Pirmiausia parlamentarai 296 balsais prieš 327 atmetė Leiboristų partijos pasiūlymą, kad turi būti priimti teisės aktai, užkirsiantys kelią šaliai kovo 29 dieną palikti Europos Sąjungą nesudarius oficialaus susitarimo.


Per kitą balsavimą parlamentarai 39 balsais prieš 327 atmetė Škotijos nacionalinės partijos (SNP) siūlytą pataisą, numačiusią, kad turi būti užkirstas kelias išstojimui iš ES be sutarties ir atidėtas išstojimo pagal ES sutarties 50-ąjį straipsnį procesas.

Šios pataisos autoriai pabrėžė, kad Velso ir Škotijos įstatymų leidėjai taip pat balsavo prieš premjerės Theresos May Briuselyje pasiektą susitarimą dėl „Brexit“.


Tuo metu 301 įstatymų leidėjas balsavo už Dominico Grieve'o pasiūlymą, tačiau 321 buvo prieš, taigi, ir jo siūlyta pataisa buvo atmesta.

Proeuropinių pažiūrų konservatorius ragino Vyriausybę suteikti parlamentui šešias dienas apsvarstyti alternatyvius „Brexit“ planus ir iki kovo pabaigos dėl jų balsuoti.

Bendruomenių Rūmuose antradienio vakarą atmesta ir opozicinės Leiboristų partijos narės Yvette Cooper pataisa, kuria Th. May raginta pratęsti „Brexit“ terminą, jei parlamentas iki vasario 26-osios nesuderins susitarimo. Už šią pataisą balsavo 298 įstatymų leidėjai, o prieš – 321.

Macronas: „Brexit“ susitarimas yra „geriausias įmanomas“

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas antradienį pareiškė, kad „Brexit“ susitarimas yra „geriausias įmanomas, ir dėl jo persiderėti neįmanoma“, nors britų premjerė siekia vėl sėsti su Briuseliu prie derybų stalo.

Šis Kipre viešinčio E. Macrono komentaras pasirodė Didžiosios Britanijos premjerei Theresai May paprašius savo šalies įstatymų leidėjų suteikti jai įgaliojimus iš naujo derėtis su Europos Sąjunga, po to kai parlamentas atmetė jos pasiektą susitarimą.

Vidinis susiskaldymas

Parlamentarizmo ekspertai įspėjo, kad įstatymų leidėjų pastangos gali kirstis su konstitucija.

„Bendruomenių Rūmai... negali teisiškai priversti vyriausybės sudaryti susitarimo, kuriam ji nepritaria“, – laikraštyje „The Times“ rašė vienas garsiausių Britanijos konstitucinių klausimų ekspertų, profesorius Vernonas Bogdanoras.

Jis pridūrė, kad pagal konstituciją, dėl šių įstatymų leidėjų planų turėtų būti pakeista vyriausybė.

Šalyje verdant politinėms aistroms dėl „Brexit“, karalienė Elizabeth II (Elzbieta II), paprastai viešumoje nekomentuojanti politinių realijų, praėjusią savaitę sakydama kalbą pabrėžė, jog britams reikia susitelkti ir drauge „surasti bendrą pagrindą“.

Theresa May

Th. May atsarginio „Brexit“ plano sėkmė didžia dalimi priklauso nuo to, ar jai pavyks įtikinti Bendriją peržiūrėti susitarimo nuostatą dėl vadinamosios apsidraudžiamosios priemonės (backstop), pagal kurią Britanijai gali tekti laikytis ES prekybos taisyklių, kad būtų galima išlaikyti atvirą sieną su Airija.

Pranešama, kad pirmadienį su toriais parlamentarais susitikusi Th. May jiems pasakė, kad vyriausybė palaikys šią priemonę ir nurodys jiems laikytis tokios pat pozicijos.

Tačiau grupė užkietėjusių „Brexit“ šalininkų konservatorių, vadovaujama parlamentaro Jacobo Reeso-Moggo, pareiškė, kad jai nepritars, nes ši priemonė neįpareigos iš naujo derėtis dėl išstojimo susitarimo.

„Atsitiktinis“ išstojimas be sutarties

Vis dėlto ES atkakliai kartoja, kad jokių esminių sutarties pakeitimų nebus, o pirmadienį apkaltino Britaniją, kad dėl jos „Brexit“ gali „atsitiktinai“ įvykti nesudarius susitarimo.

ES vyriausiojo derybininko Michelio Barnier pavaduotoja Sabine Weyand pažėrė griežtos kritikos Th. May vestoms deryboms dėl šalies išstojimo sąlygų. Anot jos, britų premjerė per pusantrų metų vykusias sunkias derybas laikė kolegas nežinioje.

Tuo tarpu Britanijos įstatymų leidėjai, palakantys antro „Brexit“ referendumo organizavimo idėją, atsiėmė savo pataisą, nes jiems nepavyko užsitikrinti leiboristų lyderio Jeremy Corbyno palaikymo. Visgi šios idėjos neatsisakoma ir prie jos neabejotinai bus grįžta, jei „Brexit“ bus atidėtas.

Brexit

J. Bercow išprovokavo pasipiktinimo bangą, kai ignoravo įprastą praktiką ir savo padėjėjų patarimus, priversdamas Th. May pristatyti savo peržiūrėtą planą. Tai sudarė sąlygas parlamentarams teikti savo pataisas.

Už išstojimą pasisakantys parlamentarai apkaltino Bendruomenių Rūmų pirmininką, neslepiantį, jog referendume balsavo už tolesnę narystę Bendrijoje, esą jis naudojasi savo pareigomis siekdamas užkirsti kelią „Brexit“, nors šį postą užimantis politikas turėtų būti nešališkas. Neabejojama, kad „Brexit“ šalininkai antradienį atidžiai stebės kiekvieną J. Bercow žingsnį.

Th. May biuras pranešė, kad svarstoma galimybė pratęsti bendruomenių Rūmų darbo valandas ir atšaukti vasarį numatytas parlamentarų savaitės trukmės atostogas, kad būtų laiko priimti visus pasirengti „Brexit“ reikalingus teisės aktus.