Nežinomi užpuolikai apšaudė JT automobilių koloną, kai ji mėgino pasiekti Gutos rajoną į rytus nuo Damasko. Pasak JT atstovo Farhano Haqo, kulkos pataikė į priekyje važiavusio automobilio padangas ir priekinį langą.

Ši komanda vėliau vėl mėgino pasiekti vietovę, kur praeitą savaitę buvo įvykdyta atakos, kaip teigiama, nusinešusi šimtus žmonių gyvybių, taip pat aplankė dvi ligonines, pridūrė F.Haqas.

„Diena buvo labai vaisinga, ir kai tik (darbo grupė) atliks savo įvertinimus, ji ketina tęsti darbą rytoj“, – atstovas sakė žurnalistams.

Komanda, vadovaujama Švedijos eksperto Ake Sellstromo, „jau surinko vertingų įrodymų“, nurodė F.Haqas.

JT vadovas Ban Ki-moonas pareiškė, jog inspektoriai dirbo „labai pavojingomis sąlygomis“, tačiau „aplankė dvi ligonines, apklausė liudininkus, likusius gyvus žmones ir gydytojus, taip pat paėmė mėginių“.

Pasak JT pareigūnų, tos ligoninės yra Muadamijet al Šamo rajone netoli Damasko.

Inspektorių grupė buvo apšaudyta tarpinėje zonoje tarp vyriausybės ir opozicijos sukilėlių kontroliuojamų teritorijų.

Ban Ki-moonas sakė, kad Jungtinės Tautos pareiškė „griežtą skundą“ Sirijos vyriausybei ir opozicijos pajėgoms, taip pat pareikalavo, kad būtų užtikrintas JT ekspertų saugumas.

Sukilėliai ir prezidento Basharo al Assado vyriausybė kaltino vieni kitus dėl pastarosios snaiperių atakos, o anksčiau – taip dėl cheminės atakos.

Tuo tarpu Vakarų šalys dėl cheminių ginklų, kurie yra uždrausti tarptautinėmis konvencijomis, atakos kaltino B.al Assado pajėgas. Rugpjūčio 21 dieną Gutoje įvykdyta ataka padidino nuogąstavimus, kad Vakarų šalys gali smogti Sirijos vyriausybės taikiniams.

Tačiau diplomatai sakė, kad JT inspektorių buvimas Sirijoje gali komplikuoti bet kokius karinius planus.

13 JT inspektorių, septyni vertėjai ir pagalbiniai darbuotojai atvyko į Siriją rugpjūčio 18-ąją pradėti tyrimo dėl numanomų cheminio ginklo panaudojimo atvejų per jau 29 mėnesius vykstantį konfliktą, nusinešusį per 100 tūkst. žmonių gyvybių.

Inspektoriai tėra įgalioti nustatyti, ar cheminiai ginklai buvo naudojami per šį karą.

Tačiau F.Haqas sakė, kad komanda „užbaigs mokslinę analizę kiek įmanoma greičiau, o misija sieks atkurti įrodymais pagrįstą įtariamų incidentų eigą ir (pareikti) kitokią informaciją pagal šias instrukcijas“.

Diplomatai nurodė, kad iš šių komentarų galima spręsti, jog bet kokia A.Sellstromo ataskaita gali bent jau pateikti užuominų, kas surengė tas atakas.

Ši JT komanda buvo pasiųsta į Siriją ištirti pranešimų apie kovą įvykdytas numanomas chemines atakas netoli Alepo ir dviejose kitose vietose. Bet dabar prioritetas teikiamas rugpjūčio 21-ąją įvykdyto puolimo Gutoje tyrimams nurodė JT atstovas.

V.Putinas D. Cameronui: įrodymų apie cheminę ataką kol kas nėra

Vladimiras Putinas
Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pirmadienį pareiškė Didžiosios Britanijos premjerui Davidui Cameronui, kad kol kas nėra jokių įrodymų, jog Sirijos režimas naudojo cheminius ginklus prieš sukilėlius, pranešė D.Camerono biuras.

Abiem lyderiams kalbantis telefonu, V.Putinas sakė, kad „jie neturi įrodymų, ar buvo įvykdyta kokia nors cheminių ginklų ataka, arba kas yra atsakingas“, nurodė vienas Dauningo gatvės atstovas.

Tačiau D.Cameronas tvirtino, kad esama „mažai abejonių“, jog Sirijos prezidento Basharo al Assado režimas įvykdė cheminę ataką, sakoma telefoninio pokalbio citatoje.

Britanijos lyderis reiškė abejones, ar sukilėliai yra pajėgūs įvykdyti tokią ataką, taip pat pažymėjo, jog režimas buvo surengęs didelio masto puolimą to incidento vietovėje – kelios dienos prieš numanomą cheminę ataką ir po jos.

„Režimas taip pat neleido JT (Jungtinėms Tautoms) ten patekti tuojau po įvykio, o tai rodo, jog jie turėjo ką slėpti“, – D.Cameronas sakė V.Putinui.

Tačiau abu lyderiai pakartojo savo įsipareigojimą laikytis susitarimo, sudaryto birželį Didžiojo aštuoneto (G-8) viršūnių, kuriame skelbiama, kad niekas neturėtų naudoti cheminių ginklų ir kad jų panaudojimas užtrauktų griežtą tarptautinės bendruomenės atsaką.

Rusijos naujienų agentūra „RIA-Novosti“, cituodama Kremliaus spaudos tarnybą, nurodė, jog per tą pokalbį „daugiausiai dėmesio skirta padėčiai Sirijoje, žiniasklaidai pranešant apie galimą cheminių ginklų panaudojimą netoli Damasko“.

Rusija, kuri turi veto teisę JT Saugumo Taryboje, ne kartą perspėjo Vašingtoną ir jo sąjungininkus nesiimti karinių veiksmų prieš Siriją.