Šalyse, kuriose vakcinacijos rodikliai šiuo metu atitinka ES vidurkį ar yra mažesni, ir kurios per ateinančias dvi savaites planuoja švelninti koronaviruso priemones, iki lapkričio pabaigos gali smarkiai išaugti COVID-19 atvejų, hospitalizacijų ir mirčių skaičiai, įspėja ECDC.

„Prognozės rodo, kad aukštas vakcinacijos lygis kartu su efektyviu kontaktų mažinimu yra lemiamas veiksnys, mažinant sveikatos sistemų perkaitimo riziką šį rudenį“, – sakė ECDC direktorė Andrea Ammon.

Šalys esą ir toliau turėtų didinti vakcinacijos rodiklius visose amžiaus grupėse, kurias galima skiepyti, ir taip apriboti delta atmainos plitimą rudenį.

Priklausomai nuo padėties šalyse, ribojimai iki lapkričio pabaigos gali būti toliau reikalingi.

ECDC duomenimis, apie 61 proc. žmonių ES ir EEE yra visiškai paskiepyti, ir tik trys šalys – Malta, Portugalija ir Islandija – paskiepijo daugiau kaip 75 proc. savo gyventojų. „Bloomberg Vaccine Tracker“ duomenimis, Bulgarija užima žemiausią vietą tarp ES šalių – tik 19 proc. jos gyventojų yra visiškai paskiepyti.

Tose šalyse, kuriose vakcinacijos lygis yra aukštesnis, rizika yra mažesnė, nebent „sparčiai mažėtų vakcinų veiksmingumas dėl silpnėjančio imuniteto“, teigė ECDC.

Agentūra taip pat prognozuoja, kad per ateinančius keletą mėnesių bus pranešta apie daugiau vaikų užsikrėtimo COVID-19 atvejų, pabrėždama, kad tokios priemonės kaip fizinio atstumo laikymasis yra labai svarbios, siekiant sustabdyti infekcijos plitimą mokyklose. Skiepijimas nuo gripo taip pat sumažins poveikį tiek žmonėms, tiek sveikatos priežiūros sistemoms, teigė ECDC.

ECDC duomenimis, šiuo metu daugiau kaip 99 proc. koronaviruso atvejų priskiriami delta atmainai.

Švedija tapo naujausia šalimi, kurioje atšaukiama dauguma koronaviruso suvaržymų.

Šalyje nebelieka žiūrovų skaičiaus ribojimų susibūrimuose ir renginiuose, pavyzdžiui, futbolo rungtynėse ir koncertuose. Neribojant svečių skaičiaus vėl galima rengti ir privačias šventes – vestuves ar gimtadienius. Taip pat atšaukiama rekomendacija dirbti iš namų.

Tačiau ligos simptomus jaučiantys asmenys ir toliau turėtų dirbti namuose bei atlikti koronaviruso testą. Švedijos vyriausybė ir sveikatos tarnyba sprendimą atšaukti ribojimus aiškina sėkminga vakcinacijos kampanija.

Iki šiol Švedijoje daugiau kaip 83 proc. vyresnių nei 16 metų amžiaus žmonių gavo bent vieną vakcinos dozę, daugiau kaip 76 proc. jau paskiepyti visiškai. Prieš tai jau ir kitos Skandinavijos šalys – Danija ir Norvegija – panaikino galiojusius suvaržymus.

Tačiau kai kurios rekomendacijos Švedijoje išliks, ypač gyventojams, kurie iki šiol nėra visiškai pasiskiepiję nuo COVID-19. Nepasiskiepiję suaugę asmenys esą turėtų vengti didelių žmonių susibūrimų bei artimesnio fizinio kontakto su rizikos grupės bei vyresnio amžiaus asmenimis.