„Saugumo požiūriu jautriu laikotarpiu nebūtina ir klaidinga eiti į rinkimus“, – kabineto posėdžio pradžioje sakė B. Netanyahu.

Jis atkreipė dėmesį į ankstesnius atvejus, kai dešiniųjų vyriausybės inicijuodavo pirmalaikius rinkimus, bet šie pakrypdavo kitaip negu jos tikėdavosi.

„Turime daryti viską, ką galime, kad tokių klaidų išvengtume“, – sakė premjeras.

B. Netanyahu koaliciją krizė apėmė trečiadienį, gynybos ministrui Avigdorui Liebermanui atsistatydinus dėl prieštaringai vertinamo paliaubų susitarimo su Gazos Ruožo kovotojais. Po šio žingsnio pradėta kalbėti, kad pirmalaikiai rinkimai tapo neišvengiami.

Atsistatydinus A. Liebermanui B. Netanyahu vyriausybė 120 vietų parlamente turi tik vienos vietos daugumą.

Veteranas premjeras vėliau sekmadienį planuoja susitikti su finansų ministru Moshe Kahlonu ir aptarti galimybes išsaugoti koaliciją. M. Kahlono centro dešinioji partija „Kulanu“ Knesete turi 10 vietų.

Švietimo ministras Naftali Bennettas, vadovaujantis aštuonias vietas Knesete turinčiai religinių nacionalistų partijai „HaBayit HaYehudi“, reikalavo gynybos ministro portfelio, bet B. Netanyahu sakė bent jau laikinai pats perimsiantis šį postą.

N. Bennettas yra vienas pagrindinių B. Netanyahu varžovų dešiniojoje stovykloje.

Šeštadienį N. Bennettas sakė Izraelio televizijai, kad A. Liebermanas „sužlugdė vyriausybę“.

„Vyriausybės nebėra, ir mes judame rinkimų link, – tvirtino jis. – Kitos alternatyvos nėra.“

Pagal įprastą tvarką rinkimai Izraelyje turėtų vykti tik 2019 metų lapkritį.

Pasak M. Kahlono, jeigu dabartinė nestabili padėtis truks dar metus, tai pakenks šalies ekonomikai.

B. Netanyahu stengiasi įtikinti partnerius pasilikti, o jo partija „Likud“ pasiruošusi suversti kaltę sąjungininkams, jeigu premjero pastangos žlugtų.

„Manau, nėra jokios priežasties sutrumpinti nacionalinės vyriausybės kadenciją net viena diena. Šiuo metu tai yra švietimo ir finansų ministrų rankose“, – sakė viešojo saugumo ministras Giladas Erdanas.

Nuo 1988 metų jokia Izraelio vyriausybė neišsilaikė visą kadenciją. Per šį laikotarpį rinkimus beveik visada tekdavo paankstinti dėl koalicijų krizių arba premjero strateginių veiksmų, siekiant padidinti savo perrinkimo tikimybę.

Nors pastaraisiais mėnesiais buvo pranešimų, kad B. Netanyahu svarsto galimybę paankstinti rinkimus savo paties naudai, dabar tokiam žingsniui laikas būtų ne itin palankus.

B. Netanyahu buvo griežtai kritikuojamas dėl paliaubų susitarimo su Gazos Ruožu, ypač savo paties rinkėjų branduolio – nuo palestiniečių raketų atakų dažnai nukenčiančių Izraelio pietinių miestų gyventojų, paprastai tvirtai palaikančių „Likud“. Vis dėlto premjeras yra spaudžiamas A. Liebermano, o jo kiti koalicijos partneriai atrodo nusiteikę siekti pirmalaikių rinkimų, tad jam gali nelikti kitos išeities.

Dauguma apklausų rodo, kad B. Netanyahu tikriausiai būtų lengvai perrinktas ir galėtų tapti ilgiausiai dirbusiu Izraelio lyderiu. Vis dėlto koją gali pakišti keli veiksniai, įskaitant galimybę, kad jam bus pareikšti kaltinimai korupcijos byloje. Toks scenarijus gali atimti iš B. Netanyahu galimybę varžytis rinkimuose.

Policija rekomendavo apkaltinti premjerą kyšininkavimu ir pasitikėjimo pažeidimu dviejose bylose, taip pat ne kartą buvo iškvietusi į apklausas dėl trečiosios bylos. Šiuo metu šalis nekantriai laukia generalinio prokuroro sprendimo, ar turi būti pareikšti kaltinimai.

B. Netanyahu piktai neigė prieš jį nukreiptus kaltinimus ir tvirtino, kad tai yra žiniasklaidos kurstoma raganų medžioklė, kurios tikslas – pašalinti jį iš valdžios.