Ankstyva JK omikron ir delta atvejų analizė parodė, kad vakcinos buvo mažiau veiksmingos stabdant naująjį variantą.

Mokslininkai išanalizavo 581 Oomicron atvejį ir tūkstančių delta atvejų duomenis, kad apskaičiuotų vakcinų veiksmingumą prieš naująjį variantą.

Primename, kad Europos vaistų agentūra (EVA) pranešė, kad skiepytis stiprinančiąja COVID-19 vakcinos doze „saugu ir veiksminga“ praėjus jau trims mėnesiams po antrosios. „Šiuo metu turimi duomenys rodo, kad saugu ir veiksminga stiprinančiąją dozę gauti praėjus jau trims mėnesiams po pirminės imunizacijos“, - sakė EVA vakcinacijos strategijos vadovas Marco Cavaleris.

Ligšiolinė EVA rekomendacija buvo stiprinančiąja doze skiepytis po šešių mėnesių.

Trečioji dozė gali būti suleista ir praėjus trims mėnesiams, „jei toks trumpas laiko tarpas pageidautinas visuomenės sveikatos požiūriu“, - pridūrė M. Cavaleris.

Plintant omikron atmainai, M. Cavaleris pabrėžė, kad „dar per anksti pasakyti, ar reikia keisti vakcinos sudėtį“. ES reguliavimo institucija neseniai davė suprasti, kad modifikuotą vakciną nuo naujos atmainos galėtų patvirtinti po 3-4 mėnesių, jei tai būtų reikalinga.

Ligšioliniai duomenys rodo, kad didžioji dauguma infekcijų užsikrėtus omikron atmaina praeina lengvai.

PSO baiminasi, kad omikron gali vėl paskatinti vakcinų kaupimą

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) ketvirtadienį teigė, kad kol kas dar neaišku, ar apsaugai nuo naujosios omikron atmainos reikalingos papildomos COVID-19 vakcinų dozės, ir paragino turtingąsias valstybes susilaikyti nuo jų kaupimo.

JT sveikatos agentūros patarėjai vakcinų klausimais perspėjo, kad skubant sukaupti kuo daugiau dozių, ypač neturint aiškių įrodymų, kad tai daryti būtina, tik dar labiau padidina jau ir taip didelę pasaulinę vakcinų paskirstymo nelygybę.

„Prasidedant kol kas dar neaiškiai omikron situacijai, esama rizikos, kad pasaulinė (vakcinų) pasiūla vėl bus nukreipta į turtingąsias šalis (...)“, – reporteriams sakė PSO imunizacijos skyriaus vadovė Kate O'Brien.

Ji savo komentarus išsakė po to, kai trečiadienį buvo paskelbti preliminarūs duomenys, kad tokiai pat organizmo apsaugai nuo omikron, kaip ir nuo deltos, reikalingos nebe dvi, o trys kompanijų „Pfizer“ ir „BioNTech“ vakcinos dozės.

K. O'Brien nurodė, kad PSO šiuo metu atlieka šių duomenų vertinimą ir gali paaiškėti, kad „papildomos dozės yra naudingos apsaugant nuo omikron“, tačiau pabrėžė, kad viskas dar yra ankstyvame etape.

K. O'Brien teigė, kad pasaulis dar tik pradėjo spręsti pavojingą pasaulinę vakcinų paskirstymo nelygybę. „Turime užtikrinti, kad tai tęstųsi“, – pridūrė ji ir perspėjo, kad vakcinų kaupimas turtingosiose šalyse tik pailgins pandemiją.

Dėl omikron atmainos Izraelis pratęsia draudimą turistams atvykti į šalį

Izraelis dar dešimčiai dienų pratęsia dėl omikron atmainos paskelbtą draudimą turistams atvykti į šalį. Jei nebūtų pratęstas, šios priemonės galiojimas būtų baigęsis naktį į pirmadienį. Sprendimas reiškia, kad sienos užsieniečiams liks uždarytos beveik iki Kalėdų, sakoma premjero Naftalio Bennetto ir sveikatos ministro Nitzano Horowitzo pranešime.

Be to, ir toliau visi asmenys, iš bet kurios šalies grįžtantys į Izraelį, įskaitant paskiepytus izraeliečius, turės mažiausiai tris dienas izoliuotis.

Omikron atmaina pirmiausiai buvo patvirtinta pietinėje Afrikoje. Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) įvardijo ją kaip „keliančią nerimą“. Lapkričio pabaigoje pirmieji omikron atvejai registruoti ir Izraelyje. Šiuo metu infekcijų skaičiai šalyje yra santykinai maži.

ES šalys svarsto skiepų sertifikatų galiojimą apriboti iki devynių mėnesių

Europos Sąjungos (ES) šalys, anot šaltinių, svarsto kelionėms naudojamų COVID skiepų sertifikatų galiojimą apriboti iki devynių mėnesių. Komisijos atstovas ir vienas ES diplomatas ketvirtadienį agentūrai „Reuters“ sakė, kad ES šalių vyriausybės dėl to greičiausiai susitars jau penktadienį.

Europos Komisija pasisako už vieningus visų šalių veiksmus, nes priešingu atveju dėl skirtingų ribojimų baiminasi neigiamų pasekmių kelionėms. „Pagrindinis mūsų tikslas yra išvengti skirtingų priemonių ES“, - sakė teisingumo komisaras Didier‘as Reyndersas. Todėl siūloma, kad skiepų sertifikatai, kurie išduodami po pirmosios vakcinacijos schemos užbaigimo, standartiškai galiotų devynis mėnesius.

Nauja koronaviruso omikron atmaina iki šiol nustatyta 11 Afrikos šalių, įskaitant Tunisą, Senegalą ir Nigeriją. „Omikron atvejų žemyne daugės, nėra abejonių“, - ketvirtadienį sakė Johnas Nkengasongas iš Afrikos Sąjungos sveikatos organizacijos (Africa CDC). Infekcijų skaičius esą pirmiausiai gali išauginti žiemos šventės. Ligšioliniai preliminarūs duomenys apie naują atmainą, anot atstovo, kelia susirūpinimą, tačiau ne paniką.

Visoje Afrikoje praėjusią savaitę suskaičiuota 98 000 naujų infekcijos atvejų – tai padidėjimas 88 proc., lyginant su ankstesne savaite. Tačiau 79 proc. atvejų teko Pietų Afrikai. „Africa CDC“ duomenimis, 12 Afrikos šalių šiuo metu išgyvena ketvirtąją pandemijos bangą, o Mauricijus – jau penktąją.

Afrikos žemynas įsigijęs 431 mln. vakcinos dozių, tačiau čia visiškai paskiepyta tik 7,4 proc. gyventojų.

Organizacijos duomenimis, Afrikoje patvirtinta apie 8,7 mln. infekcijos atvejų, iš kurių daugiau kaip 224 000 baigėsi mirtimi. Tačiau tikrieji skaičiai, anot ekspertų, 1,3 mlrd. gyventojų turinčiame žemyne gali būti daug didesni.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Dalintis
Nuomonės