Opozicijos politikas Aleksejus Navalnas aptiko ir paviešino įdomią O. Liubimovos nuotrauką.

Nuotraukoje naujoji Rusijos Federacijos kultūros reikalų ministrė vilki marškinėlius, ant kurių parašyta: „Kas tu? Ko nori? Aš tavęs nepažįstu. Atsi***k!“. Po nuotrauka opozicijos veikėjas parašė: „Štai naujoji Rusijos kultūros reikalų ministrė – Olga Liubimova“.

Šia nuotrauka aktyviai dalijamasi socialiniuose tinkluose.

Tuo metu naujienų portalas „Mediazona“ pranešė, kad 39-erių metų amžiaus O. Liubimova ištrynė savo senąsias žinutes internetinių dienoraščių portale „LiveJournal“.

2006–2010 m. O. Liubimova turėjo tinklaraštį adresu kropalik.livejournal.com, kuriame atvirai rašė tiek apie asmeninį gyvenimą, tiek apie savo politines ir pilietines pažiūras, skelbiama dw.com.

Ten pat moteris taip pat nurodė, kad „yra visiškai nekultūringas žmogus“, nes „stačiai neapkenčia“ operos, baleto, klasikinės muzikos, muziejų, visiškai nesupranta nekomercinių kino filmų ir mėgsta Jevgenijų Griškovecą. Įdomu tai, kad Maskvos inteligentų šeimoje užaugusi O. Liubimova baigė mokslus Maskvos universiteto Žurnalistikos fakultete, paskui – Rusijos teatro meno instituto Teatrologijos fakultete.

Opozicionierius A. Navalnas, komentuodamas jos žinutes „LiveJournal“, savo mikrotinklaraštyje „Twitter“ parašė, kad dar „nė karto garsusis anekdotas apie skalbyklą nebuvo toks artimas tikrovei“.

Tačiau nemažai socialinių tinklų naudotojų palaikė O. Liubimovą ir gyrė ją už atvirumą bei be patoso reiškiamas mintis.

Be kita ko moteris tapo pirmąja Rusijos ministre, prisipažinusia, jog jaunystėje vartojo narkotikus.

Prieš pradėdama eiti kultūros ministrės pareigas, O. Liubimova vadovavo Kultūros ministerijos Kino departamentui, o dar anksčiau daug metų dirbo televizijoje bei tvirtino „nepaprastai“ palaikanti nekomercinį ir autorinį kiną.

Remiantis naujienų portalu RBC, ji baigė Maskvos valstybinio universiteto Žurnalistikos fakultetą ir Rusijos teatro meno instituto Teatrologijos fakultetą. Prieš tai O. Liubimova mokėsi religinėje ortodoksų mokykloje, kuri, anot naujienų portalo „Meduza“, jai nepatiko.

Kita vertus, XXI a. pirmajame dešimtmetyje ji dirbo televizijoje ir specializavosi rusų ortodoksams skirtų laidų srityje, rašoma themoscowtimes.com.

O. Liubimova prisidėjo prie tokių laidų kaip „Ortodoksai“, „Ortodoksų kalendorius“, „Rusiškas požiūris su Ivanu Demidovu“ kūrimo. Nuo 2016 m. moteris vadovavo „Pirmojo kanalo“, įtakingiausio valstybinio Rusijos televizijos kanalo, socialinių ir žurnalistinių laidų valdybai.

Nepaisant kelių nuogąstavimų, susijusių su jos darbu Kultūros ministerijoje, nemažai žmonių į O. Liubimovą deda daug vilčių.

Vienas garsiausių Rusijos filmų kritikų Antonas Dolinas rašė „Facebook“, kad „nuoširdžiai džiaugiasi, jog jauna, protinga, išsilavinusi, pragmatiška ir šiuolaikiška moteris, kuriai patinka kultūra (na, bent jau kinas) ir kuri visiškai nepasižymi nei fanatiškumu, nei ciniškumu, tapo Rusijos kultūros ministre“.

Gerai žinoma liberali knygų kritikė Galina Juzefovič taip pat pritarė O. Liubimovos paskyrimui į naująjį postą: „Galvokite, ką tik norite, tačiau, vadovaudamasi asmenine patirtimi, manau, kad tai yra puiki naujiena. Valio!“

Kitų kultūros atstovų ir politikų reakcija buvo ne tokia teigiama. Jie priminė, jog O. Liubimovai vadovaujant Kultūros ministerijos Kino departamentui, buvo panaikinta filmo „Stalino mirtis“ („The Death of Stalin“) licencija, o filmų platintojai ir kino teatrai privalėjo rodyti daugiau rusiškų negu užsienietiškų filmų.