Susitarimas užtikrintų Izraeliui pirmą nuo 2018 metų gruodžio visiškai funkcionuojančią vyriausybę ir stabilumą, kuris gali būti itin svarbus šaliai kovojant su koronaviruso pandemija.

Abu varžovai derėjosi iki ankstesnio termino, kuris baigėsi pirmadienio vidurnaktį, bet drauge paprašė prezidento Reuveno Rivlino dar dviejų dienų, kad būtų galutinai susitarta dėl detalių.

B. Netanyahu ir B. Gantzas antradienio rytą susitiko Jeruzalėje, vėlai pirmadienį paskelbę bendrą pareiškimą, kad padaryta „reikšminga pažanga“.

Visgi po kovo 2 dieną vykusių, trečių per trumpesnį nei vienų metų laikotarpį parlamento rinkimų, vėl neiškėlusių aiškaus nugalėtojo, ne kartą buvo skelbta apie pažangą derybose dėl koalicijos, tačiau sudaryti susitarimo iki šiol nepavyko.

Antradienio derybos baigėsi be proveržio, bet abu politikai įsipareigojo susitikti vėl, kai trečiadienį su saulėlydžiu baigsis Pesachas (Perėjimo šventė arba Pascha), ir stengtis iki tos paros vidurnakčio pasiekti susitarimą.

Izraelyje tęsiantis beprecedentei politinei aklavietei, imta kalbėti apie būtinybę sudaryti laikiną nacionalinės vienybės vyriausybę, kad šalis galėtų veiksmingai kovoti su koronavirusu, kuriuo šalyje užsikrėtė jau daugiau kaip 11,5 tūkst. žmonių. 117 COVID-19 pacientų mirė.

Buvęs kariuomenės vadas B. Gantzas su dešiniojo sparno premjeru veteranu B. Netanyahu nuo praėjusių metų balandžio rinkimuose rungėsi tris kartus. Nė vienam iš jų per tuos trejus rinkimus nepavyko užsitikrinti pakankamos paramos stabiliai valdančiajai koalicijai suformuoti.