Naujienų agentūra AFP apžvelgė, kaip buvusi stabili, nors ir autoritariškai valdoma Centrinės Azijos šalis buvo apimta chaoso.

Dujų pabranginimas išprovokuoja įtūžį

Praeitą savaitgalį pirmieji protestai įsiplieskė Žangaezeno mieste naftos turtingoje vakarinėje Mangystau srityje, kai sausio 1-ąją buvo netikėtai dvigubai pabrangintos suskystintos dujos (LPG), naudojamos kaip kuras automobiliams.

Neramumai išplito į srities administracinį centrą Aktau Kaspijos jūros pakrantėje.

Antradienį tūkstančiai dėl dujų pabranginimo įtūžusių žmonių išėjo į šalies didžiausio miesto Almatos gatves, o policija ėmėsi juos vaikyti ašarinėmis dujomis ir kurtinamosiomis granatomis.

Nepaprastoji padėtis

Vėliau tą vakarą Kazachstano prezidentas Kasymas Žomartas Tokajevas Almatoje ir neramiame vakariniame regione įvedė nepaprastąją padėtį. Valstybės vadovas taip pat pažadėjo sumažinti dujų kainas, kad nuramintų protestuotojus.

Daugelis demonstrantų skandavo „Seni, lauk!“, turėdami omenyje K.-Ž. Tokajevo pirmtaką ir mentorių Nursultaną Nazarbajevą, tebeturintį didelę įtaką šalyje.

Vėliau socialiniuose tinkluose paskelbtose nuotraukose ir vaizdo įrašuose buvo matyti, kaip verčiama buvusio prezidento statula.

Susirašinėjimo platforma „WhatsApp“ ir kitos populiarios programėlės, pavyzdžiui, „Telegram“ ir „Signal“ Kazachstane buvo išjungtos.

Chaosas Almatoje

Anksti trečiadienį K.-Ž. Tokajevas atstatydino savo vyriausybę, siekdamas nuslopinti precedento neturinčius protestus, bet Almatoje demonstrantai vėl susirinko ir ėmėsi blokuoti kelius bei šturmuoti vietos vyriausybės būstines.

Vėliau buvo pranešta, kad merija ir prezidento rezidencija šiame mieste buvo nusiaubtos ir padegtos.

Šalyje buvo išjungtas internetas ir mobilusis ryšys, paskelbta nacionalinio masto nepaprastoji padėtis.

„Didžiuliai išpuoliai“

K.-Ž. Tokajevas apkaltino protestuotojus „didžiuliais išpuoliais prieš teisėsaugą“, per kuriuos žuvo keletas žmonių ir daugybė buvo sužeista. Prezidentas pareiškė, kad šalis yra puolama „teroristų gaujų“.

„ketinu veikti maksimaliai griežtai“, – sakė jis.

Baltieji rūmai ir Jungtinės Tautos savo ruožtu paragino Kazachstano valdžią išlikti „santūrią“.

Kreipimasis į Maskvą

Vėliau trečiadienį į keblią padėtį pakliuvęs prezidentas paprašė Maskvos vadovaujamos Kolektyvinio saugumo sutarties organizacijos (KSSO) pagalbos malšinant protestus.

Socialiniuose tinkluose paskelbtuose vaizdo įrašuose matyti Almatoje apiplėštos parduotuvės, gatvėse girdėjosi automatų šūvių papliūpos.

Rusija į Kazachstaną pasiuntė oro desantininkų dalinį.

Dešimtys žuvusių, 1 000 sužeistų

Kalbėdamas per valstybinę televiziją anksti ketvirtadienį K.-Ž. Tokajevas sakė, kad „teroristai“ užiminėja pastatus, infrastruktūros objektus ir grobia ginklus, taip pat kaunasi su saugumo pajėgomis.

Policija nurodė praeitą naktį „likvidavusi“ dešimtis protestuotojų, kai tie mėgino užimti vyriausybinius pastatus ir policijos komisariatus. Apie 2 000 žmonių buvo sulaikyti.

Vietos žiniasklaida pranešė, kad žuvo 18 saugumo pajėgų narių ir dar 748 buvo sužeisti. Sveikatos apsaugos ministerija informavo apie maždaug tūkstantį sužeistųjų.

Iš naujo mėgindama nuraminti protestuotojus vyriausybė šešiems mėnesiams nustatė degalų kainų apribojimus.

Tačiau ketvirtadienio popietę Almatos gatvėse vėl aidėjo šūviai. Galiausiai saugumo pajėgos išstūmė žmones iš miesto centrinės aukštės, pranešė vietos žiniasklaida.

Pasaulis ragina deeskaluoti padėtį

Jungtinės Tautos, JAV, Europos Sąjunga, Prancūzija ir Jungtinė Karalystė reiškė susirūpinimą ir ragino visas konflikto šalis susilaikyti nuo smurto. ES pareiškė, kad Rusijos pajėgų pasiuntimas „gaivina prisiminimus apie situacijas, kurių reikėtų vengti“, turėdama galvoje 1968 metų „Prahos pavasarį“ ir 1956 metais Sovietų Sąjungos brutaliai įvykdytą Vengrijos revoliucijos numalšinimą.

„Šaudyti be perspėjimo“

K.-Ž. Tokajevas penktadienį atmetė galimybė derėtis su protestuotojais ir pareiškė, kad saugumo pajėgoms įsakė „šaudyti be perspėjimo“.

Prezidentas užsienio veikėjų raginimus pradėti derybas pavadino „nesąmone“ ir teigė, kad Almatą užpuolė „20 tūkst. banditų“, turinčių „aiškų puolimo planą, koordinuojančių veiksmus ir gerai parengtų kovai“.