Nuotraukos įraše vyras teigė, kad kai pirmą kartą po 24 dienų intensyvios terapijos skyriuje pažiūrėjo į veidrodį, pamatė jame personažo iš populiarios knygų ir kino filmų serijos „Žiedų valdovas“ atvaizdą. „Patikėkite, atrodžiau visai nepanašus į elfą“, – rašė vyras, turėdamas galvoje žinomą personažą Smygolą.

„Maniau, manęs iš čia niekada nebeišleis“, – teigė vyras.

A. Navalnas sako pakutinėmis dienomis jau galėjęs du kartus per dieną penkioms minutėms išeiti į bendrą balkoną. Po 32 dienų ligoninėje vyras buvo išrašytas tolimesniam gydymui namie. Aktyvistas teigia, kad jau gali šiek tiek šoktelti į viršų, tačiau dar reikės įdėti daug darbo, kad pilnai grįžtų koordinacija, pirštų kontrolė.

Savo įraše vyras teigia norintis padėkoti visiems „Charite“ klinikos gydytojams, kurie kovojo už jo gyvybę ir sveikatą.

Berlyno ligoninė: jam įmanoma visiškai pasveikti

Aleksejus Navalnas, kuris, kaip mano Vakarai, buvo apnuodytas kovine nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“, išrašytas iš ligoninės, kur buvo gydomas 32 dienas, trečiadienį pranešė jį gydžiusi Berlyno klinika.

„Remdamiesi paciento pažanga ir esama būkle jį gydantys gydytojai laikosi nuomonės, kad įmanomas visiškas pasveikimas“, – sakoma klinikos „Charite“ pareiškime.

Vis dėlto jame priduriama, kad kol kas dar per anksti vertinti bet kokias ilgalaikes jo sunkaus apnuodijimo pasekmes.

Garsiausias Rusijos opozicijos politikas A. Navalnas blogai pasijuto rugpjūčio 20 dieną lėktuve, skrisdamas iš Sibiro į Maskvą. Iš pradžių jis dvi dienas praleido Rusijos ligoninėje, o vėliau buvo perkeltas į Vokietiją.

44 metų Kremliaus kritikas Berlyno ligoninėje 24 dienas buvo gydomas intensyviosios slaugos palatoje.

Rugsėjo 2 dieną Vokietijos pareigūnai, remdamiesi šalies kariuomenės laboratorijos išvadomis, paskelbė, kad A. Navalno organizme aptikta nuodų iš nervus paralyžiuojančių medžiagų grupės „Novičiok“ pėdsakų. Tos pačios grupės medžiaga, kaip teigia Londonas, 2018 metais Anglijos Solsberio mieste buvo apnuodyti buvęs Rusijos šnipas Sergejus Skripalis ir jo duktė.

Prancūzija ir Švedija vėliau paskelbė, kad jų nepriklausomai atlikti testai patvirtina Vokietijos išvadas.

A. Navalno kolegos mano, jog šio uždrausto cheminio ginklo panaudojimas rodo, kad už apnuodijimą gali būti atsakinga tik Rusijos valstybė.

Europos lyderiai pareikalavo Maskvos pasiaiškinti. Vokietijos kanclerė Angela Merkel sakė, kad „tik Rusija gali ir privalo“ pateikti atsakymus dėl A. Navalno apnuodijimo.

Tačiau Rusijos gydytojai, kurie iš pradžių rūpinosi A. Navalnu, sakė, kad jų testai neparodė jokių toksiškų medžiagų, o Kremlius atmetė tarptautinius raginimus atlikti tyrimą.

Pirmadienį savo pirmajame tinklaraščio įraše po to, kai pabudo iš komos, A. Navalnas rašė, kad trys Europos laboratorijos rado „Novičiok“ ant jo kūno ir pačiame organizme.

Jis atkreipė dėmesį, kad Rusija vis dar nepradėjo tyrimo, bet pridūrė „nieko kita nesitikintis“.

A. Navalno padėjėjai praėjusį ketvirtadienį sakė, kad vokiečių ekspertai „Novičioko“ aptiko ant vandens butelio, paimto iš viešbučio kambario, kuriame opozicionierius buvo apsistojęs.

Atrodo, jog šis butelis yra svarbus įrodymas, pagrindžiantis Vokietijos išvadą, kad A. Navalnas buvo apnuodytas minima kovine medžiaga.

Bus gydomas taikant fizioterapiją

Rusijos opozicijos veikėjas Aleksejus Navalnas išrašytas iš Berlyno ligoninės „Charite“ pradės fizioterapijos kursą, o vėliau galbūt kreipsis į reabilitacijos centrą.

„Planai kol kas paprasti: fizioterapeutas kiekvieną dieną. Galbūt – reabilitacijos centras. Stovėti ant vienos kojos. Vėl pradėti visiškai valdyti pirštus. Išlaikyti pusiausvyrą. Įdomu, kad svajojau išmokti čiuožti vandenlente paskui katerį... ir šią vasarą išmokau. O dabar mokausi stovėti ant vienos kojos. Visokių juokingų dalykų atsirado. Pavyzdžiui, aš negaliu mesti kamuolio kaire ranka. Net sugauti galiu, o mesti – ne. Smegenys paprasčiausiai nenori daryti to judesio. Arba rašyti ranka. Iki pastarojo meto nesigaudavo eilute. Visą laiką stulpeliu pradėdavau. Žodžiu, reabilitacija“, – trečiadienį savo „Instagram“ puslapyje parašė A. Navalnas.

Jis padėkojo jį gydžiusiems gydytojams.

„Dar kartą didžiulis „ačiū“ visai klinikos „Charite“ gydytojų komandai ir asmeniškai profesoriui [Kai-Uwe] Eckardtui. Jie atliko neįtikimą darbą. Visiems jums ačiū už palaikymą“, – parašė jis.

Kremlius: Navalnas gali sugrįžti į Rusiją

Rusijos opozicijos lyderis Aleksejus Navalnas gali sugrįžti į Rusiją, pareiškė Kremlius po to, kai trečiadienį A. Navalnas buvo išrašytas iš Berlyno ligoninės, kurioje buvo gydomas dėl apnuodijimo nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“.

„Dėl jo sugrįžimo į Maskvą – kaip bet kuris kitas Rusijos pilietis, jis gali tai padaryti bet kuriuo metu“, – sakė Rusijos prezidento Vladimiro Putino atstovas Dmitrijus Peskovas, kurį cituoja Rusijos naujienų agentūros.

44-erių Kremliaus kritikas ir kovotojas su korupcija buvo apnuodytas praeitą mėnesį. A. Navalnas neteko sąmonės lėktuvu skrisdamas iš Tomsko į Maskvą, o po kelių dienų, praleistų Omsko ligoninėje, buvo nuskraidintas į Berlyną.

Berlyno ligoninėje jis praleido 32 dienas, 24 iš jų – intensyvios terapijos skyriuje.

Vokietijos teigimu, toksikologiniai tyrimai „nepaneigiamai įrodo“, kad A. Navalnas buvo apnuodytas „Novičiok“ medžiaga, kuria Solsberyje 2018 m. buvo apnuodytas ir buvęs dvigubas agentas Sergejus Skripalis.