Netrukus dviejų Kinijos universitetų paskelbta informacija iš interneto buvo pašalinta, rašo CNN.

Remiantis nauja politika, visi akademiniai moksliniai darbai apie COVID-19, prieš publikuojant, bus vertinami specialios komisijos. Visi tyrimai, susiję su naujojo koronaviruso kilme, sulaukia ypatingo dėmesio, jiems privalo pritarti centrinės valdžios pareigūnai, nurodoma pašalintose naujose gairėse.

Vienas medicinos ekspertas iš Honkongo, bendradarbiavęs su Kinijos mokslininkais rengiant klinikinę COVID-19 atvejų analizę vienam tarptautiniam medicinos žurnalui, teigia, kad jo darbas vasarį su tokiu pasipriešinimu dar nesusidūrė.

Išaugęs dėmesys moksliniams darbams šia tema – naujausias Kinijos valdžios bandymas kontroliuoti šio koronaviruso pandemijos kilmės naratyvą. Nuo tada, kai gruodį pasireiškė Uhane, virusas visame pasaulyje susargdino beveik 2 mln. žmonių, daugiau nei 100 tūkst. mirė.

Nuo sausio pabaigos mokslininkai iš Kinijos parengė ne vieną COVID-19 tyrimą įtakingiems tarptautiniams medicinos leidiniams. Kai kurie atradimai, susiję su pirmaisiais koronaviruso atvejais – pavyzdžiui, kai virusas ėmė plisti nuo žmogaus žmogui – paskatino klausimų dėl oficialaus Kinijos valdžios atsako į viruso krizę, ir sukėlė nemenką nuomonių audrą Kinijos socialinėje žiniasklaidoje.

Panašu, kad dabar Kinijos valdžia pasirengusi griežčiau kontroliuoti visus su COVID-19 susijusius tyrimus.

Anonimu panoręs išlikti Kinijos mokslininkas sako, kad tokia valdžios iniciatyva kelia rimtą nerimą, nes, panašu, valstybė ima kištis į mokslinius procesus.

„Manau, kad tai koordinuotos Kinijos valdžios pastangos griežtai kontroliuoti naratyvą ir bandyti įrodyti, kad protrūkis tikrai neprasidėjo Kinijoje. Nemanau, kad jie toleruos bet kokius objektyvius tyrimus, kuriais bandoma atsekti ligos pradžią“, – teigia jis.

JAV Senato komitetas pradeda tyrimą dėl COVID-19 atsiradimo priežasčių

JAV Senato Krašto saugumo ir vyriausybinių reikalų komitetas pradeda plataus masto tyrimą dėl koronaviruso infekcijos COVID-19 atsiradimo priežasčių bei atsakomųjų priemonių, interviu leidiniui „Politico“ sakė komiteto pirmininkas Ronas Johnsonas.

Interviu su senatoriumi paskelbtas vėlų pirmadienį.

„Nuo ko visa tai prasidėjo? Ar ligą perdavė gyvūnas žmogui? Ar ji atsirado Kinijos laboratorijoje? Galbūt už viso to stovėjo patys geriausi ketinimai sukurti įvairių vaistų, įvairių koronaviruso gydymo metodų“, – kalbėjo jis.

Be to, įstatymų leidėjai planuoja ištirti, kaip Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) reakcija paveikė COVID-19 plitimą pasaulyje.

Pasak R. Johnsono, jei informacija apie koronavirusą būtų buvusi paskelbta laiku, būtų pavykę sukurti „tikslų laboratorinį testą anksčiau, nei mes tai padarėme“.

Senatorius sakė, kad tyrimui dėl Kinijos ir PSO vadovaus komiteto narys Rickas Scottas.

Atskirame interviu „Politico“ R. Scottas pareiškė: „Negalime pasitikėti komunistine Kinija; sužinojome, kad negalime pasitikėti PSO, nes jie mums meluoja.“

„Jei mums tai svarbu, sukurkime naują organizaciją, nes šita aiškiai nesuveikė“, – pridūrė jis.

Be kita ko, senatoriai aiškinsis, kodėl JAV nacionalinės medicinos priemonių ir įrangos atsargos nebuvo „geriau paruoštos“.

Kiek anksčiau JAV prezidentas Donaldas Trumpas pareiškė, kad šią savaitę apsispręs dėl tolesnio PSO finansavimo.

D. Trumpas tvirtino, kad PSO priėmė nesėkmingų sprendimų dėl koronaviruso situacijos, todėl jis svarsto, kokį finansavimą JAV turėtų skirti šiai organizacijai ateityje. Baltųjų rūmų šeimininkas pabrėžė, kad dabar jo šalis skiria PSO daugiausiai lėšų iš visų valstybių.

Tuo metu demokratai nesutinka su D. Trumpo ir respublikonų reiškiama kritika PSO. Demokratų nuomone, atsakomybė dėl COVID-19 situacijos Jungtinėse Valstijose tenka prezidentui.

JAV ir toliau pirmauja pasaulyje pagal užregistruotų užsikrėtimo ir mirties atvejų skaičių. Šalyje užfiksuota 682 619 užsikrėtimo ir 23 529 mirties atvejai.