Dešiniųjų pažiūrų premjeras B. Netanyahu ir centristas buvęs Izraelio kariuomenės vadas B. Gantzas per pastaruosius metus buvo surėmę ietis net trejuose aiškaus nugalėtojo neišaiškinusiuose rinkimuose.

Po paskutinių praėjusį mėnesį vykusių rinkimų abiems lyderiams pritrūko mandatų, kad turėtų daugumos palaikymą parlamente ir galėtų sudaryti veiksmingą valdančiąją koaliciją.

Prasidėjus koronaviruso epidemijai, per kurią Izraelyje buvo patvirtinta daugiau nei 12 tūkst. užsikrėtimo atvejų, pasigirdo raginimai formuoti laikiną nepaprastosios padėties vyriausybę.

Jeigu B. Netanyahu ir B. Gantzui sandoris pavyktų, Izraelis gautų pirmą stabilią vyriausybę nuo 2018 metų gruodžio mėnesio ir sulauktų politinio atokvėpio ekonomiką žlugdančios pasaulinės sveikatos apsaugos krizės akivaizdoje.

Jeigu lyderiai nesusitars iki prezidento Reuveno Rivlino nustatyto termino pabaigos – trečiadienio vidurnakčio, kandidatą į premjerus veikiausiai bus pavesta siūlyti Izraelio parlamentui.

Įgaliojimas Knesetui priimti tokį sprendimą beveik neabejotinai pratęs politinę krizę ir pastūmės Izraelį dar vienų rinkimų link.

Penkių valandų langas

Po kovo mėnesio rinkimų daugumos palaikymą 120 vietų parlamente užsitikrinęs aljansui „Mėlyna ir balta“ vadovaujantis B. Gantzas gavo mandatą per keturias savaites suformuoti naują vyriausybę.

Tačiau jam nepavyko to padaryti dėl didžiulio susiskaldymo B. Netanyahu priešininkų parlamento bloke.

Tapęs Kneseto pirmininku B. Gantzas žadėjo toliau siekti susitarimo su B. Netanyahu.

Pirmadienį, R. Rivlino skirtam laikui artėjant prie pabaigos, B. Gantzas ir B. Netanyahu paprašė prezidento pratęsti vyriausybės formavimui skirtą laiką, nes jie esą beveik pasiekė susitarimą.

R. Rivlinas pratęsė terminą iki trečiadienio pabaigos.

Izraelis iki trečiadienio vakaro švenčia žydų Velykas, o tai reiškia, kad vyriausybės susitarimui sudaryti B. Gantzas ir B. Netanyahu turės mažiau nei penkias valandas.

B. Gantzo sprendimas siekti susitarimo su B. Netanyahu suskaldė jo aljansą „Mėlyna ir balta“.

Tačiau buvęs kariuomenės vadas aiškina, kad tai yra būtina, siekiant rasti išeitį iš susidariusios politinės aklavietės ir padidinti šalies pajėgumus kovoti su koronaviruso pandemija.

Dalijimosi valdžia scenarijai

Tapęs parlamento pirmininku B. Gantzas faktiškai sutiko, kad B. Netanyahu liktų ministras pirmininkas – bent jau kalbant apie potencialaus susitarimo dėl vienybės vyriausybės pirmąją dalį.

Pranešama, kad jiedu aptarė virtinę dalijimosi valdžia scenarijų, įskaitant susitarimą, pagal kurį B. Gantzas perimtų premjero postą po kelių mėnesių ar metų.

Tačiau derantis dėl koalicijos iškilo nemažai kliūčių.

Pranešama, kad abiejų šalių nuomonės išsiskyrė renkantis kandidatą į teisingumo ministrus, kuriam teks prižiūrėti B. Netanyahu iškeltą korupcijos bylą.

Veteranas premjeras, valdantis šalį nuo 2009 metų, tapo pirmuoju Izraelio vyriausybės vadovu, kuriam einant pareigas buvo pareikšti kaltinimai dėl kyšininkavimo, sukčiavimo ir piktnaudžiavimo pasitikėjimu. B. Netanyahu savo kaltę neigia.

Pranešama, kad Izraelyje taip pat kilo nesutarimų dėl JAV prezidento Donaldo Trumpo pristatyto, bet daugelio pasmerkto Artimųjų Rytų taikos plano įgyvendinimo.

B. Netanyahu nori greitai įgyvendinti šią iniciatyvą, numatančią galimybę Izraeliui apeinant tarptautinę teisę aneksuoti strategiškai svarbias okupuoto Vakarų Kranto dalis.

Tuo metu B. Gantzas atsargiau vertina D.Trumpo planą, kurį kategoriškai atmetė palestiniečiai.