Georgis Markovas. Mirė 1978 metų rugsėjį

Vienu iš įtempčiausių Šaltojo karo laikotarpių bulgarų disidentas buvo nunuodytas panaudojus specialiai tam tikslui pritaikytą skėtį. Tai įvyko Londone ant Vaterlo tilto. Laukdamas autobuso G. Markovas pajuto skaudų dūrį į koją. Po trijų dienų autoritariškai Bulgarijos komunistų vyriausybei nepriimtinas opozicionierius mirė. Jo odoje buvo aptikta vos 1,7 mm skersmens kapsulė su mirtina ricinos doze. Nenustatytas jo žudikas, kaip manoma, veikė su Sovietų Rusija glaudžiai susijusios slaptosios Bulgarijos tarnybos užsakymu.

Aleksandras Litvinenka. Mirė 2006 metų lapkritį

Buvusio Rusijos žvalgybos agentūros FSB pareigūno nunuodijimas tapo didelį atgarsį tarptautiniu mastu sukėlusiu incidentu. 2006 metų lapkritį A. Litvinenka staiga pasijuto prastai. Taip nutiko išgėrus arbatos, į kurią, kaip vėliau paaiškėjo, buvo įpilta radioaktyvaus polonio. Su savo žudikais jis susitiko Londono Meifero rajone esančio viešbučio „Millennium“ bare.

Tai buvo du asmenys: verslininku tapęs buvęs KGB agentas Andrejus Lugovojus, šiuo metu dirbantis Rusijos Valstybės Dūmoje, ir Dmitrijus Kovtunas – sovietų kariškio šeimoje užaugęs A. Lugovojaus vaikystės draugas. Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas atmetė bet kokius tvirtinimus apie galimas šių asmenų sąsajas su įvykusiu incidentu, be to, atsisakė kurį nors iš jų išduoti kitai valstybei.

Aleksandras Litvinenka

Germanas Gorbuncovas. Pasikėsinta 2012 metų kovą

Užsienyje gyvenantis Rusijos bankininkas po pasikėsinimo išgyveno. Kai lipo iš Londono taksi, į jį buvo keturis kartus šauta iš pistoleto su duslintuvu. Kiek anksčiau jis buvo stipriai susivaidijęs su dviem buvusiais verslo partneriais.

Aleksandras Perepiličnas. Mirė 2012 metų lapkritį

Verslininkas susmuko bėgiodamas netoli savo namų Veibridže, Sario rajone. Iš pradžių buvo manyta, kad A. Perepličnas mirė natūralia mirtimi, tačiau vėliau jo skrandyje buvo aptikta iš nuodingo augalo geltonžiedžio kampotrio gaunamos cheminės medžiagos pėdsakų.

Per ikiteisminį posėdį paaiškėjo, kad prieš mirtį A. Perepličnas padėjo vienai investicinei įmonei išsiaiškinti tiesą apie 230 mln. dolerių vertinamą Rusijos pinigų plovimo operaciją. Įmonės „Hermitage Capital Management“ atstovai teigė, kad A. Perepiličnas galėjo būti tyčia nužudytas už tai, kad padėjo atskleisti su oficialiais Rusijos pareigūnais susijusį sukčiavimo atvejį. Savo mirties dieną jis galėjo suvalgyti tradicinį rusišką patiekalą su rūgštynėmis, į kurį buvo pridėta nuodingų medžiagų.

Borisas Berezovskis. Mirė 2013 metų kovą

Į užsienį pasitraukęs milijardierius buvo rastas pakartas. Taip buvo bandyta inscenizuoti jo savižudybę po daugiau nei dešimtmetį trukusios viešos kritikos kitados savo protežė buvusiam V. Putinui.

Išklausęs prieštaringų ekspertų vertinimų apie B. Berezovskio mirties aplinkybes, koroneris konstatavo, kad buvo įvykdytas nusikaltimas, tačiau klausimą dėl jo kaltininko paliko atvirą. Skrodimą atlikęs patologas laikėsi nuomonės, kad verslininkas tikrai galėjo būti nužudytas.

Borisas Berezovskis


Scotas Youngas. Mirė 2014 metų gruodį

B. Berezovskio bičiulis, pagelbėjęs vykdant pinigų plovimo operacijas, buvo rastas iškritęs iš ketvirtame aukšte buvusio savo buto Marilebono rajone, Londono centre. Jo kūnas buvo persmeigtas apačioje, palei namą ėjusios tvoros virbų. Koroneris konstatavo, kad nėra pakankamai įrodymų, leidžiančių teigti, jog įvyko savižudybė. Verta priminti, kad 2013 metų sausį, kai eilinį kartą atsisakė atskleisti savo finansinę padėtį per viešai vykusį skyrybų skandalą, S. Youngui buvo skirta kalėjimo bausmė. Prieš pat savo mirtį jis neva buvo užsiminęs, kad ketina iššokti pro langą.