Kad suteiktų „postūmį taikos diplomatijai“, A. Guterressas paskelbė iniciatyvą stiprinti mediaciją. Tačiau tikslesnių duomenų jis nepateikė. Stebėtojai mano, kad naujasis lyderis demonstruos praktiškesnį požiūrį nei jo pirmtakas Ban Ki Moonas, kuris tarpininkavimo pastangas neretai perleisdavo savo specialiesiems pasiuntiniams.

A. Guterressui teks dirbti su susiskaldžiusia JT Saugumo Taryba, kuriai nepavyko užbaigti beveik šešerius metus trunkančio pilietinio karo. Ar jis galės įgyvendinti savo planą atgaivinti JT diplomatiją, priklausys ir nuo būsimos naujojo JAV prezidento Donaldo Trumpo užsienio politikos.

A. Guterreessas kritikavo, kad „per daug prevencijos galimybių“ nebuvo išnaudota, „nes šalys narės nepasitikėjo kitos motyvais, taip pat nerimaudamos dėl nacionalinio suverenumo“. Tačiau vietoj to „mes turime demonstruoti lyderystę ir stiprinti Junginių Tautų patikimumą bei autoritetą, į pirmą vietą iškeliant taiką“.

A. Guterressas savo naujametinėje kalboje ragino 2017-uosius padaryti taikos metais. Portugalas JT generalinio sekretoriaus postą metų sandūroje perėmė iš Ban Gi Moono.