Atrodo, kad Kim Jong Unas sąmoningai stengiasi supanašėti su šalies įkūrėju Kim Il Sung, mėgindamas įtvirtinti savo valdžią 24 mln. gyventojų turinčioje Šiaurės Korėjoje po savo tėvo Kim Jong Ilo (Kim Čen Iro) mirties praeitą mėnesį.

Kim Jong Ilas po savo tėvo Kim Il Sungo mirties gedėjo trejus metus, kol oficialiai buvo paskelbtas šalies vadovu, tačiau Kim Jong Unas linkęs nedelsdamas demonstruoti savo ryžtingą būdą, tikriausiai mėgindamas išsklaidyti abejones dėl savo gebėjimo vadovauti šaliai.

Kim Jong Unas, kuriam dar nėra sukakę 30 metų, buvo beveik nežinomas, kol jo tėvas paskelbė jį savo būsimu įpėdiniu vos prieš 15 mėnesių.

„Besišypsančio jauno Kim Il Sungo vaizdas giliai įsirėžęs į Šiaurės Korėjos žmonių sąmonę. Tai jauno generolo, išvadavusio šalį iš Japonijos imperinio valdymo, įvaizdis“, - sakė Šiaurės Korėjoje gimęs politologas Ahn Chan-ilas (An Čaniras), dirbantis Pietų Korėjoje įsikūrusiame Pasauliniame Šiaurės Korėjos studijų institute.

„Kim Jong Unas skolinasi šį įvaizdį. Kim Il Sungas atgimė Kim Jong Uno išvaizdoje ir elgesyje“, - aiškino jis.

Prieš dvejus metus pasaulis labai mažai žinojo apie įpėdiniu pasirinktą jaunuolį, o Pietų Korėjos vyriausybė netgi klaidingai rašė jo vardą.

Tačiau dabar jau sukaupta daugiau duomenų apie naująjį lyderį.

Kilmė

Šiaurės Korėjoje teigiama, kad Kim Il Sungas ir Kim Jong Ilas turėjo dievišką teisę valdyti, o Kim Jong Unas linkęs išlaikyti šį palikimą, siekdamas didesnio palaikymo savo šeimos trečiosios kartos valdymui.

Kim Il Sungas įkūrė komunistinę šalį 1948 metais, praėjus trims metams po to, kai Korėja buvo padalyta į Sovietų Sąjungos palaikomą šiaurę ir JAV remiamus pietus. Jam mirus 1994 metais, valdžią perėmė Kim Jong Ilas.

Tai buvo pirmasis valdžios paveldėjimo atvejis komunistiniame pasaulyje.

"Jo galia kyla iš kilmės", - sakė Seule įsikūrusio Šiaurės Korėjos strateginio centro tyrimų vadovas Kim Gwang-inas (Kim Gvanginas), komentuodamas Kim Jong Uno poziciją.

Planai perduoti valdžią Kim Jong Unui buvo atskleisti po to, kai jo tėvą 2008 metais ištiko insultas. Korėjos centrinė naujienų agentūra (KCNA) praeito mėnesio pabaigoje nurodė, kad Kim Jong Ilas pernai spalį nurodė paaukštinti savo sūnų Korėjos liaudies armijos aukščiausiuoju vadu.

„Kim Jong Ilas patiesė raudono šilko kilimą, o Kim Jong Unui tereikia juo žengti“, - sakė Seule įsikūrusio Korėjos nacionalinio suvienijimo instituto analitikas Jeung Young-tae (Dženg Jongtė).

Svarbiausios nacionalinės šventės Šiaurės Korėjoje yra Kim Il Sungo ir Kim Jong Ilo gimtadieniai, todėl tikėtina, kad Kim Jong Uno gimimo diena taip pat bus švenčiama visoje šalyje. Tiksli jo gimimo data niekada nebuvo atskleista, tačiau manoma, kad naujojo lyderio gimtadienį bus švenčiamas sekmadienį.

Pastarosiomis dienomis Šiaurės Korėjos valstybinis transliuotojas gausiai liaupsino Kim Il Sungą ir Kim Jong Ilą, taip pat parodė pirmąjį dokumentinį filmą apie Kim Jong Uną ir muzikos kūrinį „Pėdsakai“, sukurtą ruošiantis jo valdžios perėmimui.

Išvaizda

Kim Jong Uno didelis panašumas į jo senelį neabejotinas ir galbūt yra strategiškai apgalvotas.

Neabejotina, kad 30 metų nesulaukęs lyderis yra labai jaunas šalies vadovas. Tačiau Kim Il Sungas buvo tik keliais metais vyresnis, kai pagarsėjo 1945 metais, pradėjęs vadovauti Šiaurės Korėjai po pergalės prieš Japoniją Antrajame pasauliniame kare.

„Kai Kim Jong Unas šypsosi, jis man labai primena 33 metų Kim Il Sungą“, - sakė Ahn Chan-ilas.

Kim Il Sungo nuotraukose, kabančiose ant Pchenjane veikiančio Darbininkų partijos įkūrimo muziejaus sienų, kurias pastebėjo pernai spalį jame apsilankę naujienų agentūros "The Associated Press" žurnalistai, matomas nedidelio ūgio jaunuolis, stulbinamai panašus į Kim Jong Uną. Netgi šukuosenos buvo panašios.

Anūkas vaikšto atlošęs pečius ir gestikuliuoja abiem rankomis visai kaip jo senelis.

Pernai Kim Jong Unas pasirodė vilkėdamas šviesiai pilką striukę, panašią į dažnai dėvimą jo tėvo. Tėvui mirus, Kim Jong Unas vilkėdavo tamsų kostiumą, panašų į tą, kuriuo rengdavosi Kim Il Jongas, mirus jo tėvui 1994 metais.

Tačiau vėliau Kim Jong Unas striukę iškeitė į tamsų dvieilį žieminį paltą, panašų į švarkus, kuriuos mėgdavo dėvėti jo senelis.

Titulai

Kim Jong Unas nuo 2010 metų rugsėjo Šiaurėje Korėjoje pradėtas vadinti jaunuoju generolu, kai šalies žiniasklaida paskelbė apie jam suteiktą aukštą karinį laipsnį. Pernai jis buvo vadinamas gerbiamu arba šlovinguoju generolu plakatuose, kuriuose šlovinami Šiaurės Korėjo lyderiai.

Paskelbus apie Kim Jong Ilo mirtį, žiniasklaida nedelsiant reagavo, suteikdama Kim Jong Unui naują daug pasakantį titulą: "Didysis įpėdinis".

Jis taip pat vadinamas kariuomenės aukščiausiuoju vadu, aukščiausiuoju liaudies, partijos ir armijos vadu arba didžiuoju lyderiu - panašiai kaip Kim Jong Uno tėvas ir senelis. Tarp jausmingiausių epitetų - "brangus draugas" ir "brangus gerbiamas draugas".

Kim Il Sungas buvo Šiaurės Korėjos prezidentas ir išliko šalies "amžinuoju prezidentu" ilgai po savo mirties.

Kim Jong Ilas užėmė Nacionalinio gynybos komiteto pirmininko pareigas ir pagal konstituciją buvo Šiaurės Korėjos "aukščiausiasis lyderis".

Kol kas neaišku, kokie titulai pagal konstituciją bus suteikti valdžią perėmusiam Kim Jong Unui.