Stipriam 7,4 balo žemės drebėjimui antradienį supurčius Nepalą, sostinėje Katmandu išsigandę žmonės išbėgo iš pastatų, o statiniai taip pat siūbavo Indijos sostinėje, pranešė JAV Geologijos tarnyba (USGS).

Požeminių smūgių, kurių epicentras buvo netoli Everesto bazinės stovyklos, židinys buvo negiliai - 19 km gylyje.

Balandžio 25 dieną tame pačiame regione įvykęs 7,8 balo žemės drebėjimas nusinešė bent 8 046 žmonių gyvybes, o dar per 17,8 tūkst. žmonių buvo sužeisti.

Naujausias žemės drebėjimas įvyko netoli Namče Bazaro miesto, netoli Everesto viršukalnės, rašo bbc.com.

Jungtinių Valstijų geologinių tyrimų tarnyba „Geological Survey“ nurodė, kad požeminių smūgių stiprumas siekė 7,4 balo. Tuo tarpu žemės drebėjimo, kuris balandžio 25 dieną supurtė Rytų Nepalą, stiprumas buvo 7,8 balo.

Naujausias drebėjimas buvo juntamas net Indijos sostinėje Delyje ir Bangladešo sostinėje Dakoje.

Stiprūs smūgiai taip pat buvo juntami Nepalo sostinėje Katmandu, kurią smarkiai apgriovė praėjusio mėnesio žemės drebėjimas.

„Tai tikrai didelis žemės drebėjimas“, - naujienų agentūrai „Reuters“ sakė vienos dirbinių krautuvės Katmandu savininkas Prakashas Shilpakaras.


Katmandu požeminiai smūgiai buvo juntami beveik minutę, sakė tame mieste esantis naujienų agentūros AFP korespondentas. Tuojau po to pradėjo gausti sirenos, nors kol kas nebuvo pranešimų apie žuvusius arba nukentėjusius žmones.

Žemė taip pat drebėjo už maždaug tūkstančio kilometrų esančioje Indijos sostinėje Delyje, kur siūbavo pastatai ir buvo evakuoti biurų darbuotojai.

Taip pat buvo supurtyti kiti miestai Indijos šiaurėje, įskaitant Biharą, kuriame, kaip buvo matoma televizijos reportažuose, gyventojai būriavosi gatvėse.

Balandžio 25-osios žemės drebėjimas sulygino su žeme ištisus kaimus ir smarkiai nuniokojo Katmandu, kur dešimtys tūkstančių žmonių liko be pastogės.

Po tos katastrofos, nusinešusios dar apie 100 žmonių gyvybių Indijoje ir Kinijoje, pagalbos komandos iš viso pasaulio teikia vandenį, maistą ir medicinos pagalbą nepaliečiams.

Žuvo bent 19 žmonių

Mažiausiai 19 žmonių antradienį žuvo anksčiau požeminių smūgių nuniokotame Nepale per naują stiprų žemės drebėjimą, kuris privertė persigandusius gyventojus išbėgti į gatves sostinėje Katmandu.

Vidaus reikalų ministerijos atstovas Laxmi Dhakalas pridūrė, kad per 7,3 balo požeminį smūgį dar mažiausiai 981 žmogus nukentėjo.

Dėl naujo drebėjimo Nepalo valdžia antradienį nurodė uždaryti Katmandu oro uostą. "Oro uostas dabar pat nutraukė savo veiklą", - sakė Katmandu Tribhuvano tarptautinio oro uosto vadovas Birendra Prasadas Shrestha.