Viltims, kad po naujausios pastarojo meto tragedijos, kai iki dantų ginkluotas pienovežio vairuotojas amišų kaimo mokyklos klasėje surengė egzekuciją penkioms mergaitėms, vėl kils diskusijų apie ginklų kontrolę, nebuvo lemta išsipildyti.

Tik keli pavieniai balsai paragino kontroliuoti prekybą lengvai prieinamais asmeniniais ginklais, kuriems priskiriami ir labai galingi pusiau automatiniai pistoletai bei šautuvai. Vietoj to vienas Viskonsino įstatymų leidėjas kaip atsaką į smurtą pasiūlė apginkluoti mokytojus ir mokyklų darbuotojus.

"Liūdina, kad taip mažai žmonių šiandien pasisako už ginklų kontrolę. Visuomenė dėl tokio pobūdžio ginkluoto smurto tyli kaip ištikta stabo, ir tokių šokiruojančių protrūkių prognozės bjaurios, - sakė Jaminas Raskinas, Vašingtono universiteto teisės profesorius. - Apima jausmas, kad atsisakoma bet kokios progos įveikti už ginklus pasisakančius politinius lobistus."

Spalio 2 dieną Pensilvanijos valstijos mokykloje nestabilios psichinės būsenos vietos gyventojas brutaliai paleido šūvius į dešimt įkaitėmis paimtų amišų mergaičių, iš kurių penkios mirė. Praėjus vos kelioms dienoms ginkluotas žudikas Kolorade įkaitėmis paėmė šešias mergaites ir iš jų vieną šešiolikametę nušovė, o Viskonsino vidurinėje mokykloje mokinys nušovė mokytoją.

Visais trim atvejais smurtautojai neišgyveno, du iš jų nusižudė patys. Šie baisūs nusikaltimai šalyje pasėjo pyktį ir sielvartą.

Tačiau, kaip bebūtų keista, pažaboti prekybą pistoletais ir ginklais ragina tik nedaugelis.

"Praeityje tokio pobūdžio šaudymai galėjo duoti dingstį intensyvioms diskusijoms apie būtinybę sugriežtinti ginklų kontrolės įstatymus", - dėl esamos padėties apgailestavo laikraštis "The San Francisco Chronicle".

"Apskritai visuomenėje susidariusi nuomonė, kad esama daugiau ginklų nei reikėtų tikslingam visuomeniniam reguliavimui, - aiškina J. Raskinas. - Apyvartoje esama šimtų milijonų ginklų, todėl niekas iš tikrųjų negali nuspėti, kas atsitiktų pabandžius suvaldyti ginklų krizę".

Daug kas Jungtinėse Valstijose nevaržomą laisvę laikyti asmeninį ginklą laiko pagrindine konstitucine teise ir priešinasi bet kokiems mėginimams įvesti kontrolę, kurią vykdytų tokios įtakingos organizacijos kaip Nacionalinė šaunamųjų ginklų asociacija (NRA).

Nors NRA į pateiktus interviu klausimus neatsakė, politikų pareiškimuose ir laikraščių komentaruose, paskelbtuose po tragedijos Pensilvanijoje, jaučiama nuostata, jog veiksminga ginklų kontrolė veikiausiai neįmanoma.

JAV valdžia verčiau linkusi skirti didesnį dėmesį mokyklų saugumui ir rengtis nelaimei, negu kontroliuoti ginklų platinimą bei laikymą. Prezidentas George'as W. Bushas sušaukė konferenciją šia tema.

"Per vėlu imtis ginklų kontrolės", - ketvirtadienį laikraščiui "The New York Times" rašė skaitytojas Burtonas Kreindelis.

"Šiose žudynėse mes įžvelgiame visuotinio ginklų buvimo keliamą grėsmę atvirai visuomenei, kai vienos rūšies laisvei leidžiama triumfuoti prieš kitas laisves", - teigiama to paties laikraščio redakcijos skiltyje.