„Mes rūpinomės pacientu, ir mes jį išgelbėjome. Nebuvo įtakos iš išorės dėl paciento gydymo“, – pirmadienį pareiškė klinikos Omske vyriausiasis gydytojas Aleksandras Murachovskis.

„Mes didelėmis pastangomis ir darbu išgelbėjome jo gyvybę, – spaudos konferencijoje pridūrė gydytojas Anatolijus Kaliničenka. – Jei būtume radę kažkokių nuodų, mums būtų buvę daug paprasčiau. Tada būtų aiški diagnozė, aiški būklė ir žinomas gydymo būdas“.

A. Navalnas, kuris yra vienas griežčiausių Kremliaus kritikų, nuo ketvirtadienio yra komos būklės. Jo aplinka teigia, kad 44 metų opozicionierius buvo apnuodytas. Rusijos medikai tuo tarpu teigia diagnozavę medžiagų apykaitos problemų. Nuo savaitgalio A. Navalnas gydomas Berlyno „Charite“ ligoninėje.

A. Murachovskis nepaaiškino, kodėl jo kabinete buvo civilių drabužiais apsirengusių nežinomų žmonių.

„Negaliu jums pasakyti, kas jie tokie. Mano kabinete lankėsi daug įvairių žmonių. Kaip jau buvo minėta, žmogus, pacientas – politinis. Nieko jie ten nedarė, tiesiog pasidomėjo, ir viskas“, – A. Murachovskio žodžius cituoja znak.com.

„Taiga.info“ pažymi, kad vienas iš A. Murachovskio kabinete buvusių žmonių panašus į Omsko srities Vidaus reikalų ministerijos padalinio vadovą Viačeslavą Kriučkovą.

Trijų vyrų nuotrauką paskelbė Aleksejaus Navalno atstovė spaudai Kira Jarmyš.

„Neprisistato. Su malonumu šnekučiuojasi abstrakčiomis temomis, į klausimus apie Aleksejų neatsako. Gydytojo kabinete nėra“, – rašė ji.

A. Murachovskis pranešė, jog jam niekas negrasino „nei akis į akį, nei telefonu“, tačiau į jo priimamąjį „pasipylė“ skambučiai, „gal 1 000“.

Beje, vyriausiasis gydytojas neatsakė į klausimą, ar buvo grasinamojo pobūdžio skambučių. A. Murachovskio teigimu, dėl prie ligoninės besibūriavusių žmonių kiekio retkarčiais būdavo sunku privažiuoti greitosios medinos pagalbos automobiliams, o kai kurie žurnalistai filmuodavo atvežamus pacientus.

Mediko manymu, toks elgesys yra nepriimtinas. „Į Reanimacijos skyrių pas gydytojus patekti neįmanoma. Mes neatitraukėme gydytojų nuo darbo. Taip, aplink ligoninę buvo daug žmonių“, – pasakojo jis.

Pirmosios greitosios medicinos pagalbos ligoninės vyriausiasis gydytojas pridūrė, kad politiko sutuoktinė Julija Navalna viešai nė karto nepadėkojo Omsko ir Maskvos gydytojams. A. Murachovskio teigimu, jis savo kabinete su ja buvo susitikęs „mažiausiai penkis kartus“.

„Be to, buvo pakviesta ir gydytojų, įskaitant atvykusius iš Maskvos. Tai labai geri gydytojai, aukštos klasės specialistai. Julija jiems uždavinėjo klausimus, o jie atsakinėjo. Visa tai ne kartą vyko mano kabinete. Ar ji padėkojo? Man – ne. Gal kam nors kitam? Bet savo kabinete neišgirdau padėkos žodžių nei sau, nei kitam gydytojui“, – pažymėjo A. Murachovskis.

Gydytojai Omske „neturi ką pasakyti“, – vokiečių žurnalui „Spiegel“ teigė A. Navalno patikėtinė Liubovė Sobol.

„Vyriausiojo gydytojo kabinete sėdėjo saugumo tarnybų atstovai. Jie įvairiais metodais vilkino laiką, kol nuodų ko gero A. Navalno organizme neliko. Tada leido jį išskraidinti į Berlyną“, – kalbėjo L. Sobol.

Rusijos valstybinėje žiniasklaidoje sklando įvairios versijos, kodėl A. Navalnas yra komos būklės – nuo alkoholio vartojimo, dietos iki cukraus kiekio kraujyje sumažėjimo. Tai „tipinė“ Kremliaus koordinuojama dezinformacija, pabrėžė teisininkė L. Sobol.

„Tai buvo pasikėsinimas į A. Navalną, kuris (pasikėsinimas) naudingas tik Kremliui“, – tęsė ji. A. Navalnas, pasak jos, iki incidento niekad neturėjo sveikatos problemų ir buvo labai sveikas. „Jis niekad rimtai nesirgo, gal kartą buvo persišaldęs. Mes juokavome, kad jis yra lyg robotas“, – kalbėjo patikėtinė.

A. Navalno atstovė Kira Jarmyš sakė, kad vis dar nėra naujų detalių dėl opozicijos politiko būklės.

A. Navalną mėginta apnuodyti, tačiau jis veikiausiai pasveiks, nors kelis mėnesius negalės dirbti, sekmadienį sakė šio veikėjo medicininę evakuaciją iš Sibiro ligoninės į Vokietiją organizavusios nevyriausybinės organizacijos vadovas.

„Navalnas pasveiks po mėginimo jį apnuodyti, bet kaip politikas negalės dirbti kelis mėnesius“, – interviu bulvariniam laikraščiui „Bild“ sakė fondo „Cinema for Peace“ („Kinas už taiką“) įkūrėjas Jaka Biziljis.

„Manau, jis išgyvens – tai maniškė pastarųjų dviejų trijų dienų įvykių interpretacija“, – pridūrė J. Biziljis, bet pabrėžė, kad nėra medikas ir kad padėtį galėtų geriau nušviesti A. Navalną gydantys Vokietijos specialistai.

Pasak nevyriausybinės organizacijos vadovo, esminis klausimas dėl A. Navalno – „ar jis tai išgyvens be pasekmių ir ar galės toliau užsiimti savo veikla“.

J. Biziljis sakė, kad per artimiausias 2–3 dienas situacija šiuo atžvilgiu dar netaps daug aiškesnė ir kad jai įvertinti reikės daugiau laiko.

Rugpjūčio 20 dieną A. Navalnas pasijuto blogai ir neteko sąmonės lėktuve, skridusiame iš Sibiro miesto Tomsko į Maskvą, todėl laineris buvo priverstas skubiai nutūpti Omske. Komos ištiktas opozicionierius buvo hospitalizuotas vienoje Omsko ligoninėje.

Po ištisą parą užsitęsusių derybų 44 metų Kremliaus kritiką buvo leista šeštadienį išskraidinti į Vokietiją, kur jis buvo perkeltas į Berlyne veikiančią universitetinę ligoninę „Charite“. A. Navalno perkėlimą specialiai pritaikytu lėktuvu organizavo findas „Cinema for Peace“.