Šie atvejai dar labiau sustiprino būgštavimus dėl naujos infekcijų bangos Kinijoje, nors kitose šalies vietose įvesti suvaržymai toliau pamažu švelninami.

Viename gyvenamajame Uhano rajone buvo nustatyti penki nauji COVID-19 atvejai. Šiame mieste, kuriame praėjusių metų pabaigoje atsirado užkratas, vos prieš keturias savaites buvo atšauktas karantinas, drastiškai sumažėjus naujų ligos atvejų.

Pareigūnai taip pat uždraudė keliauti ir nurodė likti namuose Šulano gyventojams, kai šiame šiaurės rytiniame mieste buvo nustatyti trys nauji COVID-19 atvejai. Šulane gyvena apie 670 tūkst. žmonių.

Praėjusių metų pabaigoje atsiradęs užkratas sparčiai išplito Uhane ir kitose Hubėjaus provincijos vietose, nusinešdamas tūkstančius gyvybių.

Uhano valdžia ėmėsi drakoniškų suvaržymų, padėjusių suvaldyti epidemiją. Pastarosiomis savaitėmis tos priemonės buvo sušvelnintos, pareigūnams paskelbus, kad protrūkis kontroliuojamas.

Tačiau sekmadienį pareigūnai pripažino, kad Uhane vienam asmeniui buvo nustatyta koronavirusinė infekcija, o pirmadienį buvo pranešta apie dar penkis išaiškintus užsikrėtimo koronavirusu atvejus.

Vietos valdžia informavo, kad visi nauji atvejai nustatyti tame pat gyvenamajame komplekse. Beveik visais atvejais koronavirusinė infekcija diagnozuota vyresnio amžiaus žmonėms.

Už „nepakankamas“ pastangas suvaldyti viruso plitimą buvo atleistas paveikto rajono administracijos pareigūnas, nurodė miesto valdžia.

Visoje Hubėjaus provincijoje nustatyta 11 naujų besimptomių atvejų. Kinija besimptomius infekcijos atvejus registruoja atskirai.

Nerimą keliantys ženklai Šulane


Nerimą dėl naujos susirgimų bangos po kelias savaites mažėjusio naujų atvejų skaičiaus sustiprino pranešimai iš Šulano, kur buvo nustatyta keletas naujų COVID-19 atvejų.

Sekmadienį Šulane buvo sustabdytas viešojo transporto eismas, taksi automobiliams ir traukiniams uždrausta išvažiuoti iš miesto, o visoje Dzilino provincijoje grėsmės laipsnis padidintas iki aukščiausio, pranešė valstybinis transliuotojas CCTV.

Dzilino provincijos sostinėje Čangčūne visiems iš Šulano atvykstantiems asmenims taikomas 21 dienos karantinas ir privalomai atliekami keturi nukleino rūgščių testai.

Pirmadienį pranešta, kad penki nauji COVID-19 atvejai buvo patvirtinti šalies šiaurės rytuose, prie sienos su Šiaurės Korėja, kuri tvirtina, kad šalyje iki šiol nenustatyta nė vieno koronaviruso infekcijos atvejo.

Į klases sugrįžo daugiau moksleivių


Apie naujus COVID-19 atvejus pandemijos pradžios tašku laikomame Uhane buvo pranešta, kai daugelis Europos šalių jau pradeda nelengvą išėjimą iš karantino, kuris buvo įvestas siekiant pažaboti užkrato plitimą.

Jungtinėse Valstijose, kur užkrečiamumo ir mirštamumo rodikliai vis dar auga, dalyje valstijų jau sušvelninti judėjimo suvaržymai, piliečiams piktinantis apribojimais, kuriuos daugelis laiko pertekliniu valdžios galios demonstravimu.

Visame pasaulyje koronavirusu jau užsikrėtė per 4 mln. žmonių; pandemija nusinešė daugiau kaip 280 tūkst. gyvybių ir paralyžiavo pasaulio ekonomiką.

Kinijoje nuo protrūkio pradžios nustatyta apie 83 tūkst. COVID-19 atvejų, daugiau kaip 4 600 žmonių nuo šios ligos mirė.

Jau beveik mėnesį Kinijoje neregistruota naujų mirties atvejų ir gyvenimas šalyje po kelis mėnesius trukusio paralyžiaus pamažu grįžta į normalias vėžes.

Pirmadienį lankytojams duris atvėrė Šanchajaus Disneilendas, o šalies vyriausybė praėjusią savaitę uždegė žalią šviesą vėl atsidaryti kino teatrams ir sporto įstaigoms.

Pirmadienį į mokyklas Pekine sugrįžo dar daugiau moksleivių. Prieš kelias savaites į klases buvo leista grįžti sostinės mokyklų paskutinių klasių moksleiviams, kad šie galėtų ruoštis baigiamiesiems egzaminams prieš stojimą į aukštąsias mokyklas.

Kinijos valdžia šalies viduje ir užsienyje sulaukė griežtos kritikos už tai, kad bandė sumenkinti grėsmę ir slėpė informaciją apie pirminį protrūkį Uhane. Kilo rimtų abejonių ir dėl oficialiai pateikiamų duomenų apie letalinių atvejų skaičių.

Pekinas tvirtina, kad visą laiką dalijosi informacija su Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) ir kitomis šalimis.