Užuot išreiškę nuomones parlamente, politikai debatus tęsia spaudos puslapiuose ir televizijos eteryje. Šeštadienį dienraščio „Telegraph“ skiltyje Th. May ministrų kabineto narys Willas Quince`as teigė atsistatydinantis iš savo pareigų, nes nepritaria premjerės „Brexito“ planui.

Kito laikraščio „Observer“ žurnalistai paskelbė interviu su buvusiu Europos Komisijos prezidentu Romano Prodi, kuriame teigiama, kad politikai Briuselyje tęs derybas su britais, jei Th. May išstojimo planui nepritars Jungtinės Karalystės parlamentas.

Net premjerės artimiausi bendražygiai ruošiasi jos pralaimėjimui antradienį. Darbo ir pensijų sekretorė Amber Rudd BBC radijo eteryje svarstė Britanijos ateities santykių su Europos Sąjunga alternatyvas. Ji neatmetė antro referendumo galimybės ir taip pat kalbėjo apie nepatrauklų, tačiau galimą Norvegijos santykių modelį su Briuseliu.

Didelis žingsnis į nežinią

Premjerės Theresos May suderėtas „Brexito“ susitarimas „nesuteikia pakankamai aiškumo ir tikrumo, kas Didžiosios Britanijos laukia ateityje“, tokią išvadą padarė Bendruomenių rūmų išstojimo iš ES komitetas.

Komiteto ataskaitoje „Brexito“ susitarimas vertinamas itin kritiškai. Teigiama, kad jis nėra „nei išsamus, nei esminis“, ir apibūdinamas kaip „didžiulis žingsnis į nežinią“.

„Po 20 mėnesių trukusių derybų mes tik žinome Didžiosios Britanijos pasitraukimo sąlygas, bet ne būsimų santykių su ES pobūdį“, - pažymėjo komitetas.

Komiteto ataskaita paskelbta, likus dviem dienoms iki balsavimo Didžiosios Britanijos parlamente. Parlamentarai turės pritarti arba atmesti susitarimą.

Savo ruožtu, premjerė Th. May įspėjo, kad Didžioji Britanija atsidurs „neištirtuose vandenyse“, jei parlamentas nepritars su Briuseliu suderėtam „Brexito“ susitarimui.

„Tai reikštų didelę nežinomybę tautai su labai realia jokio „Brexito“ arba išstojimo iš ES be susitarimo rizika“, - sakė Th. May.

Premjerei susiduriant su daugelio savo pačios vadovaujamos Konservatorių partijos narių nepasitenkinimu, atrodo mažai tikėtina, kad antradienį vyksiančio balsavimo metu bus pritarta susitarimui. Premjerė praėjusį mėnesį susitarė su ES dėl savo šalies išstojimo sąlygų, tačiau susitarimas sulaukia nemažo pasipriešinimo.

Tai bus vienas svarbiausių balsavimų, kada nors vykusių Bendruomenių rūmuose, ir turės lemiamos reikšmės Didžiosios Britanijos ateičiai ir Th. May vadovavimui.

May gali atidėti gruodžio 11-ąją planuojamą balsavimą dėl „Brexit“ – britų spauda

Didžiosios Britanijos ministrė pirmininkė Theresa May gali atidėti gruodžio 11-ąją parlamente numatytą balsavimą dėl „Brexit“ susitarimo su Briuseliu, sekmadienį pranešė britų leidinys „The Sunday Times“.

Kai kurie jos patarėjai ir ministrai mano, jog apie atidedamą balsavimą ji gali paskelbti jau pirmadienį.

Pasak leidinio, Th. May planuoja nuvykti į Briuselį ir čia susitiksiančius Europos Sąjungos (ES) vadovus pamėginti įtikinti sušvelninti susitarimo sąlygas.

Plačiai manoma, kad Didžiosios Britanijos parlamentas gruodžio 11 dieną atmes Th. May vyriausybės pasiektą susitarimą su Bendrija, o Europos Sąjunga nuolat pabrėžia, jog nėra jokio „plano B“. Kai kurie iš Th. May labiau ištikimų ministrų jau rengia planus dėl naujo referendumo, pažymėjo „The Sunday Times“.

Leidinio duomenimis, Th. May pamėgins dar kartą surengti derybas su Briuseliu ir bandys išsiderėti susitarimą, kuris labiau tenkintų britus.

Tuo tarpu britų laikraštis „The Independent“ vėliau pranešė, kad Dauningo gatvė paneigė, jog balsavimas bus atidėtas. Leidinio cituojamas atstovas spaudai pareiškė, kad „balsavimas įvyks antradienį“.

Dvidešimt septynių ES valstybių ir vyriausybių vadovai lapkričio 25 dieną įvykusiame neeiliniame ES aukščiausiojo lygio susitikime patvirtino susitarimą dėl Didžiosios Britanijos išstojimo iš Bendrijos ir politinę deklaraciją dėl būsimų santykių.

Dabar dėl „Brexit“ susitarimo projekto turės balsuoti Didžiosios Britanijos ir Europos parlamentai.

Planuojama, kad balsavimas Didžiosios Britanijos parlamente įvyks gruodžio 11 dieną, o šalis iš ES išstos 2019 metų kovo 29-ąją.