„Ėjusios pareigas federalinės vyriausybės veiksmai atitiko galiojančius teisės aktus. Todėl kritiški Žaliųjų ir (griežtos kairės) „Die Linke“ balsai yra ne kas kita, kaip krokodilo ašaros“, – dpa sakė CDU užsienio politikos ekspertas Roderichas Kiesewetteris.

Anksčiau buvo pranešta, kad buvusi federalinė vyriausybė, kurią sudarė CDU ir socialdemokratai (SPD), per paskutines devynias savo kadencijos dienas patvirtino ginklų eksporto už beveik 5 mlrd. eurų.

Dėl to bendra eksporto licencijų apimtis šiais metais viršijo devynis milijardus eurų – tai rekordinis skaičius.

Pagrindinė šalis gavėja yra Egiptas, kuris kritikuojamas dėl žmogaus teisių pažeidimų ir dalyvavimo konfliktuose Jemene bei Libijoje.

Naujoji centro kairioji koalicinė vyriausybė, apimanti socialdemokratus, žaliuosius ir laisvuosius demokratus, dabar planuoja ginklų eksporto kontrolės reformą, siekdama pažaboti ginklų tiekimą į vadinamąsias trečiąsias šalis, nepriklausančias Europos Sąjungai ir NATO.

R. Kiesewetteris pareikalavo, kad šiame procese būtų atsižvelgiama į Vokietijos saugumo politikos interesus.

Vokietija yra suinteresuota, kad Vidurio Rytų šalys ir toliau gautų ginklų iš ES valstybių. Mūsų interesų neatitiktų, jei šios valstybės ateityje pradėtų gauti ginklų iš Kinijos ar Rusijos, – sakė jis. – Tuomet mes nebeturėsime jokios politinės įtakos šiame regione“.

Naujoji užsienio reikalų ministrė Annalena Baerbock iš Žaliųjų partijos pareikalavo griežtesnių eksporto taisyklių.

„Kaip koalicija mes aiškiai pasakėme, kad atliekame kruopščią bandomąją pastarųjų metų ginklų eksporto politikos analizę, – anksčiau sakė ji dpa. – Mes rengiame ginklų eksporto kontrolės įstatymą, kuriame būtų aiškiau apibrėžti kriterijai, pagal kuriuos turėtų būti tvirtinamas ginklų eksportas“.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją