JAV prieš dvejus metus 11-ai Honkongo ir Pekino pareigūnų įvedė sankcijas po to, kai Honkonge buvo įvestas griežtas nacionalinio saugumo įstatymas, kuriuo buvo siekiama numalšinti opoziciją po masinių demokratinių protestų 2019 metais.

Septyni iš jų buvo Honkongo vyriausybės nariai, o keturi lieka dirbti naujojoje administracijoje. Tai – naujasis vadovas Johnas Lee, saugumo ministras Chrisas Tangas, žemyno reikalų ministras Ericas Tsangas ir naujai paskirtas administracijos vyriausiasis sekretorius Ericas Chanas.

Kiti trys asmenys, kuriems paskelbtos sankcijos – atsistatydinęs policijos vadovas Stevenas Lo, kadenciją baigianti miesto vadovė Carrie Lam ir teisingumo sekretorė Teresa Cheng, kuri bus pakeista kitu pareigūnu.

C. Lam teigė, kad dėl sankcijomis įvestų bankinių apribojimų ji buvo priversta atlyginimą gauti grynaisiais pinigais.

J. Lee, sekmadienį žurnalistams pristatydamas savo naująjį ministrų kabinetą, sakė, kad „jam juokingos tos vadinamos sankcijos“ ir jis nekreipia į jas dėmesio.

„Kai kurios piktavalės šalys bandė įbauginti (Honkongo) pareigūnus tokiomis priemonėmis, kaip sankcijos, ypač po to, kai jų sąmokslai sabotuoti mūsų nacionalinį saugumą žlugo dėl mūsų įdiegtų priemonių, – sakė J. Lee. – Dėl to mes tapome tik dar ryžtingesni toliau vykdant savo pareigas ir ginant nacionalinį saugumą".

Sekmadienį 26 svarbiausiai pareigūnai paskirti likus mažiau nei dviem savaitėms iki naujosios vyriausybės darbo pradžios liepos 1 dieną. Tada bus minimos 25-osios Honkongo perėjimo iš britų į kinų valdymą metinės ir politinio modelio „Viena šalis, dvi sistemos“ taikymo laiko vidurys.

Nors spėliojama, kad Honkonge, jubiliejaus iškilmėse ir J. Lee administracijos inauguracijoje, turėtų apsilankyti prezidentas Xi Jinpingas, ši kelionė dar nepatvirtinta. Tai būtų pirmoji jo kelionė už Kinijos žemyninės dalies ribų nuo COVID-19 pandemijos pradžios.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją