Prancūzijos užsienio reikalų ministras Jeanas-Yves‘as Le Drianas per dviejų dienų vizitą Indonezijoje sakė, kad sausio mėnesį pradėsianti pirmininkauti Europos Sąjungai Prancūzija Indijos ir Ramiojo vandenyno regioną laikys savo prioritetu.

„Prancūzija dabar yra pasiryžusi toliau veikti, kad padidintų europiečių įsipareigojimą ir įsitraukimą į Indijos ir Ramiojo vandenyno regioną, įgyvendindama labai konkrečius bendradarbiavimo projektus su mūsų partneriais regione, žinoma, su Indonezija“, – sakė J. Y. Le Drianas spaudos konferencijoje po derybų su Indonezijos kolege Retno Marsudi.

Toks bendradarbiavimas apima įvairius sektorius, įskaitant saugumą, aplinkosaugą, transportą ir aukštąjį mokslą, sakė ministras.

„Šio įsipareigojimo esmė – laisvo ir atviro Indijos ir Ramiojo vandenyno regiono vizija, grindžiama teisinės valstybės principu, pagarba kiekvienos valstybės suverenitetui ir daugiašališkumu“, – sakė jis, turėdamas omenyje didėjantį Kinijos aktyvumą ginčijamoje Pietų Kinijos jūroje.

Prancūzija prarado 37 mlrd. dolerių vertės povandeninių laivų pardavimo Australijai sutartį dėl AUKUS pakto, pagal kurį Kanbera gali statyti branduolinius povandeninius laivus naudodama JAV suteiktas technologijas.

Nuo tada Paryžius bando į savo pusę patraukti Indijos ir Ramiojo vandenyno regiono valstybes, tarp jų – ir Indiją bei Indoneziją.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją