Dėl kilusio pavojaus Belgijos sostinėje Briuselyje atšaukti renginiai ir fejerverkų programa. Paryžiuje, Londone, Berlyne ir Maskvoje taip pat bus imtasi papildomų saugumo priemonių.

Turkijos saugumo tarnybos praneša sutrukdžiusios didelio masto išpuolį, kurį ketinta įvykdyti Naujųjų metų išvakarėse Ankaroje.

Savaitės pradžioje Austrijos policija pranešė, kad „draugiška žvalgybos tarnyba“ juos įspėjo dėl grėsmės, kylančios daugeliui Europos sostinių per šventinį periodą.

Atšaukti naujametiniai fejerverkai ir gatvės šventės

Belgijos pareigūnai trečiadienį atšaukė Naujųjų metų sutikimo renginius ir fejerverkus Briuselio širdyje, išaiškinę numanomą džihadistų sąmokslą surengti išpuolį sostinėje šventiniu laikotarpiu.

Aukšto lygio saugumo parengtis šiame 1,2 mln. gyventojų turinčiame mieste buvo paskelbta po to, kai Prancūzija paskelbė, kad keli asmenys, dalyvavę pražūtingose lapkričio 13-osios atakose Paryžiuje, turėjo ryšių su Briuseliu, kuriame įsikūrusios Europos Sąjungos ir NATO būstinės.

„Deja, buvome priversti atšaukti fejerverkus ir viską, kad buvo suplanuota rytojaus (ketvirtadienio) vakarui“, – Briuselio meras Yvanas Mayeuras sakė Belgijos transliuotojui RTBF.

Praeitais metais apie 100 tūkst. žmonių buvo susirinkę stebėti tradicinių Naujųjų metų fejerverkų centrinėje Brukero aikštėje.

Y.Mayeuras sakė, jog dabartinėmis sąlygomis nebeįmanoma „garantuoti, kad patikrinsime kiekvieną, ateinantį į renginį“.

„Geriau nerizikuoti“, – pridūrė jis.

Antradienį pareigūnai pranešė suėmę du asmenis, kurie įtariami planavę surengti atakų Briuselio „simboliais tapusiose vietose“ per Naujųjų metų sutikimą.

Vienas tyrimui artimas šaltinis sakė naujienų agentūrai AFP, kad pareigūnai stengiasi nustatyti, kurie baikerių gaujos „Kamikaze Riders“ nariai yra susiję su tuo sąmokslu.

Belgijos žiniasklaida nurodė, kad tos gaujos įkūrėjas yra vienas iš dviejų asmenų, suimtų dėl įtariamos teroristinės veiklos. Abu suimtieji ketvirtadienį stos prieš teisėją, kuris nuspręs, ar jie turi būti palikti arešte.

Pirmąkart kalbėdamas po to arešto Belgijos premjeras Charles'is Michelis (Šarlis Mišelis) sakė, kad sprendimas atšaukti Naujųjų metų sutikimo iškilmes buvo sunkus, bet teisingas.

„Gerai suprantu, kad tai buvo opus, sunkus sprendimas, kurį teko priimti merui“, – Ch.Michelis sakė RTBF televizijai.

Naujametiniai fejerverkai Briuselyje atšaukiami nebe pirmąjį kartą: pareigūnai tokį patį sprendimą priėmė 2007 metais dėl kitos teroristinės grėsmės.

„Geriau pasisaugoti negu vėliau gailėtis“, – graikų kilmės Belgijos pilietis Georges'as sakė AFP, sėdėdamas su draugais viename bare Ikselio rajone šalia Briuselio centro.

Rusija uždaro Raudonąją aikštę

Rusija pirmąkart Naujųjų metų išvakarėse uždaro Raudonąją aikštę. Kaip oficiali priežastis įvardijamas ten vyksiantis koncertas, kurį tiesiogiai transliuos valstybinė televizija ir kuriame dalyvaus tik kviestiniai klausytojai.

Maskva ėmėsi įvairių griežtų saugumo priemonių po teroro išpuolių Paryžiuje lapkričio viduryje bei Rusijos keleivinio lėktuvo susprogdinimo virš Egipto Sinajaus pusiasalio spalio pabaigoje. Šį mėnesį Rusijos pagrindinis Ostankino televizijos bokštas buvo apjuostas spygliuotų vielų užtvaromis.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (39)