Remiantis pranešimais, operacijos vykdytojų grupelė, kurią sudarė daugiausia keturi specialiųjų tarnybų pareigūnai (viena iš jų galėjo būti moteris), turėjo nužudyti Sergejų Skripalį ir jo dukterį Juliją.

Dviem vykdytojams buvo patikėta transportuoti ir panaudoti „Novičiok“, o likę du buvo tarsi atsarginiai tam atvejui, jeigu pirmiems dviem būtų kas nors nutikę ir jie nebūtų galėję pasiekti savo tikslo, rašo „The Daily Mail“.

Yra duomenų, jog saugumo institucijų pareigūnai mano, kad operacijos vykdytojai – dabartiniai arba buvę Rusijos karinės žvalgybos GRU pareigūnai, nežinomi MI-6, kurie, gali būti, kovo 3 dieną Juliją atsekė iš Maskvos į Londoną. „The Daily Mail“ primena, kad J. Skripal ir jos tėvas prastai pasijuto kovo 4 dieną Solsberyje.

Žudikai panaudojo nuodus, kuriuos slapčia laikė kvepalų buteliuke. Tą buteliuką minėtojo miesto parke po keturių mėnesių rado Dawn Sturges ir Charlie Rowley. Žudikai, atlikę juodą darbą, skubiai išvyko į Hitrou oro uostą, kur kovo 5 dieną „Aeroflot“ reisu (praėjus 30 valandų nuo atvykimo) grįžo atgal į Maskvą. Nebuvo pasirinktas joks klaidinantis grįžimo maršrutas. Skelbiama, kad tą pačią dieną Didžiosios Britanijos saugumas Kipre užfiksavo šifruotą pranešimą Maskvai, kuriame buvo frazė „siuntinys pristatytas“ ir komanda „sėkmingai pasišalino nuo tikslo“.

Kiek žinoma „The Daily Mail“, tas pats lėktuvas, kuriuo žudikai grįžo į tėvynę, Londone vėl nusileido kovo 30 dieną, kur jo jau laukė Didžiosios Britanijos pasieniečiai, norėdami atlikti „rutininę“ salono patikrą.

Patikra, kaip „The Daily Mail“ informavo šaltiniai iš saugumo tarnybų, buvo paremta žvalgybos duomenimis, o tai kaip reikiant papiktino Rusiją ir jos atstovybę Didžiojoje Britanijoje. Nerimo būta tokio didelio, jog į Hitrou oro uostą skubiai pasiųsta diplomatų.

Daug ūžesio dėl šio patikrinimo būta ir Rusijos žiniasklaidoje.

Vienas informuotas šaltinis sakė Rusijos naujienų agentūrai „Interfax“, kad Britanijos policija iš anksto neperspėjusi atliko patikrinimą „Aeroflot“ laineryje „Airbus А-321“, atskridusiame į Hitrou iš Maskvos.

„Kai keleiviai išlipo iš orlaivio, į lėktuvą netikėtai įlipo policininkai ir primygtinai pareikalavo, kad įgula paliktų lėktuvą ir kad nedalyvaujant įgulos nariams būtų atlikta apžiūra“, – sakė agentūros pašnekovas.

Rusijos užsienio reikalų ministerija pareiškė, kad tokie Britanijos teisėsaugos veiksmai yra provokacija.

„Visi Britanijos tarnybų veiksmai vykdomi ultimatyvia forma; britų policijos elgesys aiškiai byloja apie norą atlikti kažkokias manipuliacijas lėktuve be liudininkų“, – šį incidentą televizijai „Rossija 24“ komentavo URM atstovė spaudai Marija Zacharova.

„Neatmetame, kad šios dar vienos provokacijos Didžiosios Britanijos valdžiai prireikė, kad bet kokiu būdu išgelbėtų savo visiškai pašlijusią reputaciją dėl vadinamosios Skripalių bylos“, – pridūrė ji.

Vėliau vienas šaltinis sakė „Interfax“, kad britų policijos patikrintas „Aeroflot“ laineris išskrido atgal į Maskvą.

Prieš kelias dienas paaiškėjo, kad specialiųjų tarnybų darbuotojai ir policijos pareigūnai, pasitelkę veidų atpažinimo technologiją, įdėmiai išnagrinėjo 4 tūkst. stebėjimo kamerų iš Solsberio ir Didžiosios Britanijos oro uostų įrašų valandų, ir atpažino šnipus, kurių šiuo metu ieško dėl kovo 4 dienos incidento ir D. Sturges mirties.

Specialiosios tarnybos, vos tik sulyginusios pseudonimus pasuose su komercinio reiso keleivių sąrašu, įvardijo „naujas tapatybes“, kuriomis buvo naudojamasi prieš sugrįžtant į Rusiją“, – rašo „The Daily Mail“.

„Manoma, kad operacijai buvo pasirinkti GRU žmonės. S. Skripalis, prieš perbėgdamas į Didžiosios Britanijos pusę, buvo Rusijos karinės žvalgybos pulkininkas. Buvę jo kolegos, kuriems pakako drąsos pasisakyti viešai, tvirtina: jei jau atėjai tarnauti GRU, iš ten pasitraukti velniškai sunku. Tie, kurie pasitraukia dėl tarnybos užsienio žinybose, žiauriai baudžiami“, – teigiama „The Daily Mail“ straipsnyje.

Po D. Sturges mirties po kontakto su „Novičiok“, „The Daily Mail“ rašė: „Pastarąsias kelias dienas parke vykdomos paieškos, vienus parko kampelius apžiūrinėja apsauginiais kostiumais vilkintys specialistai, kitus – įprasta uniforma vilkintys policijos pareigūnai. Manoma, kad aprangos skirtumai byloja apie skirtingą pavojų nuo galimo kontakto su pavojingomis medžiagomis. Nervus paralyžiuojanti medžiaga buvo laikoma parfumerijos flakone, o tai leidžia daryti išvadą, jog viena iš žudikių galėjo būti moteris. D. Sturges save mirčiai pasmerkė radusi flakoną parke“.

Didžioji Britanija dėl S. Skripalio apnuodijimo kaltina Rusiją. Tokios pozicijos laikosi ir dauguma ES šalių, JAV, Kanada ir kitos šalys, dėl šio incidento nusprendusios iš savo šalių išsiųsti po diplomatine priedanga dirbančius rusų žvalgybos pareigūnus.