Rusijos teisėsauga paskelbė, kad jis sulaikytas, nes pažeidė anksčiau skirtos lygtinės bausmės sąlygas.

Pagal skrydžio planą, iš Vokietijos skridęs lėktuvas turėjo leistis Vnukovo oro uoste, į jį gausiai susirinko A. Navalno rėmėjai ir žiniasklaida, tačiau lėktuvas buvo nusiųstas į Šeremetjevo tarptautinį oro uostą.

„Aš visiškai nebijau. Esu tikras, kad viskas sufabrikuota“, – oro uoste kalbėjo A. Navalnas.

A. Navalnas pabrėžė, kad Europos Žmogaus Teisių Teismas jį paskelbė teisiu, o Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas viešai sakė, esą jis nereikalingas.

Vėliau A. Navalnas nuėjo iki pasų kontrolės, kur jo laukė policininkai. Po kelias minutes vykusio pasikalbėjimo su pareigūnais A. Navalnas atsisveikino su žmona ir buvo išvestas. Jo advokatei nebuvo leista eiti kartu.

„Aleksejų pasienyje išsivedė policijos pareigūnai, nepaaiškinę priežasties. Advokatui nebuvo leista eiti su juo“, – pranešė A. Navalno atstovė spaudai Kira Jarmyš.

Federalinė bausmių vykdymo tarnyba pranešė, jog A. Navalnas „liks sulaikytas iki teismo sprendimo“.

„Piliečio Navalno sulaikymas buvo vykdomas vadovaujantis FSIN Maskvos viršininko 2020 metų gruodžio 29 dienos įsaku, pagal kurį teistasis buvo įtrauktas į ieškomų asmenų sąrašą už sistemingus bandomojo laikotarpio sąlygų pažeidimus“, – teigiama pranešime.

FSIN anksčiau skelbė, jog „privalo imtis visų veiksmų sulaikyti“ A. Navalną iki teismo sprendimo 2014 metais jam paskirtą lygtinę bausmę pakeisti realia įkalinimo bausme.

Rusijos policija Vnukovo oro uoste sekmadienį sulaikė keturis A. Navalno rėmėjus.

A. Navalnas Vokietijoje kelis mėnesius buvo gydomas po mėginimo jį nunuodyti. Jis sako, kad nunuodyti bandė Federalinė saugumo tarnyba (FSB) Rusijos prezidento Vladimiro Putino nurodymu.

Atnaujinta 19.04 val.

Lėktuvas, kuriuo Kremliaus kritikas Aleksejus Navalnas skrido iš Vokietijos į Rusiją, buvo nusiųstas į kitą Maskvos oro uostą.

Lėktuvas turėjo leistis Vnukovo oro uoste, čia susirinko jo šalininkai ir žiniasklaida, apie tai pranešė lėktuve esantys AFP žurnalistai.

Kaip teigiama, skrydžio pilotas keleiviams pranešė, kad leisis ne Vnukovo oro uoste, kaip buvo planuota, o Šeremetvjevo maždaug 20.20 val. vietos laiku.

Šeremetjevas yra vienas iš keturių tarptautinių Maskvos oro uostų.

Rusijos institucijos nurodė, kad ketina suimti 44-erių A. Navalną netrukus po jo sugrįžimo į tėvynę, kaltindamos jį lygtinės bausmės ir probacijos sąlygų pažeidimu.

Atnaujinta 18.19 val.

Sulaikymai gatvėje priešais oro uostą:

Atnaujinta 17.23

Maskvos oro uoste sulaikyti keli A. Navalno bendražygiai.

Rusijos policija sekmadienį sulaikė keturis artimus opozicijos lyderio Aleksejaus Navalno bendražygius Maskvos oro uoste, kur jie ruošėsi pasitikti iš Vokietijos grįžtantį politiką, pranešė vienas iš jo sąjungininkų.

A. Navalno įkurto Kovos su korupcija fondo vadovas Ivanas Ždanovas socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbė, kad viena iš sulaikytųjų yra artima Kremliaus kritiko bendražygė Liubov Sobol. Vietos žurnalistų nufilmuotoje medžiagoje matyti, kaip ją ir kitus išveda policija.

Likus kelioms valandoms iki opozicionieriaus atvykimo, Vnukovo oro uoste buvo sugriežtinta apsauga. A. Navalnas ragino savo šalininkus pasitikti jį oro uoste.

Sujudimas oro uoste:


44 metų opozicijos lyderis sugrįžta į Maskvą iš Vokietijos, kur buvo kelis mėnesius gydomas po mėginimo jį nunuodyti. A. Navalno teigimu, šis mėginimas buvo surengtas Rusijos prezidento Vladimiro Putino nurodymu.


Politikas blogai pasijuto rugpjūtį, skrisdamas iš Sibiro į Maskvą, o vėliau buvo nuskraidintas medicininiu lėktuvu į Berlyną.

Vakarų ekspertai nustatė, kad jis buvo apnuodytas Sovietų Sąjungoje sukurta nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“.

