S.Lavrovas per specialius JT Saugumo Tarybos debatus tarptautinės taikos ir saugumo palaikymo tema pareiškė aršią kritiką Vašingtono politikai.

Rusijos užsienio reikalų ministras sakė, kad JAV vadovaujami smūgiai Sirijoje, įsiveržimas į Iraką 2003-aisiais, karinė intervencija Libijoje 2011-aisiais yra „esminių JT principų pažeidimo“ pavyzdžiai.

Pasak jo, mėginama „užtikrinti dominavimą pasaulio reikaluose, vadovauti visiems ir visur, naudoti karinę jėgą vienašališka tvarka, siekiant savų interesų“.S.Lavrovas nurodė, kad vienašališki jėgos veiksmai pastūmėjo Artimųjų Rytų regioną ir Šiaurės Afriką „į nestabilumą ir chaosą, ir didele dalimi sukūrė derlingą dirvą ekstremizmo siautėjimui“.

Rusija ir JAV seniai nesutaria dėl požiūrio į karą Sirijoje, kur Maskva remia prezidentą Basharą al-Assadą ir nepritaria JAV vadovaujamiems aviacijos smūgiams į „Islamo valstybės“ objektus.

S.Lavrovas tiesiai Jungtinių Valstijų neminėjo, bet jo pastabos akivaizdžiai buvo taikomos JAV administracijai.

„Siekiant globalios viršenybės iliuzijos panaudojami įvairiausi negražūs metodai, kaip masinis spaudimas suverenioms valstybėms, mėginimai įpiršti savus sprendimus ir standartus politinėje, ekonominėje, ideologinėje srityje“, – kalbėjo S.Lavrovas.

„Nepaklusniems pasirūpinta vidaus netvarkos inspiravimo technologijomis ir vykdomos režimų keitimo operacijos. Tarp jų ir atviras antikonstitucinio valstybinio perversmo Ukrainoje skatinimas“, – sakė S.Lavrovas.

Rusija vėl kaltino JAV ir jų sąjungininkes Vakaruose „sumeistravus“ promaskvietiško Ukrainos prezidento Viktoro Janukovyčiaus nuvertimą, kuris neva paskatino separatizmą Kryme ir Ukrainos rytuose.

S.Lavrovas pareiškė, kad „stengiamasi paversti Saugumo Tarybą organu, štampuojančiu „lyderio“ (Vašingtono) sprendimus arba mėginama JT Saugumo Tarybą nukreipti nuo sprendimų priėmimo svarbiausiu jos kompetencijos klausimu – tarptautinės taikos ir saugumo palaikymo“.

„Ar mes tikrai norime matyti JT Saugumo Tarybą efektyviu ir įtakingu taikos bei saugumo palaikymo instrumentu, ar mes pasirengę leisti jai virsti propagandinės priešpriešos arena, dėl ko Taryba bus išstumta iš esminių tarptautinių sprendimų paieškos proceso“, – nurodė S.Lavrovas.

Rusijos užsienio reikalų ministras šitaip kalbėjo tuo metu, kai prorusiški separatistai telkia pajėgas prie Mariupolio, nepaisydami paliaubų, dėl kurių sutarė Ukraina, Rusija, Prancūzija ir Vokietija.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3354)