Tai, kad „Patriot“ egzistuoja, „Dožd“ korespondentui, rengusiam reportažą „Karinis komisariatas „Rusija“, pasakojo pašnekovas iš apsaugos paslaugų rinkos, vienas Gynybos ministerijos karininkas ir veteranų organizacijų atstovai. Nauja karinė bendrovė kartu su „Vagner“ taip pat minima valdžiai skirtame pareiškime („Dožd“ jį turi), kurį pasirašė atsargos pulkininkas generolas Leonidas Ivašovas, tarptautinės visuomeninės organizacijos „Garbė ir Tėvynė“ vadovas Vladimiras Petrovas ir Visos Rusijos karininkų susirinkimo komiteto pirmininkas Jevgenijus Šabajevas. Visi šie trys asmenys „Dožd“ patvirtino žinantys, kad „Patriot“ egzistuoja.

Šiame pareiškime reikalaujama apibrėžti teisinį privačiose karinėse bendrovėse tarnavusių rusų statusą. Pareiškimą artimiausiu metu ketinama išsiųsti Generalinei prokuratūrai, Aukščiausiajam teismui ir Rusijos prezidentui, teigė J. Šabajevas. Jo autoriai įspėja dėl veteranų judėjime bręstančios krizės: į Visos Rusijos karininkų susirinkimą jau trejus metus plūsta per kovas Sirijoje sužeistų asmenų skundai. Jie negauna iš valstybės „socialinės, reabilitacinės ir ekonominės“ pagalbos, nes samdomi privačių karinių bendrovių kovotojai neturi jokio teisinio statuso.

Pašnekovai iš veteranų organizacijų naują karinę bendrovę siejo su Gynybos ministerija. J. Šabajevas pasakojo, kad „Patriot“ formuojama ir iš kadrinių Rusijos karių: „Ten daugiausia imami profesionalūs piliečiai, kurie, mūsų duomenimis, iki šiol atlieka tarnybą Gynybos ministerijoje“. Tai tiek Generalinio štabo vyriausiosios valdybos specialistai, tiek karo juristai, tiek specialiųjų operacijų pajėgų kovotojai, patikslino pulkininkas generolas L. Ivašovas.

Gynybos ministerijos pareigūnas, lyginęs naują karinę bendrovę su „Vagner grupe“, pažymėjo, kad bendrovėje „Patriot“ mokami didesni atlyginimai ir geriau keliamos kovinės užduotys. J. Šabajevo duomenimis, „atlyginimai gali siekti nuo 400 tūkst. iki 1 mln. rublių, nelygu specializacija. Dirbama mėnesį ar du, ilgesnių kontraktų čia nebūna“. „Patriot“ vadai, anot J. Šabajevo, gali gauti procentus nuo šios karinės bendrovės ir jos paslaugų užsakovų sandorių.

Pašnekovas iš veteranų struktūrų aiškino, kad „Vagner“ ir „Patriot“ konkuravo dėl kontrakto, susijusio su aukso kasėjų apsauga Centrinėje Afrikos Respublikoje. Šaltinio teigimu, galiausiai kontraktas buvo sudarytas su „Vagner“ (žiniasklaida jau skelbė, kad šioje Afrikos valstybėje yra samdomų Rusijos karinės bendrovės kovotojų). Abi bendrovės taip pat dirba ir kovoja Sirijoje. „Jei „Vagner“ dažniau imasi kovinių užduočių, tai „Patriot“ daugiau užsiima pirmųjų asmenų apsauga“, - pridūrė „Dožd“ pašnekovas.

Vagner grupės nariai

Kaip teigiama Visos Rusijos karininkų susirinkimo kreipimęsi, „Patriot“ nėra vienintelė nauja privati karinė bendrovė. „Rinkoje yra ir daugiau bendrovių. Tikslių jų pavadinimų mes nežinome, bet žinome, kad jos dirba Libijoje. Jemene, Sudane, Brunėjuje. Šiuo metu vyksta ištisa virtinė konsultacijų dėl Afrikos šalių“, - sakė J. Šabajevas.

Viena iš karinių bendrovių, dar neturinti pavadinimo, Burundyje saugo vienos Rusijos bazės statybas, „Dožd“ pasakojo pašnekovas iš Gynybos ministerijos. Du šimtai specialistų – apsaugininkų, geologų, inžinierių, statybininkų – koordinuoja savo veiksmus su Užsienio reikalų ministerija, Karinėmis kosmoso pajėgomis ir Federaline saugumo tarnyba. Apie Rusijos apsaugos projektą Burundyje per pokalbį su „Dožd“ taip pat užsiminė Ukrainos privačios karinės bendrovės „Omega Consulting Group“ vadovas Andrejus Kebkala.

„Nieko keista, kad kariškiai norėtų išsiskirti, kurti įmones ir užsidirbti pinigų iš to, ką yra įpratę daryti, - teigė Rusijos tarptautinių reikalų komiteto ekspertas Antonas Mardasovas. – Tačiau augantis tokių grupių skaičius sukuria teisinį chaosą. Kaip tai bus įteisinta? Pas mus dabar privačių karinių bendrovių nėra. Jos forminamos kaip privačios apsaugos įmonės, užsiimančios karinėmis konsultacijomis, ir vykdyti kažkokią veiklą jos gali tik užsienyje“.

Rusijos gynybos ministerija į „Dožd“ užklausas neatsiliepė.

JAV smūgis neatgrasė

2018 metų vasario mėnesį Rusijos „Vagner“ samdiniams apšaudžius JAV pajėgų pozicijas kilo rimtas susirėmimas. Per maždaug keturių valandų trukmės incidentą JAV kariai nukovė apie 200 rusų samdinių. Tačiau tai, panašu, Rusijos kariuomenės vadų neatgrasė.

MSNBC siužeto stopkadras

Tada skelbta, kad mūšyje iš viso krito nuo 200 iki 300 kovotojų. Kitiems pavyko šiaip ne taip pasislėpti nuo amerikiečių ugnies ir vėliau sugrįžti į mūšio vietą susirinkti žuvusių kovos draugų palaikų. Nė vienas kovoje dalyvavęs amerikietis, kurių buvo apie 40, nenukentėjo.

Visos detalės apie vasario 7 dienos įvykius – iš interviu ir dokumentų, kuriuos pavyko gauti „The New York Times“. Juose – pirmoji Pentagono ataskaita apie vieną kruviniausių JAV pajėgų patirčių Sirijoje nuo pat kovos su „Islamo valstybe“ pradžios.

Šį susirėmimą Pentagonas apibūdino kaip gynybą prieš Sirijos režimą palaikančias pajėgas. Per interviu Jungtinių Valstijų pareigūnai sakė, kad jie su siaubu savaitę prieš susirėmimą stebėjo šimtus besiartinančių priešininkų, lėtai slenkančias jų transporto priemones ir artileriją.