Pasaulio katalikų vadovas, buvęs Buenos Airių arkivyskupas Jorge Mario Bergoglio, pasirinkęs Pranciškaus vardą, anot vyskupų ir kardinolų, pernai atrodė drovus ir santūrus. Šventikai nesitikėjo, kad popiežius Pranciškus turės tokią svarbią įtaką ne tik Katalikų Bažnyčiai, bet ir visam pasauliui. Tokiais pamąstymais kardinolai ir arkivyskupai iš viso pasaulio dalijosi per sinodą, prasidėjusį sekmadienį ir truksiantį dar savaitę. Beveik 200 šventikų aptaria opius Katalikų Bažnyčiai klausimus – skyrybas, kontracepcijos priemones, abortus.

„Aš maniau, kad jis drovus, nemėgstantis dėmesio. Nesitikėjau, kad popiežius Pranciškus sugebės taip įaudrinti minią“, – tvirtino Niujorko arkivyskupas.

Anot jo, kardinolai, išrinkdami Pranciškų popiežiumi, žinojo, kad jis bus „puikus vadovas“, tačiau nesitikėjo, kad pontifikas taps „tikra roko žvaigžde“

„Gyvenu Manhatane, Medisono Aveniu. Pas mane užsuka žmonės ir klausia, kas popiežiui kuria tekstus ir choreografiją. Man patinka stebėti tų žmonių veidus, kai pasakau, kad niekas to nedaro. Aš tiesiog atsakau, kad jis toks jau yra – paprastumo ir nuoširdumo įsikūnijimas“, – tvirtino Niujorko šventikas.

Popiežius Benediktas garsėja savo paprastumu, neteisiančiu požiūriu ir reformomis. Pranciškus atleido visus Vatikano finansų kontrolės institucijos Finansinės informacijos valdybos tarybos narius ir reformavo Vatikano bankininkystės praktiką.

Per sinodą aptariamas klausimas dėl įvairių taisyklių pakeitimo, pavyzdžiui, siekiama, kad išsiskyrę ir vėl susituokę katalikai galėtų priimti Komuniją. Popiežius šiuo klausimu yra kiek atlaidesnis, tačiau tokiai permanai priešinasi dauguma kardinolų ir arkivyskupų.