Jose Abadia, šiaurinio Saragosos miesto planavimo vadovo pavaduotojas, teigia, kad Torrero kapinėse pastaraisiais mėnesiais pašalinta maždaug 420 palaikų, kurie perkelti į bendrą laidojimo vietą.

Torrero, kaip ir daugelyje Ispanijos kapinių, žmonėms jau nebeleidžiama laidojimo vietos nusipirkti. Vietoj to ją galima išsinuomoti nuo 5 iki 49 metų laikotarpiui.

Anot J. Abadia, pirmiausiai imtasi tų kapų, kurių nuomos sutartys neatnaujintos 15 metų ir daugiau. Jo teigimu, iš 114 tūkst. kapinėse esančių laidojimo vietų maždaug 7 tūkstančių nuomos sutartys nebegalioja.

Pasak J. Abadia, nuomos sutartys dažniausiai neatnaujinamos dėl to, kad mirusiųjų artimieji ar kapų prižiūrėtojai taip pat miršta ar išsikelia gyventi kitur. Anot jo, kai kuriais atvejais, bėgant metams artimieji daugiau nebenori mokėti nuomos.

Jis pažymėjo, kad kapinių plotai nėra begaliniai.

„Jei vis plėsime ir plėsime vietą žmonių palaikams, kur atsidursime patys. Tai problema, kuri didelių miestų kapinėse tampa vis aštresnė“, – kalbėjo jis.

Kapinės jau prieš keletą metų pradėjo ieškoti skolininkų. J. Abadia pastebi, kad procesas, kai bandoma pranešti giminėms ar prižiūrėtojams ir suteikti jiems galimybę nuspręsti, ką daryti, paprastai užtrunka iki 6 mėnesių.

„Tai darome ne todėl, kad užsidirbtume pinigų ar atlaisvintume kapus, o kad pagerintume valdymą“, – teigė jis.

Perspėjimo lapelių klijavimo kampaniją nuspręsta pradėti lapkričio 1-ąją, dieną, kai lankomi artimųjų kapai. Anot J. Abadia, nuo to laiko šimtai žmonių paskambino ir teiravosi apie artimųjų kapus.

Dabar Ispanijos kapinėse karstai su mirusiųjų palaikais ar urnos su pelenais dedamos į ant žemės įrengtas nišas.