Tai yra laikinoji priemonė, kuria siekiama sutvarkyti miestą ir atstatyti nusiaubtus policijos postus, televizijos „Tolo News“ eteryje sakė ministras.

Neramumai Kabule prasidėjo sekmadienį, kai buvo suimtas Vardako provincijoje veikiančių prieš talibus kovojančių sukarintų pajėgų vadas Alipuras. Pasak Afganistano saugumo departamento, jis kaltinamas žmonių pagrobimu ir plėšikavimu, jam iškelta baudžiamoji byla.

Sostinės valdžiai pamėginus išvaikyti demonstrantus ginklais ir vandens patrankomis, protestai peraugo į susirėmimus, per kuriuos nukentėjo tiek riaušininkai, tiek pareigūnai.

Pirmadienį demonstracijos tęsėsi ne tik Kabule, bet ir Bamijano bei Balcho provincijose.

W. A. Barmakas paragino protestų dalyvius grįžti namo ir leisti valdžiai vykdyti teisėtą sprendimą. Preliminarus tyrimas dėl Alipuro veiksmų užbaigtas, jis sutiko bendradarbiauti su tyrėjais, tad yra tikimybė, kad kovotojų vadas bus paleistas, nurodė ministras.

VRM vadovas pabrėžė, kad Afganistano piliečiai turi teisę rengti protesto akcijas, „bet ne smurtą ir neramumus“.

Pasak jo, „per dvi dienas trunkančius neramumus, vykdomus prisidengiant demonstracijomis“ buvo sužeisti 48 policininkai. W. A. Barmako teigimu, policija neturi patvirtintos informacijos apie protestuotojų žūtį ar sužeidimus – „tai turi būti ištirta“.

Per kiek anksčiau Kabule surengtą spaudos konferenciją jo pavaduotojas Akhtaras Ibrahimi (Achtaras Ibrahimis) pareiškė, jog keturi iš 48 per susirėmimus sužalotų pareigūnų buvo pašauti iš ginklų, valdžios išduotų šventovių apsaugai.

A. Ibrahimi pridūrė, kad demonstrantai užpuolė tris policijos nuovadas ir sudegino kelis policijos postus.

Afganistano šiitų partija „Hezb-e Wahdat-e Islami“ savo ruožtu pasmerkė „neatsakingą“ Alipuro areštą ir pareikalavo nedelsiant jį paleisti.