Liepos 15 d. JAV Valstybės departamentas pranešė, kad įvedė sankcijas penkioms su Jevgenijumi Prigožinu susijusioms kompanijoms ir trims asmenims, taip siekdama sustabdyti destabilizuojamą jo veiklą pasaulyje.

Kompanijos yra Sudane, Honkonge ir Tailande, rašoma pranešime.

J. Prigožinas dangstosi kompanijomis ir pagalbininkais, tokiu būdu siekdamas išvengti sankcijų, teigė JAV valstybės sekretorius Mike Pompeo. Pasak jo, kenkėjiška J. Prigožino veikla yra pagrįsta daugeliu įrodymų, tai užfiksavo JAV sankcijas įvedančios institucijos.

Jungtinės Valstijos jau yra įvedusios sankcijas pačiam J. Prigožinui ir žinomoms jo kompanijoms – Interneto tyrimų agentūrai ir „Vagner Group“ (samdomiems kariams, kurie vyksta į Libiją, Siriją ir Afriką).

Interneto tyrimų agentūra buvo susijusi su internete vykusiomis operacijomis 2016 m. JAV prezidento rinkimų metų, kai Rusija mėgino padaryti įtakos balsavimo rezultatams.

Liepos 15 d. JAV Valstybės departamento pranešime rašoma, kad sankcijos įvedamos kompanijoms „M Invest“ ir „Meroe Gold“. Šias dvi kompanijas J. Prigožinas naudoja kaip priedangą „Vagner Group“ operacijoms Sudane. Sankcijos įvestos ir kompanijų vadovams Andrejui Mandeliui ir Michailui Potiomkinui.

„J. Prigožino vaidmuo Sudane išryškina sąveiką tarp Rusijos pusiau karinių operacijų, paramą, išsaugant autoritarinius režimus, kaip antai, buvusio Sudano prezidento Omaro al Bashiro, ir gamtinių išteklių eksploatavimą“, – rašoma pranešime.

Honkonge ir Tailande esančios kompanijoms „Shine Dragon Group Limited“, „Shen Yang Jing Cheng Machinery Imp. & Exp. Co“ ir „Zhe Jiang Jiayi Small Commodities Trade Company Limited“ taip pat įvedė sankcijų už tai, kad pasitarnavo J. Prigožino verslo interesams.

Pasak Valstybės departamento, šios kompanijos 2018–2019 m. padėjo persiųsti apie 7,5 mln. dolerių J. Prigožino verslo reikmėms.

JAV įvedė sankcijas ir Igoriui Lavrenkovui, kuris buvo atsakingas už verslą Azijoje.