15-metis Eli Greggas iš Burbono apygardos Teksase sveiksta po keistos nelaimės. Pirmadienį jis buvo išleistas iš ligoninės. Retai pasitaikantis tokio pobūdžio incidentas pastaruoju metu nutiko jau antrą kartą: E. Greggas yra antras berniukas, kuriam pastaruoju metu buvo suteikta medicininė pagalba dėl aštraus daikto įbedimo į galvą, rašo cnn.com.

Pirmasis buvo 10-metis Xavieras Cunninghamas. 2018-aisiais jis išgyveno po gilaus galvos sužeidimo, kai Misūryje nukrito nuo namelio medyje kopėčių ir pataikė nusileisti ant 30 cm ilgio metalinio mėsai kepti skirto iešmo. Berniukas pasakojo, kad prieš krytį jį užpuolė vapsvos.

„Kai tokia nelaimė ištiko Xavierą, mano kolega, vos pamatęs rentgeno nuotrauką, pareiškė: „Tai išplis“, – sako K. Ebersole, Kanzaso universiteto Sveikatos padalinio neurochirurgas.

Kanzaso universiteto Sveikatos padalinio medikų komanda operavo Xavierą ir išėmė įstrigusį iešmą.

„Manau, Xaviero atvejis labai padėjo mums suteikiant pagalbą šįkart. Kai taip nutiko Xavierui, mūsų ligioninės personalas iki tol nebuvo matęs nieko panašaus. Paprastai tokie dalykai gali nutikti kartą per visą mediko karjerą“, – apie Eli gydymą pasakojo Kanzaso universiteto docentas K. Ebersole.

Peilis sustojo tiesiai prie pat miego arterijos

Eli praėjusio ketvirtadienio vakarą Kanzaso kaime žaidė su savo broliais ir artimais šeimos draugais. Bežaisdami jie surado peilį, aiškina K. Ebersole.

„Tas peilis nepriklausė jų šeimai. Jie, panašu, rado peilį lauke žolėje, o jo ilgis – apie 25 cm. Mano supratimu, Eli norėjo apsaugoti mažesnius vaikus, bet suklupo ir nukrito, o peilis tuo metu buvo kito berniuko rankose, ir tuomet... atsidūrė jo veide”, – pasakojo gydytojas.

Ligoninės paskelbtame vaizdo įraše, kuriame Eli duoda interviu, paauglys sakė, kad nelaimė įvyko „labai greitai“, o kai virtuvėje jis sutiko savo mamą, ši nedelsdama paskambino pagalbos numeriu 911.

„Pažvelgusi į mane, ji tik aiktelėjo. Myliu ją, džiaugiuosi, kad ji mane palaikė. Juk viskas galėjo baigtis mano mirtimi“, – sakė Eli.

Eli Greggas išgyveno peilio persmeigtu veidu

Su kaukolėje įstrigusiu peiliu Eli ankstyvą penktadienio rytą buvo išvežtas į Kanzaso universiteto Sveikatos padalinį. K. Ebersole sakė, kad jis ir jo kolegos Eli operaciją pradėjo maždaug 7 val. ryto.

Gydytojų komanda operacijos metu atidžiai stebėjo kraujagysles šalia peilio įbedimo vietos. Kad kruopščiai išimtų peilį, K. Ebersole ir jo kolegos pasitelkė kateterius ir kitus įrankius.

„Vos pajudėjęs, peilis buvo ištrauktas per 10 sekundžių“, – sakė K. Ebersole.

Jis pridūrė, kad Eli „nepatyrė smegenų sužalojimo, nebuvo pažeista jo rega ar akių judesiai. Jokio insulto, jokio smegenų kraujavimo. Jam išties teliko, sakykime, mažutė kosmetinė peilio įpjova ant dešiniojo skruosto. Niekuomet nepagalvotumei, kad jam teko patirti tokią nelaimę“.

Žinoma, Eli buvo sunerimęs dėl šio incidento. Tačiau pirmadienį K. Ebersole sakė: „Šiandien išvydau jo veide šypseną, kai jaunuolis suvokė, kad jo istorija gali suteikti vilties kitiems žmonėms“.

Kaip teigė K. Ebersole, Eli buvo nurodyta namuose „keletą dienų pabūti ramiai, o maždaug po savaitės atlikti dar vieną magnetinio rezonanso tomografo tyrimą“.

Eli mama Jimmy Russell savo sūnaus pasveikimą ligoninės paskelbtame vaizdo įraše pavadino „išklausytomis maldomis“.

„Labai džiaugiuosi, kad gydytojai pajėgė išimti peilį ir išgelbėti man gyvybę“, – apie peilio išėmimo operaciją sakė Eli.

„Galiausiai galėsiu pamatyti visus likusius artimuosius. Keliauju namo“, – pro ašaras kalbėjo paauglys.