Popiežius Pranciškus kvietė žmones susitelkti maldai už taiką visame pasaulyje, kad įtampos, konfliktai ir nuolatiniai užleistų vietą visų tautų gerovei, kad nekaltieji, kurie nėra apsaugoti nuo prievartos, atrastų saugumą, kad taikos derybos tarp palestiniečių ir izraeliečių būtų sėkmingos, kad taika įsivyrautų Irane ir Sirijoje. Jis meldė paguodos ir taikos visiems pabėgėliams, kad ieškantys oraus gyvenimo būtų priimti, o nelaimės, kurios juos persekiojo, daugiau niekada nepasikartotų.

Bažnyčios vadovas vylėsi, kad tiems, kurie elgiasi nežmogiškai, malda padės suprasti, kokį baisų nusikaltimą jie daro, ir jie išsivaduos iš arogancijos. Jis meldėsi už tuos, kurie išnaudojami be skrupulų ir prašė Dievo saugoti ir lydėti tuos, kuriuos ištiko gamtos nelaimės, ypatingai Filipinų tautą.

„Šiandien mums gimė Išganytojas, Jėzus Kristus. Sustokime Dievo kūdikėlio akivaizdoje ir leiskime, kad mūsų širdys būtų sujaudintos. Nebijokime, mums to reikia. Leiskime, kad mūsų širdys būtų sušildytos Viešpaties švelnumo, mums reikia švelnaus Dievo prisilietimo. Jis nesužeidžia, bet atneša ramybę ir stiprybę. Dievas yra ramybė, leiskime, kad jis padėtų ją kurti kiekvieną dieną, mūsų gyvenime, šeimose, aplinkoje, visame pasaulyje. Leiskime, kad Dievo gerumas mus sujaudintų. Jums broliai ir seserys, gražių, gerų šventų Kalėdų. Ši diena – džiaugsminga visiems: ir tiems, kurie gyvena kančioje, ir tiems, kurie pasišventę tarnauti vargšams“, - sakė popiežius Pranciškus.

Pasak jo, Kalėdos yra Dievo dovana, o Dievas, dovanodamas Kalėdas žino, kad tokią dovaną gali priimti kiekvienas, net ir netikintis. Kalėdos – šventė kiekvienam.

Už taiką visuose žemės kampeliuose

Popiežius Pranciškus, trečiadienį pirmąkart švenčiantis Kalėdas kaip Katalikų Bažnyčios vadovas, paragino sudaryti galimybę teikti humanitarinę pagalbą Sirijai ir užtikrinti „visuomenės santarvę“ Pietų Sudane, likdamas ištikimas savo pabrėžtinai kukliam įvaizdžiui ir demonstruodamas artumą su paprastais žmonėmis.

Pranciškus taip pat prašė Dievo pagalbos kariais prievarta paverstiems vaikams, iš kurių „buvo išplėšta vaikystė“, ir atnešti taiką į konflikto krečiamą Centrinės Afrikos Respubliką – šalį, kuri „dažnai užmirštama ir nuvertinama“.

Savo plačiame kreipimesi „Urbi et Orbi“ („Miestui ir pasauliui“) argentinietis popiežius minėjo daugelį konfliktų, taip pat paragino netikinčiuosius prisidėti prie „troškimo“ užtikrinti taiką pasaulyje.

„Per daug gyvenimų buvo sudaužyti pastaraisiais laikais konflikto Sirijoje, kurstančio neapykantą ir kerštą“, – 77 metų pontifikas sakė dešimtims tūkstančių tikinčiųjų, susirinkusių Vatikano Šv.Petro aikštėje.

„Toliau prašykime Viešpaties apsaugoti mūsų mylimus Sirijos žmones nuo kentėjimų ir leisti to konflikto šalims užbaigti bet kokį smurtą bei užtikrinti galimybę teikti humanitarinę pagalbą“, – pridūrė jis.

Manoma, kad jau apie 126 tūkst. žmonių žuvo Sirijoje per kruviną konfliktą, prasidėjusį nuo susidorojimo su demokratijos reikalavusiais protestuotojais ir peraugusį į didelį pilietinį karą, kuris gali sutrikdyti stabilumą visuose Artimuosiuose Rytuose.

Niūriu priminimu apie tame regione tvyrančią įtampą tapo trečiadienį bent 17 žmonių gyvybių pareikalavęs išpuolis, kai sprogmenų prikrautas automobilis detonavo prie Šv Jono bažnyčios Bagdade, kurioje vyko kalėdinės pamaldos.

„Užgydyk mūsų mylimos Irako šalies žaizdas“, – popiežius prašė savo maldoje.
Susirėmimai tarp armijos ir sukilėlių pajėgų tęsėsi Pietų Sudane, kur, kaip manoma, tūkstančiai žmonių žuvo per pastarąją savaitę, nors Jungtinės Tautos (JT) ėmėsi stiprinti savo taikdarių kontingentą, kad apsaugotų tą šalį nuo didelio pilietinio karo.

Pirmasis iš Lotynų Amerikos kilęs popiežius prašė „visuomenės santarvės Pietų Sudane, kur dabartinė įtampa jau pareikalavo daug aukų ir kelia grėsmę taikiam sugyvenimui toje jaunoje valstybėje“.

Pranciškus taip pat sakė, kad Centrinės Afrikos Respubliką „drasko smurto ir skurdo spiralė“, ragino užtikrinti „pakantumą ir pagalbą“ imigrantams bei sustabdyti prekybos žmonėmis rykštę, meldėsi už taifūno aukas Filipinuose.

Lapkritį Filipinams smogęs taifūnas nusinešė beveik 8 000 žmonių gyvybių, tačiau stichijos siautėjimą išgyvenę filipiniečiai nepasidavė nevilčiai, švęsdami Kalėdas sugriautose gyvenvietėse. Žmonės kepė paršelius, o bažnyčios buvo sausakimšos.