Gali būti, kad pagaliau dvylikai berniukų ir jų futbolo treneriui po žeme teks praleisti kelis mėnesius. Priežastis – nesibaigiančios liūtys, neleidžiančios urve nusekti vandeniui.

Dingusios paauglių futbolo komandos paieškos intensyviai vyko devynias dienas. Pirmadienį, liepos 2-ąją, paauglius aptiko nardytojai iš Didžiosios Britanijos Johnas Volanthenas ir Rickas Stantonas.

Visi trylika žmonių sveiki ir gyvi, nors ir labai išsekę, nes devynias paras praleido tamsoje ir be maisto. Šiuo metu iki jų nusigavo septyni narai gelbėtojai, tarp kurių yra gydytojas ir medicinos sesuo.

Nardymo urvuose specialistas Vsevolodas Korobovas, kaip penkis pirštus pažįstantis Tailando urvus ir olas, BBC tarnybai Ukrainoje sutiko papasakoti, su kokiais sunkumais gali susidurti gelbėtojai, ir kokių veiksmų jie ketina imtis, bandydami išgelbėti į rimtą bėdą patekusius vaikus.

Laimei, vanduo teka iš urvo, o tai reiškia, kad srovė žmones neš lauk. Tai kaip reikiant palengvins užduotį, teigia ekspertas.

Dabar, norint nuplaukti pas berniukus, gelbėtojams reiktų į vieną pusę plaukti ilgiau nei tris valandas, o grįžti jie galėtų vos per 50 minučių.

Jei lietūs nepasmarkės, ir urve po truputį vanduo ims sekti, ten bus pasiųsti keli instruktoriai iš Tailando laivyno SEAL pajėgų, kurie išmokys vaikus nardyti, ir galiausiai juos po vieną išplukdys lauk. Tai reiškia, kad vienam gelbėtojui teks vienu metu pasirūpinti vienu vaiku.

Gali būti, jog bus pasitelkti ir povandeniniai vilkimo prietaisai, bet tai bus įmanoma tik tuo atveju, jei pagerės matomumas. Anot eksperto, jis neabejoja, kad gelbėtojai darys viską, kas įmanoma. Jeigu visgi nepavyks pritaikyti šių sprendimų, gali būti, kad urve vaikams teks praleisti nuo keturių iki penkių mėnesių.

Anot eksperto, didžiausia bėda, ko po vandeniu tenka nerti už trijų kilometrų nuo įėjimo į urvą. Be to, po vandeniu sąlygos gana ekstremalios net ir patyrusiems urvų nardytojams. Didžiausi iššūkiai – stipri srovė ir prastas matomumas. Tiesą sakant, šiuo metu matomumas toks prastas, jog prietaisų rodmenis perskaityti įmanoma tik prikišus prie jų nosį.

Remiantis žiniasklaidos pranešimais, dabar ne tik ieškoma būdų, kaip urve įstrigusius žmonės aprūpinti maisto atsargomis, bet ir vertinamos galimybės prie urvo prieiti iš viršaus. Šiuo metu telkiamos sraigtasparnių ir gelbėtojų pajėgos, kurios urvus apžiūrėtų ir įvertintų iš paukščio skrydžio.

DELFI primena, kad berniukų ieškota kelias dienas. Musoniniai lietūs komplikavo karštligiškas 11-16 metų amžiaus vaikų ir jų 25 metų trenerio paieškas požeminių tunelių komplekse, į kurį patekdavo daug vandens. Tačiau nustojus lyti ir įsteigus operatyvinę bazę giliai urvuose, atsirado vilčių išgelbėti vaikų grupę.

Dingusiųjų mokytojai ir draugai neprarado vilties, kad dar išvys juos gyvus. Jie budi prie urvo ir meldžiasi už jų saugų sugrįžimą.

„Aš jų pasiilgau, – sakė vieno dingusiojo draugas. – Noriu, kad jie sugrįžtų ir mes vėl galėtume kartu žaisti futbolą.“

Vaikų paieškos prikaustė ne tik šalies, bet ir viso pasaulio dėmesį. Užsienio ekspertų komandos iš Australijos, Anglijos, Japonijos ir Kinijos, taip pat daugiau kaip 30 JAV kariškių, atvyko į atokų kalnų rajoną padėti maždaug tūkstančiui Tailando gelbėtojų.

Berniukai iš futbolo mokyklos „Boar“ urvą nusprendė aplankyti birželio 23-ąją po treniruotės. Jie įstrigo viduje, smarkios liūties sukeltam potvyniui užliejus pagrindinę landą. Paieškų komandos netoli įėjimo į urvą rado jų dviračius, kuprines ir futbolo batelius.

Pareigūnai sakė, kad ši grupė urve yra buvusi ne vieną kartą ir gerai pažinojo tuos tunelius. Prie įėjimo esantis ženklas perspėja lankytojus neiti į urvą lietinguoju laikotarpiu nuo liepos iki lapkričio, kai gresia didelis užtvindymo pavojus.

Apie 10 km ilgio Tam Luango urvas yra netoli sienos su Laosu ir Mianmaru. Jis yra vienas ilgiausių Tailande. Be to, jis yra vienas klaidžiausių dėl siaurų landų ir virtinės vingiuotų tunelių.