„Ypatingą dėmesį skiriame pastangoms patikinti musulmonų bendruomenes Naujojoje Zelandijoje jaustis saugiai“, – sakė užsienio reikalų ministras Winstonas Petersas skubiai sušauktame Islamo bendradarbiavimo organizacijos (OIC) susitikime Stambule.

Turkijos diplomatijos vadovas Mevlutas Cavusoglu savo ruožtu pagyrė Naujosios Zelandijos valdžią už „nuoširdžią solidarumo žinią“.

„Esame čia, kad parodytume, jog vieningai kovosime su islamofobiškais veiksmais visame pasaulyje“, – sakė jis.

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas per agitacinės kampanijos renginius prieš vėliau šį mėnesį vyksiančius vietos rinkimus ne kartą pareiškė, kad išpuolis Kraistčerče yra dalis puolimo prieš islamą. Jis pareikalavo, kad Vakarai aktyviau kovotų su islamofobija.

Turkijos prezidentas supykdė Naująją Zelandiją, kai savo viešuose pasirodymuose nekart panaudojo 50 žmonių Kraistčerče nušovusio užpuoliko nufilmuotą medžiagą, kurioje įamžintos žudynės.

R. T. Erdoganas taip pat užsitraukė Australijos rūstybę savo komentarais, kad antimusulmoniškų pažiūrų australai „bus parsiųsti namo karstuose“ kaip jų seneliai, dalyvavę kruviname Pirmojo pasaulinio karo mūšyje Galipolyje.

Įtariamas Kraistčerčo šalys, australas Brentonas Tarrantas, save vadinantis baltųjų viršenybės šalininku, praėjusį penktadienį internetu tiesiogiai transliavo didelę šaudynių dalį.

Prieš išpuolį jis socialiniuose tinkluose išplatino daugiau nei 70 puslapių padriką ir sąmokslo teorijų bei kraštutinių dešiniųjų ideologijos persmelktą „manifestą“, kuriame teigia, jog tai yra smūgis musulmonų „įsibrovėliams“.