Michailas Degtiariovas – toks yra žmogaus, kurį Maskva paskyrė naujuoju Chabarovsko gubernatoriumi, kad nuramintų šį kraštą, vardas. Vis dėlto laikinojo vadovo paskyrimas tik sustiprino protestus, pastebėjo žurnalistė Ellen Ivits.

„Kremlius į ugnį šliūkštelėjo alyvos, – žurnalistams pareiškė vienas iš demonstrantų. – Mes jo nerinkome!“

Maskvoje iš tiesų niekas net nemėgina paaiškinti, kodėl laikinasis gubernatorius tiesiog buvo paskirtas ir šias pareigas eis ištisus metus – juk remiantis Kremliaus išliaupsinta naująja Konstitucija, gubernatorius turi būti renkamas.

„Kremlius ilgai bandė užgniaužti protestus. Nei valstybinės televizijos žiniose, nei daugelyje politinių pokalbių laidų nė žodeliu nebuvo užsiminta apie Chabarovske vykstančius įvykius. Visgi socialinių tinklų amžiuje šis planas neišdegė. Kai praėjusią savaitę Maskva pastebėjo, kad protestų neįmanoma nuslėpti, ji perėjo prie kitos strategijos – diskreditacijos“, – teigiama straipsnyje.

Dėl protestų neva kalti užsienio provokatoriai ir agentai. Vietoje dešimčių tūkstančių demonstrantų, žygiuojančių pagrindine Chabarovsko gatve, valstybinė televizija rodo tik atskiras nedideles žmonių grupes.

Jiems moka klastingi užsieniečiai, tvirtina Kremliaus propagandistai.

Tokios pačios nuomonės laikosi ir naujasis gubernatorius M. Degtiariovas. Jis sakė žurnalistams turįs vienareikšmiškų įrodymų, kad prie protestų organizavimo prisidėjo užsienio šalių piliečiai, tačiau jų nepateikė, skelbia „Stern“.

„Patikėkite, ten niekas nemoka“, – kalbėdama su vietos žurnalistais pareiškė jauna moteris, kuri dalyvavo protestuose šeštadienį. „Esu čia, nes mane įžeidė iki sielos gelmių“, – sakė kita protestų dalyvė.

Iš tikrųjų protestai Kremlių užklupo netikėtai. „Vyriausybė nežino, kaip reaguoti į protestus, – mano politologas Andrejus Kolesnikovas. – Ten protestuoja žmonės, kuriuos vyriausybė laikė savo elektoratu.“

„Tuo tarpu Kremliaus vadovas V. Putinas, regis, yra akivaizdžiai sutrikęs. Sekmadienį jis dalyvavo Sankt Peterburge surengtame parade Karinio jūrų laivyno dienai pažymėti. Po jo akimis matėsi tamsūs ratilai. Prezidentas buvo pastebimai pavargęs, o juk jis visada stengiasi atrodyti jaunatviškas ir kupinas jėgų“, – rašo „Stern“.

Remiantis nepriklausomos sociologinių tyrimų organizacijos „Levada Center“ antradienį paskelbtais apklausos rezultatais, beveik pusė apklaustų rusų pritaria neseniai Tolimuosiuose Rytuose prasidėjusiai protestų bangai.

45 proc. apklausoje dalyvavusių žmonių sakė, kad jų požiūris į protestus yra teigiamas. Tik 17 proc. respondentų neigiamai atsiliepė apie protestus, o 26 proc. apklaustųjų požiūris buvo neutralus.

Pasiteiravus, ar patys dalyvautų panašiuose protestuose savo regione, 29 proc. atsakė teigiamai.

Liepos 24–25 d. „Levada Center“ surengtoje apklausoje dalyvavo 1 617 rusų.