėjo pertvarkyti Europos Sąjungą. Dabar Eliziejaus rūmų šeimininkas ragina vykdyti gilias politines reformas, pavyzdžiui, pradėti formuoti atskirą euro zonos biudžetą, tačiau tokios iniciatyvos kol kas kitų bloko narių vertinamos skeptiškai.

Prancūzijos prezidentas, antradienį išvyksiantis trijų dienų vizito Danijoje ir Suomijoje, kur pamėgins užsitikrinti paramą savo planams dėl Bendrijos pertvarkos, paragino padvigubinti pastangas restruktūrizuoti bloką.

„Mums būtina imtis naujų iniciatyvų, kurti naujus aljansus“, – tikino jis.

Prancūzija nori saugojančios Europos, net sustiprėjus ekstremizmui ir atbudus nacionalizmui“, – pridūrė E. Macronas.

Po šią vasarą vykusio NATO viršūnių susitikimo Briuselyje vis garsiau prabilta apie gilėjančią takoskyrą tarp JAV ir Europos sąjungininkų. D. Trumpas ne kartą negailėjo aštrių žodžių sąjungininkams kitąpus Atlanto, o per susitikimą Briuselyje netgi buvo užsiminęs, kad jei Europa nedidins išlaidų gynybai, JAV gali pasukti savo keliu.

Tiesa, po susitikimo spaudos konferencijoje jis patikino, kad tokia galimybė egzistuoja, tačiau ji kol kas nereikalinga, nes Europos šalys sutarė vieningai didinti išlaidas gynybai.

Tačiau transatlantiniai santykiai atrodo vis labiau komplikuotesni ore tebetvyrant preybos karo grėsmei. Kiek anksčiau Vokietijos kanclerė Angela Merkel yra pareiškusi, kad Europa nebegali visiškai pasikliauti JAV.

Sirijos gyventojai turi patys nuspręsti, kas jiems vadovaus

Nė viena šalis negali nurodinėti Sirijos gyventojams, kas turi jiems vadovauti, tačiau šios šalies žmonėms reikia tarptautinės pagalbos tinkamoms sąlygoms būsimų šalies lyderių rinkimams sukurti, pirmadienį pareiškė E. Macronas.

„Nei Prancūzija, nei jokia kita šalis neturi nurodinėti, kas privalo vadovauti Sirijai, – sakė E. Macronas susitikime su prancūzų diplomatais. – Tačiau mūsų pareiga yra sukurti sąlygas, kuriomis Sirijos tauta galės išspręsti šį klausimą“.

Pasak Prancūzijos lyderio, tarptautinė bendruomenė turi padėti Sirijai pakeisti Konstituciją ir rinkimų sistemą.

E. Macronas taip pat pabrėžė, kad niekada primygtinai nereikalavo Sirijos prezidento Basharo al Assado pasitraukimo mainais į humanitarinę pagalbą Sirijai. Tačiau B. al Assado valdžios išsaugojimas „būtų negera klaida“, nes Sirijos prezidentas yra atsakingas už žiaurumus prieš savo šalies žmones, perspėjo jis.

Prezidentas taip pat pareiškė, jog su Rusija pasiektas veiksmų koordinacijos Sirijoje mechanizmas veikia sėkmingai.

„Koordinacijos mechanizmas, sukurtas Sankt Peterburge kartu su Rusija, davė pirmų vaisių“, – savo kalboje prancūzų diplomatams Paryžiuje pažymėjo E. Macronas.

Pasak jo, ypač didelės pažangos pasiekta humanitarinėje srityje.

Prancūzijos lyderis paaiškino, kad Sirijos civiliams sėkmingai teikiama humanitarinė pagalba, tarpininkaujant šalyje veikiančioms nevyriausybinėms organizacijoms.

Per gegužę Sankt Peterburge vykusį Tarptautinį ekonomikos forumą E. Macronas kartu su kolega iš Rusijos Vladimiru Putinu aptarė padėtį Sirijoje. Tuomet prezidentai, be kita ko, susitarė teikti paramą Sirijos civiliams.