Ministrė pirmininkė Jacinda Ardern sakė, kad maišelių bus pradėta atsisakyti nuo ateinančių metų ir kad šis sprendimas yra „reikšmingas žingsnis“ siekiant sumažinti aplinkos taršą.

Kasmet Naujoji Zelandija panaudoja „šimtus milijonų“ vienkartinių maišelių, o daugelis jų patenka į vandenyną ir sukelia pavojų jūrų organizmams, aiškino J. Ardern.

„Turime daug išmaniau tvarkyti atliekas, ir tai yra gera pradžia, – pabrėžė ji. – Laipsniškai atsisakysime vienkartinių plastikinių maišelių, kad galėtume geriau rūpintis savo aplinka ir užtikrintume Naujosios Zelandijos švarią, žaliąją reputaciją.“

J. Ardern sakė, kad jos koalicinė vyriausybė, kurios viena iš narių yra Žaliųjų partija, susiduria su aplinkosaugos iššūkiais.

„Kaip ir klimato pokyčių atžvilgiu, imamės reikšmingų žingsnių mažinant taršą plastiku, kad neperduotume šios problemos ateities kartoms“, – nurodė premjerė.

Vienkartiniai maišeliai yra vienos gausiausių Naujosios Zelandijos priekrantėje aptinkamų šiukšlių. Tarptautinė aplinkosaugos aktyvistų grupė „Greenpeace“ pasveikino sprendimą juos uždrausti.

„Tai gali tapti dideliu šuoliu į priekį, mėginant sustabdyti plastiko atliekų antplūdį vandenyne ir svarbiu pirmuoju žingsniu apsaugant jūrinius gyvūnus, tokius kaip vėžliai ir banginiai, nuo plastiko atliekų epidemijos“, – sakė „Greenpeace“ vandenynų programos aktyvistė Emily Hunter.

Birželį paskelbtoje Jungtinių Tautų ataskaitoje nurodoma, kad kasmet pasaulyje panaudojama iki 5 trln. plastikinių maišelių pirkiniams – tai yra, beveik 10 mln. per minutę.

„Jeigu būtų surišti kartu, visi šie plastikiniai maišeliai galėtų kas valandą septynis kartus apjuosti pasaulį“, – sakė JT Aplinkos programos vadovas Erikas Solheimas ir pridūrė, kad tik labai maža jų dalis yra perdirbama, kaip ir daugelis kitų plastiko atliekų.

Kaip nurodo Jungtinės Tautos, daugiau kaip 60 šalių jau yra uždraudusios arba apmokestinusios vienkartinius plastiko gaminius, pavyzdžiui, maišelius.

Tačiau tikrų pokyčių galima tikėtis tik užtikrinus geresnį atliekų tvarkymą, vartotojų įpročius galinčias pakeisti finansines paskatas ir alternatyvių medžiagų paieškas, sakoma ataskaitoje.