Kremlius neigia kaip nors prisidėjęs prie šio išpuolio, o rusų tyrėjai tvirtina, kad nėra jokio pagrindo inicijuoti tyrimą.

Berlynas šeštadienį pranešė atsakęs į Maskvos prašymą suteikti teisinę pagalbą ir perdavęs Rusijai vokiečių policijos pokalbių su A. Navalnu stenogramas.

Maskva pasigedo „esmės“ Vokietijos perduotoje A. Navalno bylos medžiagoje

Maskva gavo iš Vokietijos rusų opozicionieriaus Aleksejaus Navalno apnuodijimo bylos medžiagą, bet pasigedo joje esmingų atsakymų, sekmadienį pareiškė Rusijos užsienio reikalų atstovė Marija Zacharova.

„Mačiau antraščių, kad Vokietija atsakė į visus Rusijos klausimus, paskambino mūsų ekspertams, atsakingiems už šią sritį. Jie sako: na, žinoma, gavome atsakymą iš Vokietijos atstovų, bet problema ta, kad, kaip visuomet, jame nebuvo jokios esmės, kalbant apie užduodamus klausimus. Tai pat minimas kliento nesutikimas išsamiai komentuoti šį klausimą. Klasika“, – televizijai „Rossija 1“ sakė M. Zacharova.

Berlynas šeštadienį informavo, kad vokiečių pareigūnai perdavė Rusijai pokalbių su Kremliaus kritiku A. Navalnu medžiagą, atsakydama į Maskvos prašymą suteikti teisinę pagalbą jai atliekant tyrimą dėl šio opozicionieriaus apnuodijimo.

A. Navalnas rugpjūčio pabaigoje buvo išskraidintas gydyti į Berlyną, kai blogai pasijuto ir neteko sąmonės lėktuve, skridusiame iš Sibiro į Maskvą.

Vakarų šalių atlikti tyrimai parodė, kad A. Navalnas buvo apnuodytas Sovietų Sąjungoje sukurta kovine nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“.

Šią savaitę A. Navalnas paskelbė, kad sekmadienį planuoja grįžti į Rusiją oro bendrovės „Pobeda“ reisu.

Tačiau opozicionieriui gresia areštas dėl, anot Rusijos tarnybų, su anksčiau jam iškelta byla susijusios lygtinės bausmės bandomojo laikotarpio pažeidimų.

Vakarų demokratijos neturi toleruoti A. Navalno arešto, sako G. Nausėda

Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda sako, kad Vakarai negali toleruoti į Maskvą sekmadienį grįžusio Rusijos opozicijos politiko Aleksejaus Navalno arešto, kuris rodo, kad Kremlius sistemingai piktnaudžiauja žmogaus teisėmis.

„Pasibaisėtinas Rusijos opozicijos lyderio A. Navalno areštas jam tik ką sugrįžus namo yra tik dar vienas Kremliaus pastangų sistemingai piktnaudžiauti žmogaus teisėmis ir demokratinėmis laisvėmis įrodymas. Vakarų demokratijos to neturi toleruoti“, – parašė G. Nausėda socialiniame tinkle „Twitter“.

A. Navalnas sekmadienio vakarą grįžo į Maskvą iš Vokietijos. Oro uoste jį išsivedė teisėsaugos pareigūnai. Rusijos kalėjimų tarnyba pranešė, kad jis sulaikytas, nes pažeidė 2014 metais sukčiavimo byloje jam paskirtos lygtinės bausmės sąlygas.

Į Navalno sulaikymą socialiniame tinkle sureagavo ir Krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas.

„A. Navalnas sugrįžo į Maskvą ir nedelsiant buvo sulaikytas. Nuodytas „novičioku“ Rusijoje, išgydytas Vokietijoje, vėl sugrįžo į Rusiją. Valdiškas sutikimas – užtvertais įėjimais, privažiavimais ir kitais inscenizaciniais atributais, atrodė lyg per prezidentinį vizitą“, – rašo ministras.

Reakcija pasidalijo ir Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

„Aleksejaus Navalno drąsa ypač kontrastuoja su dabartinių Rusijos lyderių tamsa. Akivaizdu, kad tarptautinis dėmesys didelis, bet nepakankamas ir Rusijos valdžios nesustabdė nuo įprastų brutalių veiksmų A. Navalno bei jo rėmėjų atžvilgiu. Todėl visos ES pozicija taip pat turi būti aiški ir drąsi.

A. Navalno pavyzdys rodo, kad ir vienas žmogus gali pasipriešinti sistemai. Palaikyti tokias pastangas yra moralinė pareiga. Net ir tada, kai atrodo, kad tokie palaikymai prievarta paremtos sistemos neveikia ir situacijos niekaip nekeičia. Keičia! Ir vienas lauke – karys. Ir Rusijoje, ir Baltarusijoje. Nes bet kokios permainos prasideda nuo laisvos valios, nuo konkretaus žmogaus, aplink kurį buriasi kiti“, – rašo Seimo pirmininkė.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3395)