„Mano tėvas manęs paprašė šiandien skirti šį apdovanojimą visiems iki vieno politiniams kaliniams Rusijoje ir Baltarusijoje“, – sakoma Darijos Navalnajos įrašytame vaizdo kreipimesi į kitus susitikimo dalyvius, kuriame cituojamas jos tėvo laiškas.

„Jis rašo, kad daugumos jų padėtis yra gerokai blogesnė negu jo, nes jie nėra gerai žinomi arba garsūs“, – sakė 20 metų moteris savo pirmame viešame pareiškime po tėvo įkalinimo vasario mėnesį.

„Jie turėtų žinoti, kad jie nėra vieniši arba užmiršti“, – pridūrė D. Navalnaja.

D. Navalnaja buvo pakviesta dalyvauti metiniame viršūnių susitikime, kad atsiimtų jos tėvui skirtą „Drąsos apdovanojimą“. Šį renginį finansuoja daugiau nei dvi dešimtys nevyriausybinių organizacijų,

A. Navalnas yra garsiausias Rusijos prezidento Vladimiro Putino kritikas.

Apdovanojimas jam skirtas už jo „nepaprastą drąsą ir didvyriškas pastangas atkreipti dėmesį į rimtus Putino režimo vykdomus Rusijos žmonių žmogaus teisių pažeidimus“, paaiškino vienos iš susitikimo organizatorių nevyriausybinės organizacijos „UN Watch“ vadovas Hillelis Neueris.

Praėjusią vasarą A. Navalnas buvo apnuodytas nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“ ir vos nemirė. Vasarį A. Navalnas buvo nuteistas kalėti pustrečių metų už tai, kad pažeidė 2014-aisiais byloje dėl sukčiavimo jam skirtos lygtinės bausmės sąlygas, kai gydėsi Vokietijoje.

Jis kaltina Kremlių pasikėsinimu jį nužudyti, bet V. Putino administracija neigia, kad yra kaip nors su tuo susijusi.

Kovo mėnesį A. Navalnas paskelbė bado streiką įkalinimo įstaigoje, reikalaudamas tinkamo gydymo dėl nugaros skausmų bei kojų ir rankų tirpimo.

Dėl badavimo labai nusilpęs A. Navalnas balandžio 20 dieną buvo perkeltas į kalėjimo ligoninę, Vakarams pagrasinus, kad jo mirties atveju Rusija sulauks rimtų pasekmių.

Dar po trijų dienų 45 metų A. Navalnas bado streiką nutraukė.

Pirmadienį A. Navalno bendražygių komanda pranešė, kad jis sugrąžintas į liūdnai pagarsėjusią Pokrovo koloniją netoli Maskvos.

D. Navalnaja išreiškė apgailestavimą, kad tėvui skirtą apdovanojimą atsiima ne jis pats.

„Iš tiesų turėtumėte dabar žiūrėti į mano tėvą, – kalbėjo ji. – Bet kaip tik dabar jis yra Rusijos kalėjime – tiesiog už tai, ką kalba, ką daro ir kuo tiki, ir todėl, kad nenumirė, kai to norėjo Rusijos valdžia.“

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)