„Teismas pripažino Sobol kalta įvykdžius nusikaltimą... ir skyrė jai bausmę – metų ir šešių mėnesių laisvės apribojimą“, – pirmadienį naujienų agentūrai „Interfax“ sakė Preobraženskojės rajono teismo spaudos tarnyba.

Remiantis teismo sprendimu, L. Sobol negalės išeiti iš namų nuo 22 val. iki 6 val. ir be perspėjimo keisti nuolatinės gyvenamosios vietos. Taip pat jai uždrausta dalyvauti masiniuose renginiuose ir be teisėsaugos leidimo palikti Maskvą ir Maskvos sritį.

L. Sobol advokatas Vladimiras Voroninas savo ruožtu sakė, kad šis sprendimas bus skundžiamas.

Liepos 28 dieną per posėdį prokurorai prašė teismo L. Sobol skirti dvejų metų laisvės apribojimo bausmę.

Pati L. Sobol ir jos advokatas teigė, kad kaltintojų argumentai yra nepagrįsti ir nenuoseklūs.

Sausio 23 dieną daugelyje Rusijos miestų, įskaitant Maskvą, įvyko po sugrįžimo į šalį areštuoto A. Navalno palaikymo akcijos.

Po jų teisėsaugininkai inicijavo virtinę baudžiamųjų bylų, taip pat ir dėl sanitarinių bei epidemiologinių taisyklių pažeidimų, smurto panaudojimo prieš valdžios atstovus, chuliganizmo.

Bylą dėl sanitarinių ir epidemiologinių taisyklių pažeidimo tiria Rusijos Tyrimų komiteto centrinis aparatas, perėmęs ją iš Vidaus reikalų ministerijos sostinės tyrimų vyriausiosios valdybos.

Iš pradžių byloje figūravo 10 asmenų, tarp jų A. Navalno brolis Olegas, A. Navalno spaudos sekretorė Kira Jarmyš, protestų grupės „Pussy Riot“ narė Marija Aliochina.

Liepos 14-ąją Tyrimų komitetas nutraukė baudžiamąjį persekiojimą vieno iš figūrantų, opozicijos politiko Konstantino Jankausko, atžvilgiu.

A. Navalnas buvo areštuotas sausio mėnesį sugrįžęs į Rusiją iš Vokietijos, kur gydėsi po sunkaus apnuodijimo nervus paralyžiuojančia medžiaga. A. Navalną kėsintasi nunuodyti pernai rugpjūtį. Jis neteko sąmonės lėktuve, skridusiame iš Sibiro į Maskvą. Keletą dienų opozicionierių gydė vietos gydytojai, o vėliau jis buvo nuskraidintas gydytis į Berlyną.

Vakarų ekspertai nustatė, kad A. Navalnas buvo apnuodytas Sovietų Sąjungoje sukurta nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“. A. Navalnas kaltina Maskvą, bet ši neigia, kad yra kaip nors su tuo susijusi.

Vasarį A. Navalnas buvo nuteistas kalėti pustrečių metų už tai, kad pažeidė 2014-aisiais byloje dėl sukčiavimo jam skirtos lygtinės bausmės sąlygas, kai gydėsi Vokietijoje. A. Navalnas tvirtina, kad ta byla buvo politiškai motyvuota.

Birželį Maskvos teismas patenkino sostinės prokuratūros prašymą pripažinti A. Navalno įkurtą FBK, Piliečių teisių gynimo fondą (FZPG) ir jo regioninių biurų tinklą ekstremistinėmis organizacijomis, jas uždrausti ir likviduoti.

Praėjusį mėnėsį Rusijos federalinė ryšių, informacijos technologijų ir visuomenės informavimo priemonių tarnyba („Roskomnadzor“) užblokavo 49 su A. Navalnu susijusius tinklalapius, o vėliau pareiškė, kad jo organizacijų paskyros socialiniuose tinkluose turi būti užblokuotos.

Apie tokius žingsnius paskelbta prieš rugsėjį suplanuotus Rusijos parlamento rinkimus augant spaudimui prezidento Vladimiro Putino oponentų atžvilgiu.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)