„Skelbiu, kad pateikta Nepalo konstitucija, kurią priėmė Konstitucinis Susirinkimas ir kurios autentiškumą patvirtino Konstitucinio Susirinkimo pirmininkas, įsigalioja šiandien, 2015 metų rugsėjo 20-ąją“, – pasakė prezidentas Ramas Baranas Yadavas per ceremoniją parlamente.

Tuo metu, kai prezidentas paskelbė apie pirmos išrinktų atstovų parengtos konstitucijos įsigaliojimą, sostinę nušvietė pradėti leisti fejerverkai.

Įstatymų leidėjai istorinę chartiją patvirtino trečiadienį, neatsižvelgdami į audringus protestus dėl planų padalyti 28 mln. žmonių turinčią šalį į septynias provincijas.

Iš viso per kruvinus susirėmimus tarp policijos ir protestuotojų žuvo daugiau nei 40 žmonių, tarp jų du vaikai ir policijos pareigūnas, kuris buvo nulinčiuotas, kai greitosios pagalbos mašina jį vežė ligoninę.

Vienas protestuotojas žuvo ir sekmadienį, kai policija paleido šūvius į minią, kurie rytiniame šalies Parsos rajone demonstravo prieš chartiją nepaisydami komendanto valandos.

Regioninės partijos seniai ragino suformuoti naujas provincijas pagal ribas, kurios būtų naudingos istoriškai marginalizuotoms bendruomenėms, ypač madhesių ir tharų etninėms mažumoms, gyvenančioms pietinėse šalies lygumose palei sieną su Indija.

Po daug metų trukusių ginčų, kuriuos padėjo nutraukti balandį šią skurdžią šalį sudrebinęs galingas žemės drebėjimas, pareikalavęs beveik 9 tūkst. žmonių gyvybių, birželį pagrindinės Nepalo partijos pagaliau susitarė dėl šio dokumento.

Naujos konstitucijos projektas buvo pradėtas rengti 2008 metais, praėjus dvejiems metams po 16 tūkst. gyvybių pareikalavusio maoistų sukilimo, po kurio buvo panaikinta 239 metus gyvavusi monarchija.

Nuo 2007 metų šalyje veikė laikinoji konstitucija, kuri buvo priimta pasibaigus pilietiniam karui.