44 metų opozicionieriaus komanda socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbė įvykį, kviesdami jo šalininkus Maskvoje sekmadienį vidurdienį (11 val. Lietuvos laiku) susirinkti prie FSB būstinės Lubiankos aikštėje ir Senojoje aikštėje, kur įsikūrę prezidento administracijos biurai.

Komanda nurodė, kad susirinkę protestuotojai surengs eitynes per sostinę iš dviejų aikščių Maskvos centre, esančių prie vienos gatvės maždaug kilometro atstumu viena nuo kitos.

„Dėl eitynių krypties bus nuspręsta įvertinus situaciją“, – parašė organizatoriai.

Praėjusį šeštadienį policija per protestus, vykusius daugiau kaip 100 šalies miestų, sulaikė beveik 3,9 tūkst. žmonių – daugiausia per vieną dieną. Demonstrantai reikalavo paleisti A. Navalną ir protestavo prieš vyriausybę.

A. Navalnas buvo areštuotas sausio 17 dieną Maskvos Šeremetjevo oro uoste, nepraėjus nė valandai po to, kai sugrįžo į Rusiją iš Vokietijos, kur gydėsi po praėjusią vasarą įvykdyto jo apnuodijimo nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“.

Opozicionierius kaltina FSB surengus šį išpuolį V. Putino nurodymu. Kremlius tai kategoriškai neigia.

A. Navalno regioniniam tinklui vadovaujantis Leonidas Volkovas naujienų agentūrai AFP sakė, kad organizatoriai nusprendė surinkti protestuotojus prie FSB būstinės, nes ten dirba „nuodytojai“, o prie prezidento administracijos – todėl, kad „jie sprendžia, įkalinti ar paleisti Navalną“.

„Taigi, suprantama, mes apeliuojame į juos“, – sakė L. Volkovas.

Antradienį Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas bendraudamas su žurnalistais protestuotojus pavadino „įstatymų laužytojais“, o mitingų organizatorius – „teroristais“.

G-7 smerkia „apgailėtiną“ areštą

L. Volkovas anksčiau paragino rusus vėl išeiti į gatves ir spausti valdžią paleisti A. Navalną prieš vasario 2 dieną numatytą teismo posėdį dėl jam pareikštų kaltinimų pažeidus 2014 metais paskirtos lygtinės bausmės sąlygas.

A. Navalnui gali būti skirta ilgesnė nei trejų metų laisvės atėmimo bausmė, jei teismas nuspręs palaikyti Rusijos federalinės bausmių vykdymo tarnybos (FSIN) poziciją, kad opozicionierius pažeidė lygtinės bausmės sąlygas, nes būdamas Vokietijoje neatvykdavo dukart per mėnesį užsiregistruoti šioje institucijoje.

Didžiojo septyneto (G-7) – Kanados, Prancūzijos, Vokietijos, Italijos, Japonijos, Jungtinės Karalystės ir Jungtinių Valstijų – užsienio reikalų ministrai antradienį išplatintame bendrame pareiškime A. Navalno areštą pavadino „apgailėtinu“ ir paragino „nedelsiant ir be jokių sąlygų“ paleisti opozicionierių.

A. Navalno įkurto Kovos su korupcija fondo biure Maskvos centre organizuotoje spaudos konferencijoje jo bendražygė, garsi opozicijos aktyvistė Liubov Sobol sakė, kad žmonės rinkosi į praėjusį savaitgalį vykusius protestus, nes pavargo nuo „įstatymų nesilaikymo mūsų šalyje“.

Ji prognozavo, kad protestai tęsis, nes „rusai, deja, tiesiog neturi kito instrumento savo teisėms deklaruoti“.

Rusijos valdžia ankstesnius opozicijos organizuotus didelio masto protestus malšino keldama baudžiamąsias bylas demonstrantams dėl smurto prieš teisėsaugos pareigūnus.

Antradienį Tyrimų komitetas, tiriantis sunkius nusikaltimus, pranešė pradėjęs tyrimus 20 asmenų atžvilgiu dėl „smurto prieš vyriausybės pareigūnus“ per šeštadienio mitingus.

Komitetas išplatintame pareiškime aprašė kelis tariamo protestuotojų smurto atvejus. Anot komiteto, per vieną incidentą Maskvoje protestuotojas „keliskart smogė į galvą policininkui“, o kitas protesto dalyvis kliudė pareigūną automobiliu.

Už smurtą prieš vyriausybės pareigūnus gali būti skirta iki 10 metų nelaisvės.