Pasklidus naujienoms apie jo pergalę, dešimtys tūkstančių džiūgavusių iraniečių buvo išėję į Teherano gatves su 64 metų H.Rouhani atvaizdais, skanduodami šūkius už reformas.

„Po aštuonerių metų matau mieste laimę. Matau ją savo žmonių veiduose“, - sakė 27 metų universiteto studentė ir reformų šalininkė Sahar, kuri drauge su minia žygiavo per miesto centrą.

Savo pirmajame pareiškime po to, kai buvo paskelbtas penktadienį įvykusių rinkimų nugalėtoju, 50,68 proc. balsų gavęs H.Rouhani paragino pasaulio galias elgtis su Iranu pagarbiai ir pripažinti jo teises, tikriausiai turėdamas omenyje prieštaringai vertinamą Teherano branduolinę politiką.

„Tai proto, nuosaikumo, pažangos pergalė ... prieš ekstremizmą“, - sakė H.Rouhani.

„Šis didis epas sukūrė naują galimybę ir šalys, kurios garsiai kalba apie demokratiją ir atvirą dialogą, turėtų kalbėtis su Irano liaudimi pagarbiai, ir pripažinti Islamo Respublikos teises“, - sakė jis ir pridūrė, kad tada jos „išgirs deramą atsaką".

H. Rouhani žada glaudesnius ryšius su pasaulio galiūnėmis ir tiki, kad bus sušvelnintos šalies ekonomiką žlugdančios sankcijos.

H.Rouhani, kuris vadovavo savo šalies delegacijai derybose dėl Irano branduolinės programos šio amžiaus pradžioje, kai prezidento postas priklausė reformoms palankiam Mohammadui Khatami, dažnai kritikuodavo kadenciją baigiantį šalies vadovą Mahmoudą Ahmadinejadą, kaltindamas jį be reikalo susipriešinus su tarptautine bendruomene.

64 metų H.Rouhani sakė, kad jo šalis "nepasiduos" Vakarų šalių reikalavimams derybose dėl prieštaringai vertinamos branduolinės programos, tačiau žadėjo laikytis konstruktyvaus, o ne avantiūristinio požiūrio.

"Žengiau į priekį, kad išgelbėčiau Irano ekonomiką ir kurčiau konstruktyvius ryšius su pasauliu, vadovaujant išmintimi ir viltimi", - jis pareiškė skelbdamas savo sprendimą kandidatuoti.

H.Rouhani žadėjo atkurti diplomatinius ryšius su pagrindiniu Teherano priešininku Vašingtonu; jie nutrūko 1979 metais, kai islamistai studentai užgrobė JAV ambasadą.

Šis kandidatas taip pat žadėjo, kad jo administracija "netoleruos moterų diskriminacijos".

Vedęs ir keturis vaikus turintis H.Rouhani turi teisės daktaro laipsnį, kurį įgijo apgynęs disertaciją Glazgo Kaledonijos universitete Škotijoje, nurodoma jo oficialiame gyvenimo aprašyme.

Jis gimė kaip Hassanas Feridonas 1948 metais Sorchės mieste Semnano provincijoje, į pietryčius nuo Teherano.

JAV pasirengusi po Irano rinkimų „tiesiogiai“ su juo bendrauti 

Jungtinės Valstijos šeštadienį sakė, kad yra pasirengusios „tiesiogiai“ bendrauti su Iranu dėl jo prieštaringai vertinamos branduolinės programos, kai naujuoju šios šalies prezidentu buvo paskelbtas nuosaikių pažiūrų dvasininkas Hassanas Rouhani.

Baltieji rūmai nurodė, kad tokiu bendravimu būtų siekiama „diplomatinio sprendimo, kuriuo būtų visapusiškai sprendžiamas tarptautinės bendrijos susirūpinimas dėl Irano branduolinės programos“.

ES „įsipareigojusi“ rasti su Rouhani branduolinio klausimo sprendimą

Europos Sąjungos užsienio politikos vadovė Catherine Ashton šeštadienį sakė, kad yra įsipareigojusi dirbti su naujai išrinktu Irano prezidentu Hassanu Rouhani ieškant sprendimo prieštaringai vertinamai Teherano branduolinei programai.

„Lieku visiškai įsipareigojusi dirbti su naująja Irano vadovybe siekiant greito diplomatinio sprendimo branduoliniam klausimui"“, - sakė C.Ashton, kuri yra šešių pasaulio galių, siekiančių pažaboti Irano branduolines ambicijas, vyriausioji derybininkė.

Pasak C.Ashton, Irano žmonės 50,68 proc. balsų pirmajame rinkimų rate gavusiam H.Rouhani suteikė „stiprų mandatą artimiausiais metais valdyti Iraną“.

Po Rouhani pergalės Putinas ragina palaikyti glaudesnius ryšius su Iranu

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas sekmadienį pasveikino Hassaną Rouhani su pergale Irano prezidento rinkimuose ir paragino jį palaikyti glaudesnius ryšius su Maskva.

„Sveikinimo telegramoje V.Putinas išreiškė įsitikimą tuo, kad H. Rouhani veikla šiame aukštame poste prisidės prie draugiško Irano klestėjimo ir tolesnio Rusijos ir Irano santykių stiprinimo“, - nurodė Kremlius.
H.Rouhani, kaip nurodo žiniasklaida, be kitų kalbų, moka ir rusų kalbą.