Turkmėnistanas galėtų būti viena turtingiausių pasaulio šalių. Čia yra antras pagal dydį pasaulyje dujų telkinys, šalis užima ketvirtą vietą pagal gamtinių dujų atsargas. Gyventojų skaičius siekia vos penkis milijonus.

Turkmėnistanas galėtų tapti antruoju Kataru ar Jungtiniais Arabų Emyratais, tačiau gavosi kitaip. Valstybės vadovai susidomėjo ne ekonomine ir socialine plėtra, o paminklų statymu ir knygų apie savo didybę rašymu.

Birželio mėnesį G. Berdymuchamedovas nurodė respublikos vyriausybei atšaukti visas gyventojams teikiamas lengvatas. 2016 metų sausį buvo pranešta, kad respublikos valdžia uždraudė gyventojams pardavinėti užsienio valiutą.

2016 metais „Transparency International“ sudarytame Korupcijos suvokimo indekso reitinge Turkmėnistanui atiteko 154 vieta iš 176 pozicijų. Organizacijos „Žurnalistai be sienų“ 2016 metais sudarytame spaudos laisvės indekso reitinge ši šalis atsidūrė 178 vietoje iš 180.

Human Rights Watch“ 2016 metų ataskaitoje Turkmėnistanas įvardintas kaip represinė valstybė, neprieinama nepriklausomiems vertintojams. Taip pat ten teigiama, kad vyriausybė labai riboja žodžio laisvę ir religijos laisvę. Tai viena iš uždariausių pasaulio šalių.

Turkmėnistane užblokuota prieiga prie daugelio interneto svetainių, socialinių tinklų, o užsieniečiams labai sunku gauti vizas. Užtat kartais realizuojamos labai netikėtos iniciatyvos. Pavyzdžiui, šalyje uždrausti juodos spalvos automobiliai.

Tačiau visa tai netrukdo valstybės vadovui ilsėtis ir džiaugtis gyvenimu. Rugpjūčio 2 dieną G. Berdymuchamedovas asmeniškai pademonstravo generolams šaunamųjų ginklų ir peilių mėtymo įgūdžius. Aukšti pareigūnai pašėlusiai plojo. Pasibaigus mokymams G. Berdymuchamedovas pasirašė ant taikinių. Dėl pabrėžtinai arogantiško ir smarkaus elgesio Turkmėnistano lyderis socialiniuose tinkluose buvo palygintas su Rembo.

Sausio mėnesį per susitikimą su rinkėjais G. Berdymuchamedovas grojo gitara ir atliko savo paties sukurtą dainą. Pasirodymas sutiktas audringomis ovacijomis ir skandavimu „Šlovė Arkadagui!“ (Globėjas – tai neoficialus G. Berdymuchamedovo titulas).

Turkmėnistano autoritarinis lyderis Gurbanguly Berdymuchamedovas  perrinktas 97,14 proc. balsų

Šie muzikiniai prezidento talentai neišsemiami. Prie naujametinės eglutės 2016 metais jis kartu su savo vaikaičiais atliko Justino Timberlake’o dainą „Can't Stop the Feeling“. Kol vaikaičiai dainavo ir šoko, G. Berdymuchamedovas miksavo prie didžėjaus pulto.

Šių metų sausį Turkmėnistano lyderis treniruoklių salėje surengė parodomąją treniruotę, kuri buvo transliuojama per valstybinę televiziją. Jis susirūpino šalies gyventojų sveikata. Suprantama, jie buvo verčiami sportuoti ne patalpose, o išvesti į miestų gatves, kur šaltyje aktyviai mankštinosi.

Kaip žinia, 70 procentų žmogaus organizmo sudaro vanduo. 2016 metų rugpjūčio mėnesį Turkmėnistano prezidentas su darbo vizitu lankėsi Vokietijoje. Bendros spaudos konferencijos su Vokietijos kanclere Angela Merkel metu svečiui vanduo buvo pakeistas, matyt, nepasitikint, kad paduotas vanduo yra saugus.

Vienu Turkmėnistano simbolių yra laikomi achaltekų veislės žirgai – jie išvesti šios šalies teritorijoje. Valstybės vadovas parašė knygą apie tauriuosius gyvūnus, taip pat mėgino pademonstruoti gebėjimą juos suvaldyti. 2013 metais jis dalyvavo žirgų lenktynėse, tačiau nukrito nuo žirgo. Turkmėnistano lyderis perskrido per lenktyninio žirgo galvą, krito veidu žemyn, paskui apsivertė ant nugaros ir liko gulėti nejudėdamas. Prie prezidento puolė kelios dešimtys saugumo tarnybos pareigūnų ir nunešė jį į skubiai atvykusį greitosios medicininės pagalbos automobilį.

Beje, G. Berdymuchamedovas rašo knygas pačiomis įvairiausiomis temomis. Vienos iš jų – šįkart, apie arbatą – pristatymas vyko šalies vyriausybės posėdžio metu. Kiekvienas pareigūnas, atsiimdamas foliantą, lenkėsi valstybės vadovui ir gautą knygą pridėjo prie kaktos. Matyt, stengėsi gauti maksimalią malonę.

G. Berdymuchamedovas taip pat žinomas dėl savo aistros automobilių sportui. 2012 metais jis išvažiavo į lenktynių trasą su asmeniniu dviejų vietų sportiniu automobiliu „Bugatti Veyron“, kuris kainuoja 1,44 milijono eurų. Lenktynių trasoje vyko turkiškų mažalitražių automobilių „Volkicar“ lenktynės. Šonaslydžio lenktynėse šalies prezidentas parodė geriausią laiką.

Apskritai, talentingas žmogus – visur talentingas. Nenuostabu, kad 2016 metų rugsėjį šalies parlamentas priėmė Konstitucijos pataisas, pagal kurias G. Berdymuchamedovas gali užimti valstybės vadovo pareigas neribotą laiką.