Tai penktadienį pranešė Ukrainos prezidento administracijos vadovo pavaduotojas Valerijus Čalyj, rašo „Ukrainskaja pravda“.

„Lygiai prieš kelias valandas buvo planuojama labai rimta Rusijos provokacija, kuri jau šią naktį galėjo baigtis visiškai neprognozuojamais įvykiais ir pavojaus eskalacija“, - per „Šuster live“ eterį sakė V. Čalyj.

„Sienos su Ukraina link judėjo milžiniška Rusijos kariškių ir technikos kolona, tarsi būtų suderinta su „Raudonojo kryžiaus“ komitetu. Turėjo įvažiuoti humanitarinė kolona su taikdariais, kad išprovokuotų plataus masto konfliktą“, - teigė jis.

Pats „Raudonasis kryžius“ paneigė Rusijos tvirtinimus, kad tai buvo suderinta su komitetu.

Pasak V. Čalyj, Ukrainos prezidentas Petro Porošenka surengė skubų posėdį su jėgos struktūromis ir susisiekė su pasaulio lyderiais.

Šiuo metu provokacijos pavojus yra praėjęs, tačiau operatyvinis štabas dirba toliau, pažymėjo prezidento administracijos vadovo pavaduotojas.

„Mes pasirengę humanitarinei pagalbai, kuri teikiama pagal tarptautines taisykles. Tačiau apie jokią taikdarių kontingento ar kariškių palydą negali būti kalbos. Pirmadienį bus imtasi konkrečių žingsnių šiems veiksmams koordinuoti“, - sakė V. Čalyj.

Jo teigimu, tuo metu, kai iš Rusijos pusės nuolat apšaudoma Ukrainos teritorija, tokie veiksmai liudija bandymus išprovokuoti Ukrainą konkrečiam atsakui prieš Rusiją.

„To nebus. Ukraina nepasiduos provokacijoms“, - pažymėjo V. Čalyj, prognozuojantis, kad artimiausias kelias dienas įtampa išliks.