Šalies ministrė pirmininkė Jacinda Ardern, anksčiau sulaukusi tarptautinių pagyrimų už sėkmingai suvaldytą koronaviruso krizę, pranešė, kad Oklande nuo nežinomo šaltinio užsikrėtė keturi vienos šeimos nariai.

„Po 102 dienų turime pirmuosius [koronavirusinės infekcijos] COVID-19 atvejus, nesusijusius su priverstinės izoliacijos ar karantino įstaigomis... Visi labai sunkiai dirbome, kad užkirstume kelią tokiam scenarijui“, – sakė ji, per televiziją kreipdamasi į naujazelandiečius.

„Mes tai taip pat planavome ir tam ruošėmės“, – pridūrė ji.

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) anksčiau gyrė Naująją Zelandiją kaip pavyzdį kitoms šalims, kaip sėkmingai sustabdyti viruso plitimą visuomenėje.

Naujojoje Zelandijoje, turinčioje 5 mln. gyventojų, užregistruoti tik 22 mirties nuo COVID-19 atvejai. Vietinių užsikrėtimo atvejų šalyje nebuvo registruota nuo gegužės 1-osios.

Suvaldžiusi krizę Naujoji Zelandija atšaukė griežtus reikalavimus laikytis fizinio atstumo ir praktiškai grįžo į įprasto gyvenimo vėžes.

Tačiau sveikatos apsaugos pareigūnai nekart ragino žmones per daug neatsipalaiduoti ir įspėjo, kad antroji koronaviruso banga „neišvengiama“.

Oklande nuo trečiadienio bent tris dienas galios karantinas, o visoje šalyje bus grąžinti kai kurie reikalavimai dėl fizinio atstumo.